Ενδομητρίωση: Ο σκιώδης εισβολέας και ο ύπουλος εχθρός της γονιμότητας

Η Ενδομητρίωση είναι μια «παρεξηγημένη» για τους περισσότερους πάθηση και αυτό γιατί θα έπρεπε να είχε ερευνηθεί περισσότερο από την ιατρική και την επιστημονική κοινότητα.

Ενδομητρίωση: Ο σκιώδης εισβολέας και ο ύπουλος εχθρός της γονιμότητας

Έτσι όχι μόνο θα γνωρίζαμε περισσότερα για την ίδια ως ασθένεια, αλλά περισσότερο γιατί θα βοηθούσαμε εκατομμύρια γυναίκες να αντιμετωπίσουν τους ισχυρούς πόνους τους, θα ρίχναμε φως και σε ένα μεγάλο ποσοστό περιπτώσεων υπογονιμότητας και θα μπορούσε να διερευνηθεί και καλύτερα η συσχέτιση που υπάρχει ανάμεσα στην ασθένεια και την ψυχολογική κατάσταση των γυναικών ως επακόλουθο της πάθησης.

Η Ενδομητρίωση είναι μία από τις 2-3 πιο συχνές γυναικολογικές παθήσεις στον κόσμο και στην Ελλάδα φυσικά, όμως πραγματικά είχατε καν ακούσει γι’ αυτή; Μια αρκετά αισιόδοξη εκτίμηση αναφέρει ότι 1 στις 10 γυναίκες στην Ελλάδα πάσχει από Ενδομητρίωση. Παρόλα αυτά το ενδιαφέρον και η ενημέρωση για την Ενδομητρίωση είναι σχεδόν ανύπαρκτα.

Σε ολόκληρο τον πλανήτη υπολογίζεται ότι οι γυναίκες με Ενδομητρίωση ξεπερνούν τα 175 εκατομμύρια, με την πάθηση να πλήττει όλες τις ηλικίες, δημιουργώντας προβλήματα στην καθημερινή ζωή , στη μελέτη, στη δουλειά, στο μεγάλωμα των παιδιών και σε κάθε είδους κοινωνική εκδήλωση και υποχρέωση.

Η πάθηση είναι 100% οργανική ωστόσο τα συμπτώματα έχουν ως αποτέλεσμα μεγάλο ποσοστό των γυναικών που πάσχουν από αυτή να επηρεάζονται αρνητικά και στον ψυχολογικό τομέα.

Τι είναι τελικά η Ενδομητρίωση;

Με πολύ απλά λόγια η Ενδομητρίωση δημιουργείται όταν ο εσωτερικός ιστός της μήτρας, για άγνωστούς λόγους ακόμη, αναπτύσσεται εκτός της μήτρας σε εσωτερικά όργανα του γυναικείου οργανισμού που βρίσκονται σε όλη την κοιλιά. Με την φυσιολογική αιμορραγία της περιόδου, αιμορραγούν παράλληλα και τα σημεία με Ενδομητρίωση, προκαλώντας ισχυρούς πόνους και παθολογικές καταστάσεις που άλλοτε μπορεί να αντιμετωπίσει από μόνος του ο οργανισμός και να έχει «υπό έλεγχο» την πάθηση και άλλοτε πάλι όχι.

Η Ενδομητρίωση είναι επίσης μια σημαντική αιτία υπογονιμότητας όταν προσβάλει τις σάλπιγγες και τις ωοθήκες.

Παρόλα αυτά, η διάγνωση της Ενδομητρίωσης, ακόμη και σε ανεπτυγμένες ιατρικά χώρες, διαρκεί κατά μέσο όρο 6-7 χρόνια και αυτό γιατί συχνά δεν δίνεται σημασία στα συμπτώματα ή αυτά θεωρούνται φυσιολογικά. Έτσι πολλές φορές στην εφηβική ηλικία τα συμπτώματα αποδίδονται στο άγχος για τα μαθήματα και αργότερα στην επαγγελματική πίεση και σε δεκάδες άλλες καταστάσεις και ψυχολογικούς παράγοντες. Άλλοτε πάλι απλά οι γυναίκες που παραπονούνται χαρακτηρίζονται ως «υπερβολικές»...

Όσον αφορά την αντιμετώπιση της πάθηση, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι αυτή γίνεται με συγκεκριμένη ορμονική φαρμακευτική αγωγή αλλά και χειρουργικά, στις περισσότερες περιπτώσεις με τη λαπαροσκοπική μέθοδο, κατά την οποία ο εξειδικευμένος χειρουργός γιατρός αφαιρεί τις εστίες της Ενδομητρίωσης. Έτσι αντίστοιχα τα συμπτώματα υποχωρούν έως εξαφανίζονται και η ζωή των γυναικών γίνεται πλέον πολύ πιο υποφερτή.

Συμβολικός αγώνας δρόμου κατά της Ενδομητρίωσης

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα πραγματοποιείται φέτος μια ανοιχτή εκδήλωση, που σκοπό έχει να κάνει ευρύτερα γνωστή την Ενδομητρίωση.

Το ENDOMARCH Greece RUN/WALK είναι ένας αγώνας δρόμου που πραγματοποιείται παράλληλα με έναν περίπατο την Κυριακή 3 Απριλίου στους δρόμους του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού Αττικής.

Ο αγώνας δρόμου απόστασης 5 χιλιομέτρων και ο περίπατος των 2,5 χιλιομέτρων θα έχουν ανοιχτή συμμετοχή, με ένα μικρό αντίτιμο, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση μελλοντικών παρόμοιων δράσεων για την ενημέρωση νέων γυναικών για την πάθηση, σωστή διάγνωση και θεραπεία. Δηλώσετε συμμετοχή μέχρι τις 28 Μαρτίου στο www.endomarch.gr για να τερματίσουμε όλοι μαζί.... την άγνοια και τη σιωπή για την Ενδομητρίωση!

Facebook: Endomarch Greece
Instagram: endomarch_greece

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved