Mini-IVF: Έμφαση στην ποιότητα των ωαρίων

Mini-IVF: Έμφαση στην ποιότητα των ωαρίων

Η Mini IVF προέκυψε από την ανάγκη των γιατρών αναπαραγωγικής ιατρικής να πραγματοποιήσουν το όνειρο της απόκτησης παιδιού σε γυναίκες με προβλήματα υπογονιμότητας που μπορούν να ωφεληθούν από την εξωσωματική γονιμοποίηση αλλά με πολύ χαμηλότερη δόση φαρμάκων. Ουσιαστικά, η συγκεκριμένη μέθοδος εφαρμόζεται σε γυναίκες με μειωμένα ωοθηκικά αποθέματα (πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια, ανεξάρτητα από την ηλικία της γυναίκας).

Η Minimal Stimulation in vitro Fertilization ή Mini IVF εξωσωματική γονιμοποίηση στοχεύει στη συγκομιδή του μέγιστου αριθμού ποιοτικά καλών ωαρίων σε γυναίκες με ωοθηκικά αποθέματα αναντίστοιχα της ηλικίας τους, χωρίς να οδηγεί το γυναικείο σώμα στα όριά του.

Η βασική διαφορά μεταξύ της συμβατικής IVF και της Mini-IVF είναι η ποσότητα των φαρμάκων που χορηγείται στη γυναίκα για τη διέγερση των ωοθηκών με σκοπό την παραγωγή ωαρίων. Ουσιαστικά η Mini-IVF ενισχύει το φυσικό κύκλο της γυναίκας, με μικρότερη δόση ορμονών. Δεν πρέπει να παραγνωρίζεται και το χαμηλότερο κόστος των φαρμάκων της Mini-IVF που είναι σχεδόν το 20% του κόστους των φαρμάκων της συμβατικής εξωσωματικής γονιμοποίησης.

mini exosomatiki gonimopoihsh 1

Με τη Mini-IVF παράγονται λιγότερα ωάρια σε σύγκριση με την κλασική διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης, αποσκοπώντας πάντοτε στη συλλογή ωαρίων υψηλής ποιότητας.

Η διαδικασία της Mini-IVF είναι πολύ απλή. Στη συμβατική εξωσωματική γονιμοποίηση και μετά από υψηλές δόσεις ενέσιμης φαρμακευτικής αγωγής για περίπου 1 έως 2 εβδομάδες ανάλογα με το πρωτόκολλο, συνήθως συλλέγονται 7-15 ωάρια, εκ των οποίων μόνο 5-7 είναι πραγματικά υψηλής ποιότητας.

Αντιθέτως, στη Mini – IVF η γυναίκα ακολουθεί την ίδια φαρμακευτική αγωγή αλλά σε πολύ χαμηλότερη δόση και χωρίς καθόλου ενέσεις ή πολύ λίγες (3-4). Στη Mini-IVF συλλέγονται 1-3 ωάρια, τα οποία όμως είναι υψηλής ποιότητας. Σε γυναίκες με μειωμένα ωοθηκικά αποθέματα, αξίζει να προσπαθήσουν με την μέθοδο της mini-IVF γιατί εάν εφαρμοζόταν η συμβατική μέθοδος IVF, ο τελικός αριθμός των συλλεχθέντων ωαρίων θα ήταν παρόμοιος με εκείνον του mini-IVF πρωτοκόλλου. Αυτό το γεγονός αποτρέπει την κατηγορία αυτών των γυναικών να κάνουν χρήση ενέσεων για την ορμονική διέγερση των ωοθηκών τους.

Καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας η γυναίκα παρακολουθείται από το γιατρό της με εξετάσεις αίματος και υπερηχογραφήματα προκειμένου να αποφασιστεί η καταλληλότερη στιγμή για τη λήψη των ωαρίων, στη συνέχεια τη γονιμοποίηση τους με το σπέρμα του συντρόφου και τέλος την εμβρυομεταφορά.

Το σημαντικότερο πλεονέκτημα της Mini-IVF είναι η αποφυγή του συνδρόμου υπερδιέγερσης των ωοθηκών και στις περισσότερες περιπτώσεις, οι μόνες παρενέργειες για τη γυναίκα, είναι η ήπια κεφαλαλγία και/ή κόπωση που θα διαρκέσει μόνο λίγες ημέρες.

Είναι γνωστό ότι η εξαιρετικά υψηλή δόση διεγερτικών φαρμάκων που χρησιμοποιείται στη συμβατική εξωσωματική γονιμοποίηση φαίνεται να καταλήγει σε μικρότερο ποσοστό εμφύτευσης μετά την εμβρυομεταφορά.

Με τη χρήση της Mini – IVF τα επίπεδα των ορμονών στο αίμα συμβαδίζουν με αυτά των φυσιολογικών συνθηκών σύλληψης. Αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι το ενδομήτριο θα είναι σε άριστη κατάσταση και θα αναπτυχθεί ένα πολύ φιλικό χωρίς ορμόνες περιβάλλον για την εμφύτευση του εμβρύου, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες εγκυμοσύνης.

mini exosomatiki gonimopoihsh 2

Ποιες γυναίκες είναι κατάλληλες για Mini – IVF;

  • Οι γυναίκες που είχαν μικρή ανταπόκριση στην ορμονική διέγερση ωοθηκών σε προηγούμενες εξωσωματικές και οι οποίες έχουν χαμηλή ωοθηκική εφεδρεία (τιμή AMH <1 ng).
  • Οι γυναίκες που είχαν εμφανίσει υψηλή ορμονική διέγερση.
  • Οι γυναίκες με υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης συνδρόμου υπερδιέγερσης των ωοθηκών.
  • Οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 42 ετών) ή ακόμη και μικρότερες που παρουσιάζουν διαταραγμένο ορμονολογικό προφίλ (FSH>12).
  • Οι γυναίκες με ιστορικό καρκίνου.
  • Οι γυναίκες με αποτυχίες εμφύτευσης μετά από συμβατική εξωσωματική γονιμοποίηση.
  • Οι γυναίκες που αποθαρρύνονται από το κόστος των συμβατικών εξωσωματικών.

Τα οφέλη της Mini – IVF

  • Ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος διέγερσης των ωοθηκών που σχετίζεται με την υψηλή δοσολογία των φαρμάκων διέγερσης.
  • Αναπτύσσονται υψηλής ποιότητας ωάρια κατάλληλα για γονιμοποίηση
  • Το πρωτόκολλο προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε γυναίκας
  • Έχει παρόμοια ποσοστά επιτυχίας με τη συμβατική εξωσωματική γονιμοποίηση
  • Το κόστος των φαρμάκων για την Mini – IVF είναι αισθητά μικρότερο από το κόστος των φαρμάκων της συμβατικής εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Τα ήπια πρωτόκολλα εξωσωματικής γονιμοποίησης, όπως η Mini – IVF, είναι άλλη μία επιστημονική προσέγγιση που έχουν τα υπογόνιμα ζευγάρια για την απόκτηση παιδιού. Ωστόσο, η επιλογή της μεθόδου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής θα πρέπει να γίνεται μετά από ενδελεχή ιατρική εξέταση και συζήτηση με τον γιατρό προκειμένου να συνεκτιμηθούν όλοι οι παράγοντες και οι κίνδυνοι παρενεργειών και να αποφασισθεί από κοινού η καλύτερη μέθοδος, είτε αφορά τη συμβατική εξωσωματική γονιμοποίηση ή τη Mini – IVF.

vasilopoulos

Ο Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος είναι μαιευτήρας-χειρουργός-γυναικολόγος που ειδικεύεται στην γυναικολογική ενδοκρινολογία και υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στη χειρουργική του ενδομητρίου στο Πανεπιστήμιο Rene Descartes στο Παρίσι.

Από τον Σεπτέμβριο του 2015 υπήρξε συνιδρυτής και εξακολουθεί να τελεί ως Διευθύνων Σύμβουλος της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής INSTITUTE OF LIFE – IASO .
Ολοκλήρωσε το Γυμνάσιο Λυκείου Λεοντίου και έλαβε ιατρικό πτυχίο από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1998.

Μετά την υποχρεωτική πρακτική του γιατρού, εργάστηκε για ένα έτος ως ειδικός γιατρός στο 1ο Πανεπιστημιακό Χειρουργικό Κλινική του νοσοκομείου «Ιπποκράτειο» της Αθήνας.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας στο Ελληνικό Ναυτικό ως πρώτος ιατρός, πήγε στην Ελβετία, όπου εκπαιδεύτηκε τα έτη 2003-2008, στην ειδικότητα της μαιευτικής και γυναικολογίας. ως μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος που θέσπισε η Ελβετική Εταιρεία Γυναικολογίας και Μαιευτικής.

Ο γιατρός εργάστηκε στις μαιευτικές και γυναικολογικές κλινικές των Νοσοκομείων Πανεπιστημίου της Lausanne (CHUV, Καθ. Pierre De Grandi), στη Γενεύη (HUG, Καθ. JB Dubuisson) και στα νοσοκομεία Nord Vaudois. (EHNV, Dr.med JF Bauen). Κατά τη διάρκεια της πολυετούς παραμονής του στην Ελβετία, κέρδισε τον τίτλο του Clinic Leader και συμμετείχε ενεργά στην κλινική εκπαίδευση μαθητών και ιατρών.

Μετά την ειδικότητά του στην μαιευτική και γυναικολογία, συνέχισε την εξειδίκευσή του στη Γαλλία, όπου εκπαιδεύτηκε στην γυναικολογική ενδοκρινολογία και την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Cochin-St Vincent de Paul στο Παρίσι όπου εργάστηκε μέχρι το 2009 κρατώντας τη θέση του προσκολλημένου ιατρού.

Η γυναικολογική ενδοκρινολογία και η μονάδα IVF στο Cochin-St. Ο Vincent de Paul είναι μία από τις μεγαλύτερες μονάδες IVF στην Ευρώπη και παραδίδεται στο εργαστήριο κλινικής έρευνας και ανθρώπινης αναπαραγωγής.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, συνεργάστηκε στενά με τους παγκοσμίως γνωστούς καθηγητές Dominique de Ziegler και Charles Chapron, κερδίζοντας σταθερή εμπειρία στη διερεύνηση και τη θεραπεία περιπτώσεων υπογόνιμων ζευγαριών.

Συγκεκριμένα, έχει ασχοληθεί με ενδομητρίωση, πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια και σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Έχει επίσης συμμετάσχει ενεργά στη δημιουργία πρωτοκόλλων παρέμβασης για στείρους ασθενείς με ογκολογικό ιστορικό (Ογκο-γονιμότητα)

Ο γιατρός Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος παρουσιάζει ένα σημαντικό επιστημονικό έργο, το οποίο ιδρύθηκε με τη συγγραφή πολλών ιατρικών έργων που δημοσιεύονται κυρίως σε περιοδικά παγκοσμίου εμβέλειας .

Είναι μέλος πολλών ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών, όπως η Ελβετική Εταιρεία Γυναικολογίας και Μαιευτικής και η Παρίσι, η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, η Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής κλπ.

Τον Απρίλιο του 2009 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα ως επιστημονικός συνεργάτης της αίθουσας μητρότητας του ΙΑΣΩ και το 2015 ίδρυσε μαζί με διακεκριμένους αναπαραγωγικούς ιατρούς την μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής Institute Of Life – IASO.

Ταυτόχρονα, συνεχίζει να είναι συνεργάτης στο Cochin-St. Vincent de Paul στο Παρίσι, όπου δίνει τακτικά διαλέξεις στο πλαίσιο του μαθήματος του πανεπιστημίου στο Παρίσι Πανεπιστήμιο «Γυναικολογική Ενδοκρινολογία και Αναπαραγωγή».

Είναι παντρεμένος με την παιδιατρικό επεμβατικό ακτινολόγο Χρυσάνθη Χλαπουτάκη και έχουν αποκτήσει μια κόρη.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved