Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας: Παράγοντες που επηρεάζουν και καθορίζουν τη γονιμότητα

Σήμερα, στις αναπτυγμένες κοινωνίες υπάρχει η τάση, η τεκνοποίηση να καθυστερεί. Οι λόγοι είναι πολλοί αλλά το τελικό αποτέλεσμα είναι να υπάρχει μια αρνητική επίδραση της ηλικίας στην ποιότητα των ωαρίων και αυτό να οδηγεί σε δυσκολία σύλληψης σε πολλά ζευγάρια.

Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας: Παράγοντες που επηρεάζουν και καθορίζουν τη γονιμότητα

Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας: Πώς επιτυγχάνεται η γονιμοποίηση;

Πέρα από αυτό, ο τρόπος ζωής παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη δυσκολία σύλληψης, μέσω των μεταβολικών διαταραχών που προκαλούνται από την παχυσαρκία. Εντούτοις αρνητική επίδραση στη γονιμότητα έχει και το χαμηλό ποσοστό λίπους στο σώμα και η υπερβολική άσκηση. Η έναρξη των σεξουαλικών σχέσεων σε πολύ νεαρή ηλικία, οι πολλοί σεξουαλικοί σύντροφοι με μικρή χρήση προφυλάξεων έχει οδηγήσει σε υπερβολική διάδοση των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων, που έχουν αρνητική επίδραση στην γονιμότητα. Σοβαρό αρνητικό ρόλο παίζει επίσης και το κάπνισμα..

fertility drugs

Άλλοι παράγοντες που δυσκολεύουν τη σύλληψη είναι η αύξηση των περιπτώσεων Πολυκυστικών Ωοθηκών, ενώ άλλες γυναικολογικές παθήσεις που δυσκολεύουν την τεκνοποίηση είναι τα ινομυώματα και η ενδομητρίωση, που είναι πιο συχνά σε μεγαλύτερες γυναίκες. Επιπλέον υπάρχουν αρκετές γενετικές επιρροές που περιορίζουν τον αριθμό των ωοκυττάρων μέσα στις ωοθήκες.

Ως εκ τούτου, καθυστερώντας την προσπάθεια τεκνοποίησης, είναι σοβαρό θέμα ο περιορισμός του αριθμού των ωοκυττάρων, που σε προηγούμενες γενιές δεν δημιουργούσε θέμα υπογονιμότητας.

iStock 000007782885Medium

Οι έρευνες επιτείνονται στην αρνητική επίδραση διαφόρων περιβαλλοντικών παραγόντων στην γονιμότητα, όπως η διοξίνη κλπ.

Και βέβαια η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία, μπορούν να οδηγήσουν σε ωοθηκική ανεπάρκεια και αδυναμία σύλληψης.
Δυστυχώς μερικές φορές δεν έχουν βρεθεί αιτίες της υπογονιμότητας παρά την πρόοδο της επιστήμης και κάποια ζευγάρια αδυνατούν να χαρούν την γονεικότητα. Σίγουρα στη γονιμότητα βοηθά το νεαρό της ηλικίας, η υγιεινή ζωή, χωρίς άγχος και υπερβολές στη διατροφή και την άσκηση.

mother baby bond

Η συνολική ισορροπία στο σώμα και στην ψυχή δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την δημιουργία μιας σωστής οικογένειας.

Μαρίνα Μόσχα

Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

Κάντε τις ερωτήσεις σας στην Ψυχοθεραπεύτρια της σελίδας μας εδώ!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved