Γονιμότητα: Τα τέσσερα θρεπτικά συστατικά που την ενισχύουν

Θέλετε να ενισχύσετε τη γονιμότητά σας; Η διατροφή σας είναι από τα πρώτα πράγαματα που πρέπει να εστιάσετε.

Γονιμότητα: Τα τέσσερα θρεπτικά συστατικά που την ενισχύουν

Η επάρκεια σε θρεπτικά συστατικά είναι σημαντική την περίοδο που προσπαθείτε να συλλάβετε.

Bigstock

Η ισορροπημένη διατροφή είναι σημαντική όχι μόνο την περίοδο της εγκυμοσύνης αλλά και πριν. Η επάρκεια σε θρεπτικά συστατικά σύμφωνα με έρευνες ενισχύει τη γονιμότητα και ειδικά σε τέσσερα από αυτά θα πρέπει να δώσετε μεγαλύτερη έμφαση.

Ψευδάργυρος

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ανεπάρκεια σε ψευδάργυρο μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη ωαρίων.

Ο επικεφαλής της μελέτης James Hester αναφέρει: «Η τελευταία μας μελέτη δείχνει ότι η ανάγκη για ψευράργυρο ξεκινά νωρίτερα απ’ ότι πιστεύαμε. Οι γυναίκες που σκέφτονται να μείνουν έγκυες θα πρέπει οπωσδήποτε να εντάξουν τον ψευδάργυρο στη διατροφή τους, όπως και οι σύντροφοί τους, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει προσέξουν συνολικά τις διατροφικές τους συνήθειες και άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία. Ο ψευδάργυρος είναι μόνο ένα σημαντικό κομμάτι του παζλ.»

Η συνιστώμενη ημερήσια δόση ψευδαργύρου είναι 8 mg για ενήλικες γυναίκες και 12 mg την περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

Χολίνη

Η χολίνη βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα όπως οι κρόκοι αυγών, τα φασόλια και το συκώτι, αλλά σε μικρές ποσότητες. Το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό θεωρείται απαραίτητο την περίοδο της σύλληψης, αλλά και της εγκυμοσύνης, καθώς προάγει την υγεία και την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 550 mg.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν αποδειχθεί ότι ενισχύουν την ποιότητα των ωαρίων, καθυστερούν τη γήρανση των ωοθηκών και υποστηρίζουν την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου.

Η λήψη επαρκούς ποσότητας ωμέγα-3 λιπαρών μόνο μέσω της διατροφής μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη καθώς οι περισσότεροι δεν καταναλώνουν τακτικά τροφές πλούσιες σε ωμέγα 3. Ως εκ τούτου, οι άνδρες και οι γυναίκες που θέλουν να βελτιώσουν φυσικά τη γονιμότητά τους και τη γενική υγεία τους λαμβάνουν συνήθως συμπληρώματα ωμέγα-3.

Επίσης, μελέτη του 2016 που παρουσιάστηκε στο European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology έδειξε ότι κατανάλωση συμπληρωμάτων ωμέγα-3 συσχετίστηκε με 17% μείωση στις πιθανότητες πρόωρου τοκετού.

Σίδηρος

Σύμφωνα με έρευνες, οι γυναίκες που παίρνουν συμπληρώματα σιδήρου έχουν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν προβλήματα γονιμότητας, σε σχέση με εκείνες που δεν παίρνουν. Σημαίνει, όμως αυτό ότι πρέπει όλες οι γυναίκες που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί, να καταφεύγουν σε συμπληρώματα σιδήρου; Όχι. Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερες έρευνες πριν δοθεί κάποια γενική οδηγία.

Επίσης μπορείτε να αυξήσετε την πρόσληψή σας σε σίδηρο καταναλώνοντας τροφές που θεωρούνται καλή πηγή σιδήρου όπως τα αποξηραμένα φρούτα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, το ταχίνι και το κόκκινο κρέας.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, καλό είναι να παρακολουθείτε τις αποθήκες σιδήρου σας. Εάν έχετε χαμηλά επίπεδα σιδήρου συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να δείτε συνολικά την κατάσταση της υγείας σας και εκείνος θα σας συμβουλεύσει για το εάν θα πρέπει να πάρετε κάποιο συμπλήρωμα ή όχι.

Με πληροφορίες από healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved