Οι γυναίκες που χρησιμοποιούν ενδομήτριο σπιράλ είναι πιο δύσκολο να συλλάβουν;

Το σπιράλ μπορεί να αποτελέσει αίτιο υπογονιμότητας; 

Νίκη Παπανικολάου
Οι γυναίκες που χρησιμοποιούν ενδομήτριο σπιράλ είναι πιο δύσκολο να συλλάβουν;
Bigstock

Το ενδομήτριο σπιράλ θεωρείται μια ασφαλής μορφή αντισύλληψη για γυναίκες θέλουν να επιμηκύνουν το χρονικό διάστημα ανάμεσα σε δύο εγκυμοσύνες.

Σπιράλ και γονιμότητα

Οι περισσότερες γυναίκες που χρησιμοποιούν ενδομήτριο σπιράλ συνεχίζουν να έχουν ωορρηξία ή να απελευθερώνουν ένα ωάριο κάθε μήνα κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού τους κύκλου.

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τα ορμονικά ενδομήτρια σπειράματα, η χρήση τους έχει περιστασιακά συνδεθεί με την εμφάνιση κύστεων των ωοθηκών. Οι κύστεις αυτές είναι κατά κανόνα καλοήθεις και εξαφανίζονται αυτόματα στις περισσότερες των περιπτώσεων.

final-spiral.jpg

Επίσης, μπορεί να δημιουργήσουν φλεγμονές, με αποτέλεσμα να βουλώσουν οι σάλπιγγες αν η γυναίκα αλλάζει συχνά σύντροφο. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να εμφανιστεί κάποιο πρόβλημα γονιμότητας.

Αν και τα ποσοστά εγκυμοσύνης είναι εξαιρετικά χαμηλά, αν τελικά επιτευχθεί κύηση υφίσταται ελαφρώς αυξημένη πιθανότητα αυτή να είναι εξωμήτριος. Συγκεκριμένα το 6% των κυήσεων σε γυναίκες με ενδομήτριο σπείραμα χαλκού είναι εξωμήτριες, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για γυναίκες με ορμονικό ενδομήτριο σπείραμα ανέρχεται στο 24%. «Αυτό, που είναι σημαντικό είναι να συγκρίνουμε το κατά πόσο η χρήση ενδομήτριου σπειράματος αυξάνει τον κίνδυνο για εξωμήτριο σε σχέση με τον αντίστοιχο κίνδυνο για γυναίκες, που δεν χρησιμοποιούν αντισύλληψη», τονίζει ο γυναικολόγος Μενέλαος Λυγνός.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, συγκρίνοντας τον κίνδυνο, που διατρέχει μια γυναίκα, που δεν χρησιμοποιεί αντισύλληψη, να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο εξωμήτριας κύηση με τον αντίστοιχο κίνδυνο, που αντιμετωπίζει μια γυναίκα, που φέρει ενδομήτριο σπείραμα, καταλήγουμε στο συμπέρασμα, πως τελικά η χρήση ενδομήτριου σπειράματος με χαλκό μειώνει το σχετικό κίνδυνο περίπου στο ένα δέκατο. Αντίστοιχα η χρήση ενδομήτριου σπειράματος με ορμόνη συνδέεται με αύξηση του κινδύνου αυτού κατά 50% με 80%.

spiral.jpg

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από τη χρήση σπιράλ

Τα ενδομήτρια σπιράλ σε γενικές γραμμές θεωρούνται ασφαλή και αποτελεσματικά. Οι επιπλοκές - αν και σπάνιες - μπορεί να περιλαμβάνουν:

Ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη

Το σπιράλ μπορεί να μετακινηθεί από μόνο του, συνήθως στον πρώτο χρόνο χρήσης του. Στην περίπτωση αυτή αυξάνονται οι πιθανότητες μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

Διάτρηση της μήτρας

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις το σπιράλ μπορεί να μετακινηθεί, να εισχωρήσει στη μήτρα ή στον τράχηλο με αποτέλεσμα να προκληθεί φλεγμονή ή διάτρηση της μήτρας.

Κοιλιακό άλγος και κολπική αιμόρροια

Οι επιπλοκές αυτές είναι μάλιστα από τις συνηθέστερες, που συνδέονται με την εισαγωγή ενδομήτριου σπειράματος. Μάλιστα ποσοστό 5% με 15% των γυναικών επιλέγουν την αφαίρεση του σπειράματος εντός ενός έτους από την τοποθέτησή του λόγω των επιπλοκών αυτών.

Με πληροφορίες από my.clevelandclinic.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved