Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας: Πώς επιτυγχάνεται η γονιμοποίηση;

Η 15η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας, με πρωτοβουλία της Assisted Conception Taskforce (ACT) και αποτελεί μέρα ενημέρωσης για την υπογονιμότητα των ζευγαριών.

Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας: Πώς επιτυγχάνεται η γονιμοποίηση;

Πώς επιτυγχάνεται η γονιμοποίηση;

Όλα αρχίζουν από την ωρίμανση των ωαρίων. Ανά κύκλο της γυναίκας ξεκινάει η ωρίμανση ενός αριθμού ωαρίων, τα οποία βρίσκονται μέσα σε μικρές σφαιρικές «θήκες», που ονομάζονται ωοθυλάκια. Συνήθως μόνο ένα ωοθυλάκιο φτάνει στην πλήρη ωρίμανση και απελευθερώνεται στη σάλπιγγα μετά την ωοθυλακιορρηξία, τη ρήξη δηλαδή του θυλακίου.

Αν εντός 12 έως 24 ωρών μετά την ωοθυλακιορρηξία το ωάριο έρθει σε επαφή με σπερματοζωάρια, τότε θα επέλθει η γονιμοποίηση.

Συγκεκριμένα, μετά την εκσπερμάτωση εντός του κόλπου, το σπέρμα, το οποίο περιέχει εκατομμύρια σπερματοζωάρια, εισέρχεται στην ενδομητρική κοιλότητα δια του τραχήλου της μήτρας.

Το πέρασμα των σπερματοζωαρίων από το τραχηλικό στόμιο, είναι ένα σημαντικό βήμα στη διαδικασία της γονιμοποίησης. Τις γόνιμες ημέρες το ειδικό «δέρμα», που καλύπτει τα τοιχώματα του ενδοτραχηλικού σωλήνα και ονομάζεται επιθήλιο, παράγει βλέννη.

Τα σπερματοζωάρια πρέπει, προκειμένου να εισέλθουν στην ενδομητρική κοιλότητα να διατρέξουν αυτόν τον γεμάτο βλέννη σωλήνα. Η βλέννη λειτουργεί ως ένα φίλτρο, που κατακρατεί τα σπερματοζωάρια, τα οποία έχουν άτυπη μορφολογία. Τα σπερματοζωάρια με άτυπη μορφολογία κατακρατούνται εντός της ενδοτραχηλικής βλέννης, διότι η μορφή τους δεν είναι αρκετά «υδροδυναμική» προκειμένου να υπερβούν το τοίχωμα της βλέννης. Έτσι μόνον τα σπερματοζωάρια με φυσιολογική μορφολογία εισέρχονται στην ενδομητρική κοιλότητα.

Στη συνέχεια τα σπερματοζωάρια κινούνται προς τα σαλπιγγικά στόμια, δια των οποίων εισέρχονται εντός των σαλπίγγων. Η γονιμοποίηση του ωαρίου θα λάβει χώρα εντός της σάλπιγγος. Ενώ πολλά σπερματοζωάρια θα έρθουν σε επαφή με το ωάριο, μόνον ένα θα το γονιμοποιήσει τελικά (βλ. Εικόνα)

Η γονιμοποίηση του ωαρίου, από ένα σπερματοζωάριο

gonimopoinsn.warioy 3


Στη συνέχεια το γονιμοποιημένο ωάριο, που τώρα ονομάζεται ζυγωτό, ξεκινάει το ταξίδι του μέσα στη σάλπιγγα για να φθάσει στην ενδομητρική κοιλότητα.

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής του μέσα στη σάλπιγγα, το ζυγωτό διαιρείται στην αρχή σε δύο κύτταρα, μετά σε τέσσερα και στη συνέχεια σε οκτώ, οπότε και ονομάζεται μορίδιο. Στη φάση αυτή εισέρχεται και στην ενδομητρική κοιλότητα, συνήθως 4 ημέρες μετά τη γονιμοποίηση.

Οι κυτταρικές διαιρέσεις συνεχίζονται και περνάμε στο στάδιο της βλαστοκύστης, οπότε και εμφυτεύεται στο ενδομήτριο περίπου 8 με 9 ημέρες από τη γονιμοποίηση. Το ειδικό «δέρμα», που καλύπτει το εσωτερικό της κοιλότητας της μήτρας ονομάζεται ενδομήτριο. Το ενδομήτριο αποτελείται από δύο στρώματα. Το εσωτερικό στρώμα ονομάζεται βασική στοιβάδα, ενώ το εξωτερικό στρώμα ονομάζεται λειτουργική στοιβάδα.

Η λειτουργική στοιβάδα του ενδομητρίου δεν είναι μόνιμη. Είναι το τμήμα αυτό του ενδομητρίου, το οποίο αποπίπτει, πέφτει δηλαδή, με την έμμηνο ρύση και αναδημιουργείται. Η λειτουργική στοιβάδα του ενδομητρίου, όταν γίνεται η ωοθυλακιορρηξία, έχει το μέγιστο πάχος της και είναι πλούσια σε θρεπτικά υλικά και αγγεία. Είναι επομένως έτοιμη να δεχτεί το έμβρυο, που θα εμφυτευθεί σε αυτήν και να υποστηρίξει την ανάπτυξή του.

Έτσι ξεκινάει η ανάπτυξη του εμβρύου.

Τη διαδικασία της γονιμοποίησης μπορείτε να τη δείτε στο παρακάτω επεξηγηματικό video.

{youtube}uuZ1RDORzl8{/youtube}

Δείτε επίσης: «Θα καταφέρω να αποκτήσω παιδί;».

Υπολογίστε ΕΔΩ τις γόνιμες ημέρες σας!
Διαβάστε ΕΔΩ όλα τα άρθρα του γυναικολόγου μας για την υπογονιμότητα!

Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σας εδώ!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
email: care@eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved