Η καθημερινές συνήθειες επηρεάζουν την ποιότητα του σπέρματος

Είναι γενικότερη η εντύπωση πως η ποιότητα του σπέρματος των ανδρών παρουσιάζει πτώση από γενιά σε γενιά. Από τις σχετικές μελέτες δεν έχει προκύψει ομόφωνη επιβεβαίωση του φαινομένου αυτού. Εντούτοις, τα περισσότερα στοιχεία κατατείνουν προς την επαλήθευσή του.

Η καθημερινές συνήθειες επηρεάζουν την ποιότητα του σπέρματος

Έχουν διατυπωθεί ποικίλες απόψεις σχετικές με τα ενδεχόμενα αίτια της πτώσης της ποιότητας του σπέρματος τις τελευταίες δεκαετίες.

Η διαχρονική πτώση της ποιότητας του σπέρματος φαίνεται πως «παρακολουθεί» την αντίστοιχα διαχρονική μείωση της σωματικής άσκησης και της σωματικής δραστηριότητας γενικότερα. Η αύξηση της παχυσαρκίας και της συχνότητας εμφάνισης διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων φαίνεται, πως δεν ήταν οι μοναδικές δυσάρεστες συνέπειες της καθιστικής ζωής, που διάγει ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού. Η καθιστική ζωή είναι εξαιρετικά πιθανό να έχει επηρεάσει αρνητικά και την ποιότητα του σπέρματος.

Ένα από τα κατεξοχήν σύμβολα της καθιστικής ζωής, που έχει συνδεθεί με το «δυτικό» τρόπο ζωής, είναι και η πολύωρη παρακολούθηση τηλεόρασης. Στοιχεία σχετικά με την επιρροή της συνήθειας αυτής στην ποιότητα του σπέρματος δεν υπάρχουν πολλά.

Καταρχήν αυτή καθεαυτή η καθιστή θέση, που συνδέεται με την παρακολούθηση της τηλεόρασης, ενδέχεται να επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματος, διότι προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας στο όσχεο. Όσχεο ονομάζεται ο σάκος, μέσα στον οποίο βρίσκονται οι όρχεις. Η θερμοκρασία στο όσχεο ανέρχεται στους περίπου 35οC, δηλαδή είναι κατά προσέγγιση 2 βαθμούς χαμηλότερη από τη μέση θερμοκρασία του σώματος.

Άνοδος της θερμοκρασίας στο όσχεο έχει σχετιστεί με διαταραχές στην παραγωγή σπερματοζωαρίων. Διάφορες μελέτες έχουν καταγράψει μια ελαφρά αύξηση της θερμοκρασίας στο όσχεο ανδρών, οι οποίοι ασκούν επαγγέλματα, που χαρακτηρίζονται «καθιστικά». Δεν έχει όμως επιβεβαιωθεί κατ’ απόλυτο τρόπο η σύνδεση της αύξησης της θερμοκρασίας στο όσχεο με ουσιαστική αλλοίωση της ποιότητας του σπέρματος.

Η επί μακρόν παρακολούθηση της τηλεόρασης συνδέεται εξάλλου και με την αποχή από τη σωματική άσκηση. Η αποχή από τη σωματική δραστηριότητα έχει με τη σειρά της συνδεθεί με την αύξηση της παραγωγής οξειδωτικών στοιχείων στο σώμα. Τα οξειδωτικά αυτά στοιχεία επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα των παραγόμενων σπερματοζωαρίων. Έτσι μπορεί να προκληθεί υπογονιμότητα στον άνδρα.

Την σύνδεση της πτώσης της ποιότητας του σπέρματος με την πολύωρη παρακολούθηση τηλεόρασης έρχεται να επιβεβαιώσει μία μελέτη, που δημοσιεύθηκε σε διεθνές ιατρικό περιοδικό (Audrey JG et al. Br J Sports Med. 2015;49(4):265-270). Στα πλαίσια αυτής της μελέτης εξετάστηκε η επιρροή της πολύωρης παρακολούθησης τηλεόρασης στο σπέρμα νεαρών υγειών ανδρών ηλικίας μεταξύ των 18 και των 22 ετών.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής η μέτρια και η αυξημένη σωματική άσκηση, όταν συνδυάζεται με μικρότερης διάρκειας παρακολούθηση τηλεόρασης συνδέεται με βελτιωμένες ποιοτικές παραμέτρους του σπέρματος των νεαρών αυτών ανδρών.

Φαίνεται λοιπόν πως οι άνδρες έχουν ένα ακόμα κίνητρο να υπερνικήσουν την ψυχική και σωματική κούραση της καθημερινότητας και να σηκωθούν από τον καναπέ και να αθληθούν!

Δείτε ΕΔΩ πότε είναι οι γόνιμες ημέρες σας!

Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σας εδώ

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
email: care@eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved