Κατακράτηση υγρών:Τρόποι για να ανακουφιστείτε άμεσα
Το πρήξιμο και το φούσκωμα είναι τα κύρια και ίσως πιο δυσάρεστα συμπτώματα που έχουμε από την κατακράτηση υγρών.
![Κατακράτηση υγρών:Τρόποι για να ανακουφιστείτε άμεσα](https://cdn.mommd.gr/img/600/360/82/2017/01/20/5173ce372d11ecc06cc5c59cf74b1a71.jpg?t=Vi_z9w3EswCouiMIDNqpxA)
Οι παράγοντες που προκαλούν την κατακράτηση ποικίλουν και συχνά είναι ορμονικής φύσης. Μπορεί όμως να προκληθεί από δυσανεξίες σε κάποιες τροφές, από την κακή διατροφή, από την έκθεση σε ορισμένες τοξίνες ή από ορισμένες ασθένειες, όπως η νεφρική ανεπάρκεια ή προβλήματα του θυρεοειδούς. Παράλληλα, είναι σύμπτωμα κακής κυκλοφορίας, ενώ είναι δυνατό να προκαλέσει την εμφάνιση κυτταρίτιδας ( ο εφιάλτης των περισσότερων γυναικών).
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να αντιμετωπίσετε την κατακράτηση υγρών. Εκείνο που πρέπει να θυμάστε είναι ότι αν δεν η κατακράτηση δεν προέρχεται από παθολογικής φύσης πρόβλημα, καλό είναι ορισμένες από τις παρακάτω προτάσεις να τις υιοθετήσετε στην καθημερινότητα σας.Τι πρέπει να κάνετε!
-Μειώστε το αλάτι
- Αυξήστε την κατανάλωση νερού
Εχετε σκεφτεί πόσα οφέλη θα έχετε αν πίνετε μόνο νερό;
- Ξεκινήστε γυμναστική ή περπάτημα
- Καταναλώστε προϊόντα με φυτικές ίνες ( με μέτρο)
- Αποφύγετε τα αλμυρά τυριά και τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως το μπέικον, το ζαμπόν, τα λουκάνικα και γενικά τα αλλαντικά προϊόντα περιέχουν μεγάλες ποσότητες νατρίου.
- Αυξήστε τις τροφές με κάλιο καθώς βοηθάει στην απομάκρυνση του νατρίου. Τροφές πλούσιες σε κάλιο είναι η πατάτα, το ρύζι, το πορτοκάλι, η μπανάνα, το πεπόνι, το καρπούζι, τα σύκα, τα δαμάσκηνα, η ντομάτα και τα όσπρια.
- Μειώστε τη ζάχαρη και τα γλυκά καθώς αυξάνουν τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα, κάτι που επιδρά αρνητικά στο θέμα κατακράτηση.
- Καταναλώστε άφθονα φρούτα και λαχανικά
- Αν σας αρέσει το ψωμί, πρέπει να αγοράζετε χωρίς αλάτι.
Και επειδή το αλάτι είναι «κρυμμένο» σε πολλές τροφές να θυμάστε το εξής :
• Αποφεύγουμε όσο μπορούμε συσκευασμένα τρόφιμα ( έτοιμα φαγητά, αρτοσκευάσματα, έτοιμες σούπες και σάλτσες, αλμυρά snacks).
• Διαβάζουμε πάντα τις ετικέτες των τροφίμων κι ελέγχουμε την περιεκτικότητα σε νάτριο πριν επιλέξουμε ένα τρόφιμο.
• Μειώνουμε σταδιακά το αλάτι που προσθέτουμε στο μαγείρεμα.
• Προσθέτουμε μπαχαρικά και μυρωδικά κατά το μαγείρεμα για να δώσουμε γεύση στο φαγητό μας χωρίς προσθήκη άλατος.
• Δεν προσθέτουμε extra αλάτι στο φαγητό μας στο τραπέζι.
• Εκπαιδεύουμε τα παιδιά μας έτσι ώστε να μην προσλαμβάνουν μεγάλες ποσότητες αλατιού.