Το φως το βράδυ μειώνει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης!

Ο τεχνητός φωτισμός το βράδυ μπορεί να βλάπτει την γονιμότητα των γυναικών, σύμφωνα με μία νέα ανάλυση που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Fertility and Sterility».

Το φως το βράδυ μειώνει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης!

Επιστήμονες από τις ΗΠΑ επανεξέτασαν συνδυαστικά προγενέστερες μελέτες για να εξετάσουν τον ρόλο των επιπέδων της μελατονίνης και του κιρκάδιου ρυθμού στις πιθανότητες αναπαραγωγής των γυναικών.

Η μελατονίνη είναι μία ορμόνη η οποία παράγεται από την υπόφυση του εγκεφάλου όταν πέφτει το σκοτάδι, για να διεγείρει το αίσθημα του ύπνου και έτσι να ρυθμίσει το βιολογικό μας ρολόι (ή κιρκάδιους ρυθμούς, όπως αποκαλείται επιστημονικά). Σύμφωνα με τη νέα ανάλυση, η ίδια ορμόνη παίζει καθοριστικό ρόλο στη σύλληψη, διότι προστατεύει τα ωάρια από το οξειδωτικό στρες.

«Κάθε φορά που ανάβει κάποιος το φως το βράδυ, μειώνεται η παραγωγή μελατονίνης από τον οργανισμό του», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής του Πανεπιστημίου του Τέξας και πρόσθεσε: «Εάν, συνεπώς, μία γυναίκα προσπαθεί να μείνει έγκυος, θα πρέπει να μένει το λιγότερο οκτώ ώρες στο σκοτάδι κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο κύκλος φωτός-σκότους θα πρέπει να είναι σταθερός και να γίνεται τις ίδιες ώρες κάθε μέρα, ούτως ώστε να είναι καλά ρυθμισμένο το βιολογικό ρολόι της γυναίκας».

Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, η γυναίκα θα πρέπει να εξασφαλίζει ότι στο υπνοδωμάτιό της δεν θα υπάρχει φως από εξωτερική πηγή, όπως η τηλεόραση ή το κινητό της. Επιπλέον, τα φώτα στο σπίτι της πρέπει να είναι κίτρινα και όχι λευκά ή μπλε, διότι αυτά τα φώτα διαταράσσουν το βιολογικό ρολόι.

Τις ίδιες συστάσεις πρέπει να ακολουθούν και οι γυναίκες που ήδη είναι έγκυες, ιδίως εάν διανύουν το τρίτο τρίμηνο της κυήσεως, ώστε να προστατευθούν τα αγέννητα μωρά τους από τα προβλήματα υγείας που μπορεί να δημιουργήσει η ελλιπής παραγωγή μελατονίνης.

Μελέτες σε ζώα έχουν συσχετίσει το νυχτερινό φωτισμό με συμπεριφορικά προβλήματα στα νεογέννητα, ενώ υπάρχουν υπόνοιες ότι σχετίζεται και με το σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας και τις διαταραχές του φάσματος του αυτισμού.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved