Αποκλήρωση κληρονόμου και κληρονομική αναξιότητα- Τι ισχύει για τις δύο περιπτώσεις

Αποκλήρωση ονομάζεται το δικαίωμα του διαθέτη να στερήσει το νόμιμο μεριδούχο κληρονομιάς από τη νόμιμη μοίρα του.

Η αποκλήρωση συμπεριλαμβάνεται στη διαθήκη που συντάσσει ο διαθέτης. Έτσι, για να είναι ισχυρή πρέπει να συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις του κύρους της διαθήκης. Ο λόγος της αποκλήρωσης, πρέπει να υπάρχει κατά το χρόνο που συντάσσεται η διαθήκη και να αναφέρεται σε αυτή.

Ως λόγοι αποκλήρωσης στον Αστικό Κώδικα προβλέπονται οι εξής:Ο διαθέτης μπορεί να αποκληρώσει τον κατιόντα του, αν αυτός:
α) Επιβουλεύθηκε τη ζωή του ίδιου του διαθέτη, του συζύγου του ή άλλου κατιόντος του διαθέτη,
β) Προκάλεσε με πρόθεση σωματικές κακώσεις στο διαθέτη ή στο σύζυγό του, από τον οποίο κατάγεται ο κατιών,
γ) Έγινε ένοχος κακουργήματος ή σοβαρού πλημμελήματος με πρόθεση, κατά του διαθέτη ή του συζύγου του,
δ) Αθέτησε κακόβουλα την υποχρέωση που είχε από το νόμο να διατρέφει το διαθέτη,
ε) Ζει βίο άτιμο ή ανήθικο, παρά τη θέληση του διαθέτη (η αποκλήρωση για το λόγο αυτό είναι άκυρη, αν ο κατιών κατά το θάνατο του διαθέτη είχε οριστικά εγκαταλείψει τον άτιμο ή ανήθικο βίο).

Η αποκλήρωση κληρονόμου, συγχέεται συχνά με μία άλλη νομική έννοια, αυτή της κληρονομικής αναξιότητας. Η αναξιότητα κληρονόμου σχετίζεται με παράπτωμα του κληρονόμου, αναφέρεται όμως σε ολόκληρο το κληρονομικό δικαίωμα, κηρύσσεται με δικαστική απόφαση, με συνέπεια την αφαίρεση της κληρονομίας από τον οριστικό κληρονόμο.

Η αποκλήρωση κληρονόμου, από την άλλη σχετίζεται με παράπτωμα του κληρονόμου, ενώ αναφέρεται στη νόμιμη μοίρα, εξαρτάται από τη θέληση του κληρονομούμενου και η κληρονομιά δεν περιέρχεται ποτέ στο κληρονόμο, δηλαδή έχουμε έκπτωση του κληρονόμου, προ της επαγωγής της κληρονομιάς.

Δημήτριος Ν. Αυλωνίτης
Δικηγόρος, LL.B.
κιν. 6972205516
e-mail: info@avlonitislaw.gr
http://www.avlonitislaw.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved