Ένα ισχυρό αντηλιακό είναι πιο αποτελεσματικό από την ομπρέλα; Τι δείχνει έρευνα

Μια νέα μελέτη -μια ασυνήθιστη τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή σε πραγματικές συνθήκες- συνέκρινε ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας 100, με μια ομπρέλα.

Ένα ισχυρό αντηλιακό είναι πιο αποτελεσματικό από την ομπρέλα; Τι δείχνει έρευνα

Η έρευνα διαπίστωσε ότι το αντηλιακό προστατεύει καλύτερα από τα εγκαύματα, από ό,τι η ομπρέλα, αν κανείς μείνει στην παραλία για τρεισήμισι ώρες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Χάο Ου-Γιανγκ της εταιρείας Johnson & Johnson (η οποία παράγει αντηλιακά και χρηματοδότησε εν μέρει την μελέτη), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό δερματολογίας "JAMA Dermatology", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, πειραματίσθηκαν σε μια ηλιόλουστη παραλία των ΗΠΑ με 81 εθελοντές. Από αυτούς, οι 41 χρησιμοποίησαν ομπρέλα και οι 40 αντηλιακό με δείκτη προστασίας 100.

Μία ημέρα μετά, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε ολόσωμη δερματολογική εξέταση, για τυχόν εγκαύματα. Διαπιστώθηκε ότι κάψιμο από τον ήλιο είχαν πάθει το 78% (32 άτομα) όσων χρησιμοποιούσαν μόνο ομπρέλα, έναντι ποσοστού 25% (δέκα άτομα) όσων είχαν βάλει αντηλιακό. Συνολικά, υπήρξαν 142 εγκαύματα στην ομάδα με την ομπρέλα, έναντι 17 στην ομάδα με το αντηλιακό.

Πάντως, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι «αν και το αντηλιακό με SRF 100 ήταν πιο αποτελεσματικό από ό,τι η ομπρέλα, καμία από τις δύο μεθόδους προστασίας δεν εμπόδισε τελείως το κάψιμο από τον ήλιο. Αυτό σημαίνει ότι είναι καλύτερα κανείς να χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό και των δύο για να προστατευτεί από τις υπεριώδεις ακτίνες (UV)». Ακόμη, το αντηλιακό πρέπει να έχει δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30, ιδίως αν έχει κανείς ανοιχτόχρωμο δέρμα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved