Προεμφυτευτικός έλεγχος: Υψηλά ποσοστά γεννήσεων στις γυναίκες άνω των 40 ετών

Yψηλά είναι τα ποσοστά επιτυχίας των γεννήσεων, στις γυναίκες άνω των 40 ετών που διενεργούν προεμφυτευτικό έλεγχο στην 1η προσπάθεια εξωσωματικής.

Προεμφυτευτικός έλεγχος: Υψηλά ποσοστά γεννήσεων στις γυναίκες άνω των 40 ετών
Bigstock

Αυτό λέει η πρώτη μεγάλη έρευνα που πρόσφατα δημοσιεύθηκε στο Journal of Assisted Reproduction and Genetics (2023) της ASRM κι η οποία αφορά σε περισσότερους από 133.000 κύκλους διέγερσης εξωσωματικής γονιμοποίησης με την 1η προσπάθεια!

Στην έρευνα, λοιπόν, αναλύθηκαν 133.494 αυτόλογοι κύκλοι εξωσωματικής γονιμοποίησης και βρέθηκε ότι οι γυναίκες άνω των 40 ετών που διενήργησαν προεμφυτευτικό έλεγχο και κατόπιν προχώρησαν σε εμβρυομεταφορά, είχαν 50,2% ποσοστό επιτυχίας στις γεννήσεις με την 1η προσπάθεια εξωσωματικής.

"Η επιλεκτική χρήση του προεμφυτευτικού ελέγχου φαίνεται να αυξάνει τα ποσοστά γεννήσεων στην ομάδα των γυναικών άνω των 40. Όφελος ωστόσο φαίνεται να αποκομίζουν και οι γυναίκες που έχουν προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής", τονίζει ο Δρ Κωνσταντίνος Κωσταράς, MD, PhD, Μαιευτήρας - Γυναικολόγος Αναπαραγωγής, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών & Ιδρυτικό μέλος της Institute of Life - ΙΑΣΩ.

Ο προεμφυτευτικός γενετικός έλεγχος χρησιμοποιείται στην εξωσωματική σαν μια μέθοδος ελέγχου των εμβρύων βάσει της αριθμητικής και δομικής ακεραιότητας των χρωμοσωμάτων ή και τον έλεγχο των γονιδίων πριν μεταφερθούν και εμφυτευθούν στην μήτρα. Αυτή η τεχνική χρησιμοποιείται έτσι ώστε να εξασφαλίσει ότι τα έμβρυα που μεταφέρονται στην μήτρα είναι υγιή και όχι αφού επιτευχθεί η κύηση με τις κλασικές επεμβατικές μεθόδους (βιοψία τροφοβλάστης/αμνιοκέντηση), βάζοντας το ζευγάρι στη δύσκολη απόφαση να διακόψει την κύηση αν τα αποτελέσματα δεν είναι καλά.

Πρόσφατα μάλιστα η Institute of Life – IASO άλλαξε τα δεδομένα στον προεμφυτευτικό γενετικό έλεγχο εμβρύων, παρέχοντας πρώτη στην Ελλάδα τον προηγμένο έλεγχο PGT- Complete. Για πρώτη φορά ένας γενετικός έλεγχος έχει τη δυνατότητα να προσδιορίσει με ακρίβεια και ασφάλεια την προέλευση των γενετικών ανωμαλιών του εμβρύου, εάν προέρχονται δηλαδή από τον άνδρα (σπέρμα) ή την γυναίκα (ωάριο).

Όπως τονίζει ο Δρ Κωσταράς «Ο έλεγχος αυτός αποτελεί την εξέλιξη των προεμφυτευτικών τεστ, καθώς παρέχει σημαντικά νέα δεδομένα για τη λήψη της σωστής απόφασης. Παρέχει επιπλέον μεγαλύτερη ασφάλεια με πολύ ακριβή αποτελέσματα με δύο ανεξάρτητες αναλύσεις (CNV και SNP) για τον έλεγχο γενετικών ανωμαλιών και αποτελεί το μόνο τεστ που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη (AI)».

Το PGT-Complete, αποτελεί ένα νέο πολύ ισχυρό όπλο στη φαρέτρα των ιατρών και των εμβρυολόγων, ώστε να καθοδηγήσουν τα ζευγάρια στο επόμενο βήμα και να πλησιάσουν ακόμα πιο κοντά στον πολυπόθητο στόχο τους.

More info:

www.kοstaras.gr

https://www.facebook.com/KKostarasOBGYN

https://www.instagram.com/drkostaras/

Τηλ. 210 6425949, 6944 366967 | Χαρ. Τρικούπη 171, Αθήνα

KWSTARAS.jpg

Σύντομο βιογραφικό

Ο Κωνσταντίνος Ευθ. Κωσταράς, MD, PhD είναι Μαιευτήρας - Γυναικολόγος, ειδικευμένος στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και στην ενδοσκοπική χειρουργική. Είναι Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και ιδρυτικό μέλος της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute of Life ΙΑΣΩ. Εξειδικεύθηκε αρχικά στη Γυναικολογία, στο ογκολογικό νοσοκομείο «Μεταξά», και εν συνεχεία στη Μαιευτική, στην Α’ Μαιευτική-Γυναικολογική κλινική του νοσοκομείου «Έλενα Βενιζέλoυ». Εκπαιδεύθηκε κατόπιν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων γονιμότητας και τη χρήση του υπερηχογραφήματος στα αντίστοιχα κέντρα του νοσοκομείου «Έλενα Βενιζέλου». Επίσης, εκπαιδεύθηκε σε θέματα παθολογίας του τραχήλου στο διακεκριμένο «Instituto Tumori Milano» στο Μιλάνο και αργότερα στην ενδοσκοπική/ λαπαροσκοπική χειρουργική στο κέντρο αναφοράς «MITU & Endoscopy Centre» του Royal Free Hospital στο Λονδίνο. Είναι μέλος πολλών διεθνών επιστημονικών οργανισμών (ESHRE, ASRM, ISFP, SERGS) και κάτοχος πιστοποιήσεων ρομποτικής χειρουργικής, σε συνέχεια συμμετοχής αντίστοιχων σεμιναρίων στο Λαϊκό Νοσοκομείο και στο Μιλάνο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved