Διατροφή χωρίς γλουτένη: Πώς επηρεάζει τη γονιμότητα;

Γλουτένη, κοιλιοκάκη και γονιμότητα.

Νίκη Παπανικολάου
Διατροφή χωρίς γλουτένη: Πώς επηρεάζει τη γονιμότητα;
H δίαιτα χωρίς γλουτένη, αν δεν είναι καλά σχεδιασμένη, μπορεί να είναι ελλιπής σε θρεπτικά συστατικά Bigstock

Η κοιλιοκάκη αποτελεί ένα αυτοάνοσο νόσημα που χαρακτηρίζεται από δυσανεξία στη γλουτένη και σχετίζεται με χρόνια φλεγμονή του λεπτού εντέρου.

Ειδικότερα τα άτομα που έχουν κοιλιοκάκη δεν μπορούν να ανεχθούν τη γλιαδίνη, το συστατικό της γλουτένης που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη.

Δυσανεξία στη γλουτένη: συμπτώματα

Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν :

  • κόπωση
  • αδυναμία
  • γαστρεντερικές ενοχλήσεις
  • διάρροιια
  • απώλεια βάρους
glouteni-proionta.jpg

Γλουτένη και γονιμότητα

Τα τελευταία χρόνια, έχουν διεξαχθεί αρκετές μελέτες για να διερευνηθεί πώς η κοιλιοκάκη επηρεάζει τη γονιμότητα. Τα στοιχεία που προέκυψαν είναι τα εξής:

  • Μια ανασκόπηση από Ιταλούς ερευνητές το 2016 διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που δεν μπορούν να συλλάβουν έχουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από κοιλιοκάκη ενώ σε γυναίκες με επαναλαμβανόμενες αποβολές, η ευαισθησία στη γλουτένη εμφανίζεται έξι φορές πιο συχνά.
  • Σε άλλη μετα- ανάλυση που έγινε το 2000 διαπιστώθηκε ότι πολλά προβλήματα εγκυμοσύνης θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν οι γυναίκες είχαν εξεταστεί για κοιλιοκάκη. Από τις 845 έγκυες γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα, οι 12 είχαν κοιλιοκάκη εκ των οποίων σημειώθηκαν τρεις θνησιγενείς τοκετοί, πέντε πρόωροι τοκετοί και τρία μωρά γεννήθηκαν με χαμηλό βάρος.
  • Ακόμα μια μελέτη σε εγκύους που είχαν προηγούμενες αποβολές, έδειξε ότι όσες ακολουθούσαν δίαιτα χωρίς γλουτένη ανέφεραν μείωση 45% στην απώλεια κύησης και 39,4% μείωση στη γέννηση μωρών με χαμηλό βάρος.
  • Ορισμένες μελέτες δείχνουν επίσης ότι η κοιλιοκάκη είναι συχνή σε γυναίκες με ενδομητρίωση.
xwris-glouteni.jpg

Η σωστή διατροφή μπορεί να βελτιώσει τη γονιμότητα

Η αποχή από την κατανάλωση προϊόντων με γλουτένη γίνεται συνήθως εφόσον διαπιστωθεί η δυσανεξία και με τις κατάλληλες υποδείξεις ειδικού. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι η δίαιτα χωρίς γλουτένη, αν δεν είναι καλά σχεδιασμένη, μπορεί να είναι ελλιπής σε θρεπτικά συστατικά όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο, η θειαμίνη, η ριβοφλαβίνη, η νιασίνη και το φυλλικό οξύ που είναι απαραίτητα για τη γονιμότητα.

Συμπερασματικά

Αν και έχουν δημοσιευθεί πολυάριθμες μελέτες για την κοιλιοκάκη και την επίδρασή της στη γονιμότητα, δεν υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές ή συστάσεις για το αν πρέπει το υπογόνιμο ζευγάρι να ακολουθήσει μια διατροφή χωρίς γλουτένη. Αρκετοί πάντως ερευνητές συνιστούν τις γυναίκες με ανεξήγητη υπογονιμότητα να υποβληθούν σε έλεγχο για κοιλιοκάκη. Μέσω μιας δίαιτας χωρίς γλουτένη, μπορεί να βελτιωθεί η γονιμότητα τόσο της γυναίκας όσο και του άνδρα.

Με πληροφορίες από το fertilitytips.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved