Έγινα μαμά με ξένα ωάρια

  • Εγκυμοσύνη με τη βοήθεια δωρεάς ωαρίων
  • Τι είναι δωρεά ωαρίων;
  • Το νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα
Έγινα μαμά με ξένα ωάρια

Η Χ. απέκτησε τα διδυμάκια της με τη βοήθεια της δωρεάς ωαρίων μετά από χρόνια προσπάθειας και πολλές περιπέτειες…

Εγκυμοσύνη με τη βοήθεια δωρεάς ωαρίων

"Όλα ξεκίνησαν όταν στα 28 μου χρειάστηκε να κάνω ένα χειρουργείο για να αφαιρέσω μια κύστη στην ωοθήκη μου. Τότε, όλο αυτό μου παρουσιάστηκε σαν κάτι πολύ απλό και χωρίς προβλήματα: είναι μια κύστη, την αφαιρούμε, τελειώσαμε. Χρόνια μετά, όταν προσπαθούσα για μωράκι και δεν ερχόταν ένα θετικό αποτέλεσμα, κατάλαβα τι είχε γίνει τότε. Είχα ενδομητρίωση, η κύστη που αφαιρέθηκε ήταν μια μεγάλη κύστη βαριάς ενδομητρίωσης και μαζί της αφαιρέθηκε και ένα μεγάλο μέρος της ωοθήκης μου…

Πώς να χωρέσω σε λόγια τα χρόνια της προσπάθειας και τα συναισθήματά μου όλο αυτό τον καιρό; Τα κλάματα, το άγχος, την κούραση, ψυχική και σωματική, το βάρος που έφερε στην ψυχή μου αυτή η ιστορία… Ας πούμε λοιπόν, με λίγα λόγια, ότι εγώ ξεκίνησα να προσπαθώ για μωράκι με τον άντρα μου στα 36 και στα 38 ξεκίνησα τις εξωσωματικές. Προσπάθησα πολύ. Ο οργανισμός μου αντιδρούσε ελάχιστα στα φάρμακα της εξωσωματικής και τα ωάριά μου ήταν λιγοστά και χαμηλής ποιότητας. Προσπάθησα με φάρμακα, προσπάθησα χωρίς φάρμακα. Είχαμε 2 βιοχημικές κυήσεις. Άλλο κλάμα εκεί… Άλλη στεναχώρια…

Στα 40 πια, πήρα τη μεγάλη απόφαση. Ο άντρας μου ήταν δίπλα μου συνέχεια, όλα αυτά τα χρόνια, με στήριζε ουσιαστικά, χωρίς πολλά λόγια, με τα μάτια του γεμάτα αγάπη, με την αγκαλιά του. Δεν άντεχα άλλο πια, είχα χάσει τον εαυτό μου.

Δεν μπορώ να πω, ο γιατρός μου το είχε πει από την αρχή ότι θα χρειαζόταν υπομονή και επιμονή. Έκανα υπομονή και είχα επιμονή. Για χρόνια. Και αυτός (ο γιατρός) μαζί μου, δίπλα μου κι αυτός. Αλλά κάποια στιγμή κατάλαβα ότι είχα φτάσει σε αδιέξοδο. Το μόνο φως στο τούνελ η δωρεά ωαρίων.

Πέρασε περίπου 1 χρόνος για να το πάρω απόφαση. Είχα θυμό μέσα μου, γιατί να μου συμβαίνει εμένα αυτό; Ένιωθα αδικημένη, ένιωθα μισή. Ο άντρας μου με περίμενε. Λαχταρούσε κι αυτός, όπως κι εγώ, να αποκτήσουμε το μωράκι μας, αλλά μου έδωσε το χρόνο που χρειαζόμουνα, δε με πίεσε σε τίποτα. Πόσο τον αγαπώ για αυτό…

Όταν το πήρα απόφαση, δεν κοίταξα ποτέ πίσω. Είχα εμπιστοσύνη στο γιατρό μου, είχα πάρει τις απαντήσεις στις ερωτήσεις μου, ήμουνα ήρεμη. Για ακόμα μια φορά έκανα εμβρυομεταφορά, αλλά τώρα ήταν όλα αλλιώς. Για κάποιο λόγο ήμουνα μέσα μου σίγουρη. Και τα γεγονότα με δικαίωσαν. Δίδυμα! Ένα αγοράκι και ένα κοριτσάκι! Δυο ζωούλες, δυο μωράκια στην αγκαλιά μου!

Τι να πω για αυτό που ζω τώρα, με τα μωρά μου; Είμαι μέσα σε ένα ροζ συννεφάκι χαράς, ικανοποίησης, δικαίωσης, παρά τις τόσες δυσκολίες που έχει κάθε οικογένεια με νεογέννητα δίδυμα. Τα θηλάζω και τα δυο αποκλειστικά, το σώμα μου τα τρέφει και αυτά παίρνουν βάρος, μεγαλώνουν και μου χαρίζουν τα χαμόγελά τους. Είναι δυο τέλεια πλασματάκια, είναι τα παιδιά μου.

Κοιτάζω την τομή της καισαρικής και βλέπω ένα σημάδι επιτυχίας. Τα κατάφερα! Επιτέλους, τα κατάφερα!"

Ο γυναικολόγος αναπαραγωγής κος. Ευριπίδης Μαντούδης σχολιάζει:

Τι είναι η δωρεά ωαρίων

dorea oarion 1

Η δωρεά ωαρίων είναι μια θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που αφορά όλο και περισσότερα ζευγάρια. Πολλές γυναίκες δε θα μπορούσαν ποτέ να αποκτήσουν παιδί αλλιώς, για διαφορετικούς λόγους η καθεμία.

Το νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα

Το νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα είναι απόλυτα ξεκάθαρο. Η δωρεά ωαρίων βασίζεται στην αλτρουιστική απόφαση μιας νέας γυναίκας (έως 35 ετών) να δωρίσει τα ωάριά της (χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα) σε μια άλλη μέσα σε πλαίσιο απόλυτης ανωνυμίας.

Εγώ και η ομάδα μου έχουμε χειριστεί πολλές τέτοιες θεραπείες και καταλαβαίνουμε ακριβώς ποιες είναι οι ανησυχίες και τα ερωτήματα των ζευγαριών. Εμείς τους προσφέρουμε σαφείς και ξεκάθαρες πληροφορίες, ιατρικές και νομικές, και αυτό ενθαρρύνει τα ζευγάρια να το αποφασίσουν. Πολύ σημαντικό επίσης ρόλο παίζει η εμπιστοσύνη που νιώθουν, ότι δηλαδή η ομάδα που εμπιστεύονται για τη θεραπεία τους – γιατροί, μαίες, εμβρυολόγοι – θα κάνει το απολύτως καλύτερο όχι μόνο για την επιτυχία της θεραπείας, αλλά συνολικά για να έχουν μια καλή εγκυμοσύνη και να αποκτήσουν ένα υγιές μωρό, το μωράκι που ονειρεύτηκαν!

Γνωρίζοντας πόσα ζευγάρια επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί με αυτή τη θεραπεία, θα παρότρυνα τις νέες κοπέλες να ενημερωθούν για τη δωρεά ωαρίων, τι σημαίνει αν αποφασίσουν να δωρίσουν τα ωάριά τους και γενικά για τη θεραπεία. Εμείς είμαστε εδώ για να απαντήσουμε σε κάθε ερώτηση. Αλλά και να παρέχουμε ένα ασφαλές περιβάλλον και εξαιρετική ιατρική φροντίδα για κάθε κοπέλα που το αποφασίσει, μετά από αυστηρό έλεγχο και με απόλυτο σεβασμό στον οργανισμό της.

Ευριπίδης Μαντούδης
Γυναικολόγος αναπαραγωγής – υπεύθυνος θεραπειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, Γέννημα IVF ΜΙΥΑ
www.gennima.com
facebook.com/Gennima
Instagram.com/gennimaivf

mantoudis gynaikologos
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved