Mini IVF: Τι είναι και σε ποιες γυναίκες απευθύνεται

Mini IVF: Τι είναι και σε ποιες γυναίκες απευθύνεται
Bigstock

Ολοένα και περισσότερες γυναίκες που δυσκολεύονται να αποκτήσουν παιδί μέσω φυσικής σύλληψης, επιλέγουν μία από τις μεθόδους της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (IVF) και ειδικά τη Mini IVF.

Η Mini IVF είναι μέθοδος επιλογής γιατί έχει όλα τα πλεονεκτήματα της εξωσωματικής γονιμοποίησης σε ότι αφορά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα, με τη λιγότερη δυνατή χρήση φαρμάκων.

«Η Mini IVF ή ο ημιφυσικός κύκλος, με τη χρήση συνήθως της ουσίας λετροζόλης είναι μια συναρπαστική μέθοδος που έχει δώσει ζωή σε χιλιάδες παιδιά ανά τον κόσμο», εξηγεί ο Δρ Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, Ιατρός Αναπαραγωγής, Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος, Μέλος του Δ.Σ. του Institute of Life στο ΙΑΣΩ.

«Η Mini IVF, είναι επί της ουσίας η εφαρμογή της εξωσωματικής γονιμοποίησης με μειωμένο πρωτόκολλο διέγερσης. Δηλαδή, με τη χορήγηση μικρότερων δόσεων φαρμάκων, μπορούμε να ανακτήσουμε έναν μικρό αριθμό ωαρίων υψηλής ποιότητας, χωρίς να επιβαρυνθεί ιδιαίτερα ο οργανισμός και το σώμα της γυναίκας.

Η μέθοδος αυτή είναι όχι μόνο θεραπευτική αλλά κυρίως διαγνωστική, καθώς αν αποτύχει, αποτελεί ένα σημαντικό διαγνωστικό στοιχείο με ποιο τρόπο μια γυναίκα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες προς την τεκνοποίηση. Αν δηλαδή μπορεί να ξαναπροσπαθήσει με δικό της γενετικό υλικό ή αν θα έπρεπε να οδηγηθεί σε εναλλακτικές λύσεις, όπως η χρήση δωρεάς ωαρίων», αναφέρει ο Δρ Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, διευκρινίζοντας όμως, ότι η Mini IVF δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση για όλες τις γυναίκες που θα υποβληθούν σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Mini IVF και κλασική IVF

Η κλασική εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) στοχεύει στην παραγωγή και ανάκτηση πολλών - συνήθως 10 έως 15 - ωαρίων και αυτό επιτυγχάνεται με το πρωτόκολλο διέγερσης των ωοθηκών με τη χορήγηση ορμονών. Η Mini IVF στοχεύει στην ανάκτηση 3 έως 6 ωαρίων, οπότε η χρήση ορμονών είναι σε σαφώς μικρότερες δόσεις.

Η ανάκτηση ωαρίων στην Mini IVF διαρκεί λιγότερο σε σύγκριση με τον κλασική IVF και γίνεται με τοπική αναισθησία. Στην τυπική IVF, ενδεχομένως να απαιτηθεί περισσότερος χρόνος για την ανάκτηση ωαρίων, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί γενική αναισθησία και ολιγόωρη εισαγωγή σε κλινική, ανάλογα με την ευαισθησία του κάθε οργανισμού.

Το κόστος της Mini IVF είναι μικρότερο, λόγω της μικρότερης ποσότητας φαρμάκων που απαιτούνται σε σύγκριση με την κλασική ivf.

Η διαδικασία

Η Mini IVF ακολουθεί τα ίδια βήματα με την τυπική μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης, δηλαδή:

  • Ελεγχόμενη διέγερση ωοθηκών
  • Ανάκτηση ωαρίων και συλλογή σπέρματος
  • Γονιμοποίηση στο εμβρυολογικό εργαστήριο
  • Ανάπτυξη εμβρύου και γενετικός έλεγχος
  • Εμβρυομεταφορά.

Για ποιες γυναίκες είναι κατάλληλη η Mini IVF;

Η μίνι εξωσωματική γονιμοποίηση είναι η πλέον κατάλληλη επιλογή για γυναίκες που είναι πιθανό να βιώσουν ή έχουν ήδη βιώσει μία αντίδραση στα υψηλότερα επίπεδα ορμονικής διέγερσης.

Επίσης η Mini IVF είναι κατάλληλη για γυναίκες που έχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών, αν και πλέον οι πιθανότητες εκδήλωσης αυτής της κατάστασης έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί.

Η Mini IVF είναι η μέθοδος επιλογής για γυναίκες που για διάφορους λόγους θέλουν να περιορίσουν τον αριθμό των εμβρύων που δημιουργούνται και δεν επιθυμούν να προχωρήσουν σε κρυοσυντήρηση εμβρύων ή ωαρίων.

Ειδικότερα, η Mini Ivf με μικρότερες δόσεις ή καθόλου ορμονικά σκευάσματα και χρήση μόνο αντιοιστρογόνων χαπιών, μπορεί να είναι ιδανική λύση και στις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Όταν έχει υπάρξει φτωχή ανταπόκριση σε προηγούμενες διεγέρσεις με συλλογή κάτω των 4 ωάριων.
  • Σε γυναίκες ηλικίας άνω των 42 ετών και επίπεδα ΑΜΗ (αντιμυλλέριος μικρότερα από 0.5 ng ή 3.5 pmol. Η Αντιμυλλέριος Ορμόνη -ΑΜΗ - δείχνει τα επίπεδα της ωοθηκικής επάρκειας ή ανεπάρκειας.
  • Σε γυναίκες με προηγούμενο προσωπικό ιστορικό κάποιας κακοήθειας.
  • Σε γυναίκες με ιστορικό 4 αποτυχημένων εξωσωματικών με διέγερση και χρήση ενέσιμων φαρμάκων
  • Τέλος, η μέθοδος μπορεί να επιλεγεί για οικονομικούς λόγους καθώς είναι σαφώς μικρότερο το κόστος τόσο των φαρμάκων, όσο και της συνολικής διαδικασίας.

Για ποιες γυναίκες μπορεί να μην είναι κατάλληλη η Mini IVF;

Δεν είναι όλες οι γυναίκες κατάλληλες για Mini IVF και αυτό θα πρέπει να το κρίνει ο γιατρός τους. Πολλές φορές υπάρχουν ανωμαλίες στην ανατομία της πυέλου που καθιστούν πιο δύσκολη την αναρρόφηση των ωαρίων. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ίσως να απαιτούνται περισσότερα ωάρια, οπότε η μέλλουσα μητέρα, θα πρέπει να εισαχθεί σε κλινική προκειμένου η λήψη ωαρίων να γίνει με γενική αναισθησία.

Επίσης, οι γυναίκες που έχουν φυσιολογικό απόθεμα ωαρίων, έχουν περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας με το τυπικό πρωτόκολλο εξωσωματικής γονιμοποίησης.

BASILOPOYLOS.jpg

Ο Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος είναι Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος, με εξειδίκευση στη Γυναικολογική Ενδοκρινολογία και την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή. Είναι Μέλος της Ιατρικής Ομάδας δημιουργίας της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute Of Life- IASO .

Αποφοίτησε από τη Λεόντειο Σχολή και έλαβε ιατρικό πτυχίο από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1998. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας στο Ελληνικό Ναυτικό ως ιατρός, μετέβη στην Ελβετία, όπου και εκπαιδεύτηκε στην ειδικότητα της μαιευτικής και γυναικολογίας, ως μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος που θέσπισε η Ελβετική Εταιρεία Γυναικολογίας και Μαιευτικής. Κατά τη διάρκεια της πολυετούς παραμονής του στην Ελβετία, κέρδισε τον τίτλο του Chef de Clinique. Μετά την ειδικότητά του στην μαιευτική και γυναικολογία, ακολούθησε τον διεθνούς φήμη καθηγητή Γενεύης ,Dominique de Ziegler στο Παρίσι , όπου και εξειδικεύτηκε στην Γυναικολογική Ενδοκρινολογία και την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή μέχρι το τέλος του 2009. Στις αρχές του 2010, έπειτα από μια 10ετια , επέστρεψε μόνιμα στην Αθήνα στο Μαιευτήριο ΙΑΣΩ .Είναι παντρεμένος με την επεμβατική ακτινολόγο και υπεύθυνη του τμήματος Παιδοακτινολογίας του νοσοκομείου Ιασώ Παίδων , Χρυσάνθη Χλαπουτάκη και έχουν αποκτήσει μια κόρη.

info@drvasilopoulos.com

www.drvasilopoulos.com

www.fertilitypreservation.gr

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved