Χαμηλή ΑΜΗ και γονιμότητα

Μπορείτε να μείνετε έγκυος αν η αντιμμυλέριος ορμόνη είναι χαμηλή;  

Χαμηλή ΑΜΗ και γονιμότητα
Τι είναι η αντιμυλλέριος ορμόνη; Bigstock

Η αντιμυλλέριος ορμόνη είναι μία πρωτεΐνη που παράγεται στις ωοθήκες της γυναίκας από τα κύτταρα του λεγόμενου ωοφόρου δίσκου κάθε ωοθυλακίου. Ο δίσκος αυτός είναι ένα σύμπλεγμα κυττάρων που περιβάλλει τα ανώριμα ωάρια.

Τα επίπεδα της ΑΜΗ στο αίμα της γυναίκας παρέχουν αξιόπιστη ένδειξη για τα αποθέματα σε ωοθυλάκια (άρα ωάρια) που διαθέτει, σε σύγκριση με άλλες γυναίκες της ίδιας ηλικιακής ομάδας. Ωστόσο από μόνα τους δεν επαρκούν για να υπολογιστούν οι πιθανότητες φυσικής σύλληψης, γι’ αυτό και συνήθως μετρώνται στο πλαίσιο ενός ολιστικού πλάνου ελέγχου της γονιμότητας.

Γιατί είναι σημαντική η ΑΜΗ

Όταν τα επίπεδα της ΑΜΗ είναι χαμηλά, υποδηλώνουν μειωμένη ωοθηκική εφεδρεία. Όταν είναι υψηλά, μπορεί να υποδηλώνουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή άλλη παθολογία. Ωστόσο σε καμία περίπτωση η ΑΜΗ δεν αποτελεί δείκτη της ποιότητας των ωαρίων. Δείχνει μόνο την ποσότητά τους. Επιπλέον, τα χαμηλά επίπεδά της δεν πρέπει να προβληματίζουν τις γυναίκες αν ο λοιπός ορμονικός έλεγχος είναι φυσιολογικός, διότι από μόνα τους δεν αποτελούν αιτία υπογονιμότητας.

Smiling Young With Woman With Opened Daily Veganuary Calendar On Phone App While Eating Fresh Green

Συμπτώματα χαμηλής AMH

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα συμπτώματα που να σηματοδοτούν τα χαμηλά επίπεδα AMH αλλά υπάρχουν τρία σημάδια που μπορεί να σας υποψιάσουν, όπως:

  • Σύντομοι εμμηνορροϊκοί κύκλοι.
  • Ακανόνιστη περίοδος.
  • Μόνιμη διακοπή του εμμηνορροϊκού κύκλου (συνήθως εμμηνόπαυση ή πρόωρη εμμηνόπαυση).

Και πάλι, αυτά τα συμπτώματα είναι πολύ γενικά και μπορεί να μην σχετίζονται με τα επίπεδα AMH και ορισμένες γυναίκες ενδεχομένως να έχουν χαμηλή AMH και κανένα από αυτά τα συμπτώματα. Σε κάθε περίπτωση, μια επίσκεψη στον γυναικολόγο θα σας βοηθήσει να λύσετε πολλές από τις απορίες σας.

ooriksia-kai-gonimotita.jpg

Αιτία χαμηλής AMH

Ως επί το πλείστον, τα επίπεδα AMH δεν επηρεάζονται από εξωτερικούς παράγοντες. Ωστόσο, έχουν υπάρξει μερικές μελέτες που έχουν εντοπίσει ορισμένα πιθανά αίτια της χαμηλής ΑΜΗ.

AMH και αντισυλληπτικά χάπια

Δεν υπάρχει αποδεδειγμένη σχέση μεταξύ της AMH και των αντισυλληπτικών χαπιών αλλά ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η λήψη τους μπορεί να μειώσει προσωρινά τα επίπεδα AMH.

AMH και διατροφή

Μελέτη αξιολόγησε τις σχέσεις μεταξύ διατροφής και επιπέδων AMH σε 200 ενήλικες γυναίκες και διαπίστωσε ότι μια υψηλότερη δίαιτα με fast food και κορεσμένα λίπη συσχετίστηκε με χαμηλότερες συγκεντρώσεις AMH.

AMH και εμμηνορροϊκοί κύκλοι

Μια άλλη μελέτη που έγινε με τη συμμετοχή άνω των δύο χιλιάδων γυναικών, διαπίστωσε ότι όσες έχουν ακανόνιστο έμμηνο κύκλο έχουν πολύ χαμηλότερα ποσοστά AMH σε σχέση με τις γυναίκες με κανονικούς εμμηνορροϊκούς κύκλους.

Με πληροφορίες από το onmed.gr, natalist.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved