Χλαμύδια και γονιμότητα: Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Τόσο οι συμπτωματικές όσο και οι ασυμπτωματικές λοιμώξεις από χλαμύδια μπορεί οδηγήσουν σε υπογονιμότητα στις γυναίκες.

Νίκη Παπανικολάου
Χλαμύδια και γονιμότητα: Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε
Bigstock

Τα χλαμύδια (Chlamydia Trachomatis) είναι ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα που προκαλεί σοβαρές λοιμώξεις τόσο σε άνδρες όσο και γυναίκες οι οποίες έχουν επίπτωση και στη γονιμότητά τους.

Είναι πιο συχνά σε άτομα ηλικίας 18 έως 24 ετών που συνήθως είναι λιγότερο προσεκτικά στις μεθόδους προφύλαξης.

Αν και οι λοιμώξεις από χλαμύδια μπορεί να αντιμετωπιστούν με αντιμικροβιακή αγωγή, πολλές από αυτές παραμένουν αδιάγνωστες λόγω του υψηλού ποσοστού ασυμπτωματικών ασθενών (70% των γυναικών και πάνω από 50% των ανδρών).

xlamidia.jpg

Χλαμύδια : Συμπτώματα

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), τα συνηθέστερα συμπτώματα που εκδηλώνουν οι γυναίκες σε περίπτωση λοίμωξης από χλαμύδια είναι:

  • έκκριση μη φυσιολογικών κολπικών υγρών
  • αίσθημα καύσου (κάψιμο και πόνος) κατά την ούρηση
  • αιμορραγία
  • πόνο στην κοιλιά
  • ναυτία ή και πυρετό
  • πόνο κατά τη συνουσία στις γυναίκες
  • πρήξιμο ή πόνο στους όρχεις

Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως μέσα σε μία έως τρεις εβδομάδες μετά τη μόλυνση και αρχικά μπορεί να είναι πολύ ήπια.

Τόσο οι συμπτωματικές όσο και οι ασυμπτωματικές λοιμώξεις από Chlamydia Trachomatis μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές με κυριότερες τη χρόνια φλεγμονώδη νόσο της πυέλου και την προσβολή των σαλπίγγων που μπορεί να οδηγήσουν σε υπογονιμότητα στις γυναίκες. Επιπλέον, η απόφραξη των σαλπίγγων ως αποτέλεσμα χλαμυδιακών λοιμώξεων είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για έκτοπη κύηση. Στους άνδρες, οι επιπλοκές από τα χλαμύδια είναι σπάνιες.

Sick Mature Adult Woman Sitting On Sofa Alone At Home, Having Severe Stomach Pain, Latin American Wo

Διάγνωση

Τα χλαμύδια μπορούν να συγχέονται με τη γονόρροια, ένα άλλο Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενο Νόσημα (ΣΜΝ) επειδή έχουν παρόμοια συμπτώματα. Η εργαστηριακή εξέταση είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιβεβαιώσετε εάν έχετε χλαμύδια.

Θεραπεία

Τα αντιβιοτικά είναι η συνήθης θεραπεία για τα χλαμύδια. Εάν τα συμπτώματα δεν εξαφανιστούν σε μία έως δύο εβδομάδες μετά τη λήξη της λήψης του αντιβιοτικού, θα πρέπει να μιλήσετε ξανά με τον γιατρό σας. Θα πρέπει επίσης να απέχετε από τη σεξουαλική επαφή όσο λαμβάνετε θεραπεία για τη λοίμωξη και για έως και επτά ημέρες μετά από μια εφάπαξ δόση αντιβιοτικών ή μετά την ολοκλήρωση ενός επταήμερου κύκλου αντιβιοτικών.

Με πληροφορίες από hstanfordchildrens.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved