Μπορώ να μείνω έγκυος μόνο κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας;

Ποιες οι πιθανότητες σύλληψης μετά την ωορρηξία.

Μπορώ να μείνω έγκυος μόνο κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας;
Οι πιθανότητες να μείνετε έγκυος μετά την ωορρηξία. Bigstock

Ο βασικός παράγοντας για την επιτυχή σύλληψη είναι η ωορρηξία, η οποία συμβαίνει όταν ένα ώριμο ωάριο απελευθερωθεί από μια ωοθήκη.

Το ωάριο ζει για περίπου 24 ώρες ενώ το σπέρμα μπορεί να ζήσει έως και πέντε ημέρες υπό τις κατάλληλες συνθήκες. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότερες γυναίκες μπορούν να συλλάβουν για περίπου έξι ημέρες κατά τη διάρκεια κάθε εμμηνορροϊκού κύκλου — πέντε ημέρες πριν από την ωορρηξία και μία ημέρα μετά.

Οι πιθανότητες να μείνετε έγκυος κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας

Υπάρχουν τέσσερις φάσεις του εμμηνορροϊκού κύκλου (έμμηνος ρύση, ωοθυλακική φάση, ωορρηξία και ωχρινική φάση) κι ενώ η κάθε μία είναι σημαντική για την αναπαραγωγή, οι πιθανότητες να συλλάβετε διαφέρουν σε κάθε μία.

Εάν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος, είναι ιδανικό να κάνετε σεξ πολλές φορές τις ημέρες πριν, κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά την ωορρηξία.

Δεδομένου του μεγάλου εύρους διάρκειας του κύκλου, το να γνωρίζετε πότε έχετε ωορρηξία δεν είναι τόσο απλό όσο να κοιτάτε το ημερολόγιο ή να μετράτε τις ημέρες του κύκλου. Στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι σχεδόν αδύνατο να προσδιοριστεί ακριβώς πότε συμβαίνει η ωορρηξία χωρίς έναν εξαιρετικά έγκαιρο υπερηχογράφημα - αλλά ευτυχώς, αυτό το επίπεδο ακρίβειας δεν είναι απαραίτητο για τη σύλληψη.

Αντίθετα, μπορείτε να δοκιμάσετε την παρακολούθηση της ωορρηξίας με μεθόδους στο σπίτι. «Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι χρήσιμα τα κιτ δοκιμών ωορρηξίας», εξηγεί ο Steven R. Bayer, MD, ενδοκρινολόγος στην κλινική γονιμότητας της Βοστώνης.

Αφού το κιτ δοκιμών εμφανίσει αύξηση, ο Δρ Bayer συνιστά να κάνετε σεξ τις επόμενες 24 έως 36 ώρες. Δεδομένου ότι το σπέρμα μπορεί να επιβιώσει για αρκετές ημέρες στη γόνιμη βλέννα του τραχήλου της μήτρας, θα είναι έτοιμο να συναντήσει το ωάριο μόλις απελευθερωθεί.

oorixsia-meta-apo-apovoli.jpg

Πόσο διαρκεί η ωορρηξία;

Η θερμοκρασία του σώματός σας αυξάνεται επίσης περίπου μισό βαθμό (ανιχνεύεται από ένα βασικό θερμόμετρο σώματος ) με την ωορρηξία, αλλά έχετε κατά νου ότι αυτή η αύξηση λαμβάνει χώρα αφού έχετε ήδη ωορρηξία, κάτι που μπορεί να είναι πολύ αργά για σύλληψη.

Μια άλλη καλή ένδειξη γονιμότητας είναι η αλλαγή στη συνοχή της τραχηλικής βλέννας. «Θα δείτε κολπικές εκκρίσεις που αυξάνονται σε ποσότητα και έχουν τη σύσταση του ασπραδιού αυγού σηματοδοτώντας ότι είναι η τέλεια στιγμή για σεξουαλική επαφή», εξηγεί ο Δρ Bayer.

Πόσο πιθανή είναι η εγκυμοσύνη κατά την ωορρηξία;

Πολύ πιθανή ειδικά εάν κάνετε σεξ εντός 36 ωρών από την ανίχνευση αύξησης της LH. Ένα απελευθερωμένο ωάριο θα ζήσει οπουδήποτε από 12 έως 24 ώρες αλλά μην ανησυχείτε: έρευνα δείχνει ότι η εγκυμοσύνη μπορεί να επιτευχθεί με το σεξ κάθε μία έως δύο ημέρες πριν από την ωορρηξία, επομένως δεν χρειάζεται να έχετε σεξουαλική επαφή κάθε ώρα ή ακόμα και κάθε μέρα.

salpingitida-gonimotita.jpg

Οι πιθανότητες να μείνετε έγκυος μετά την ωορρηξία

Γνωστό και ως ωχρινική φάση, αυτό το τμήμα του κύκλου σας ξεκινά μετά την ωορρηξία και τελειώνει στην αρχή της επόμενης περιόδου σας. Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης φάσης, η προγεστερόνη αρχίζει να αυξάνεται. Η τραχηλική βλέννα θα στεγνώσει, γεγονός που καθιστά την κολπική οδό λιγότερο φιλική προς το σπέρμα.

Οι πιθανότητες να συλλάβετε όταν δεν έχετε πλέον ωορρηξία είναι μικρές. Μόλις απελευθερωθεί το ωάριο, υπάρχει ένα μικρό χρονικό διάστημα 12 έως 24 ωρών κατά το οποίο μπορεί να γονιμοποιηθεί. Μετά από αυτό, δεν θα βρίσκεστε πλέον στο γόνιμο παράθυρο σας (εκτός αν τύχει να απελευθερώσετε ένα δεύτερο ωάριο, το οποίο είναι σχετικά σπάνιο αλλά πιθανό).

Με πληροφορίες από το parents.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved