Τι συμβαίνει στο σώμα και τις ορμόνες σας μετά από μια αποβολή

Μια αποβολή αποτελεί ένα τραύμα, ψυχικό και συναισθηματικό, κυρίως για κάθε γυναίκα.

Τι συμβαίνει στο σώμα και τις ορμόνες σας μετά από μια αποβολή
Bigstock

Από κράμπες και παρατεταμένη κολπική αιμορραγία έως απότομες ορμονικές διαταραχές, το σώμα βιώνει μεγάλες αλλαγές μετά από μια αποβολή.

Ωστόσο, η εμπειρία δεν είναι ίδια για όλες, καθώς κάθε αποβολή είναι μοναδική και η ανάρρωση μπορεί να διαρκέσει περισσότερο ή λιγότερο. Το ίδιο ισχύει και για τα συμπτώματα ή τις παρενέργειες.

Γενικά, όταν μια αποβολή συμβεί νωρίς, θα υπάρχουν λιγότερα σωματικά συμπτώματα.

stadi-thlipsis-tis-apovolis.jpg

Αλλαγές στο σώμα μετά από μια αποβολή

Κολπική αιμορραγία

Η αιμορραγία μετά από μια αποβολή είναι ένα συνηθισμένο σύμπτωμα. «Ορισμένες από τις τυπικές αλλαγές στο σώμα που συμβαίνουν μετά από μια απώλεια εγκυμοσύνης περιλαμβάνουν συσπάσεις της μήτρας, κολπική αιμορραγία που μπορεί να είναι σαν μια ελαφριά έως βαριά περίοδος και να περνούν μικρούς θρόμβους μεγέθους δεκάρας ή τετάρτου», εξηγεί η γυναικοMegan Gray, MD , OB-GYN.

Ενώ η πιο βαριά αιμορραγία μπορεί να διαρκέσει μια ημέρα, ωστόσο ενδέχεται να εμφανίσετε συνεχή ή διακοπτόμενη ελαφριά αιμορραγία και κηλίδες για 4 έως 6 εβδομάδες.

Κράμπες της μήτρας

Καθώς η μήτρα συστέλλεται για να αποβάλει την επένδυση της μήτρας και τυχόν εναπομείναν εμβρυϊκό ιστό ώστε να συρρικνωθεί ξανά στο αρχικό της μέγεθος, πιθανόν να νιώσετε κράμπες. Τυπικά, αυτές οι κράμπες πρέπει να τελειώνουν μέσα σε μια ημέρα μετά την αιμορραγία.

apovoli-proti-periodos.jpg

Κούραση

Το σωματικό και συναισθηματικό στρες της απώλειας εγκυμοσύνης μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε συνεχώς κουρασμένες. Επίσης ενδέχεται να έχετε προβλήματα με τον ύπνο λόγω τόσο των σωματικών όσο και των συναισθηματικών επιπτώσεων της απώλειας εγκυμοσύνης.

Η αποβολή είναι συχνά ένα τραυματικό και αγχωτικό γεγονός, που μπορεί να οδηγήσει σε ψυχική και σωματική εξάντληση. Η έρευνα δείχνει ότι το άγχος, η κατάθλιψη και το σύνδρομο μετατραυματικού στρες (PTSD) είναι επίσης κοινά.

Ναυτία, έμετος ή διάρροια

Οι μεγάλες αλλαγές στα επίπεδα ορμονών που έρχονται μετά από μια αποβολή είναι πιθανόν να προκαλέσουν διάρροια, ναυτία ή έμετο. Αυτά τα γαστρεντερικά συμπτώματα μπορεί επίσης να είναι παρενέργεια της λήψης φαρμάκων (όπως η μισοπροστόλη) για τη θεραπεία της αποβολής.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων ACOG (American Congress of Obstetricians and Gynecologists) η περίοδος συνήθως επιστρέφει περίπου δύο εβδομάδες μετά το τέλος της κολπικής αιμορραγίας από την αποβολή.

Με πληροφορίες από parents.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved