Χάστε κιλά καταναλώνοντας πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης

Οι περισσότερες δίαιτες βασίζονται στην κατανάλωση πρωτεϊνών για άμεσα αποτελέσματα.

Χάστε κιλά καταναλώνοντας πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης

Ωστόσο, πρωτείνες υπάρχουν τόσο στα φυτικά όσο και στα ζωικά προϊόντα. Οι φακές, τα φασόλια, ο αρακάς η σόγια και τα προϊόντα της είναι πολύ καλές πηγές πρωτεΐνης που μπορούν να συναγωνιστούν πολλές ζωικές τροφές. Το σημείο που τα φυτικά τρόφιμα υστερούν με τα ζωικά είναι στα συστατικά των πρωτεϊνών, τα αμινοξέα.

Στο σώμα μας οι τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη παρέχουν 20 αμινοξέα, από τα οποία τα 11 μπορούν να παραχθούν από το σώμα μας. Τα υπόλοιπα που δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του ο οργανισμός μας πρέπει να παρέχονται από την διατροφή. Τα ζωικά προϊόντα περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για τη συντήρηση και την ανάπτυξη του οργανισμού και για αυτό το λόγο οι ζωικές πρωτεΐνες θεωρούνται υψηλής βιολογικής αξίας. Αντιθέτως, οι φυτικές πρωτεΐνες δεν παρέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Η σόγια αποτελεί τη μοναδική εξαίρεση, καθώς παρέχει και τα 9 από τα απαραίτητα αμινοξέα.

Αν και πιο παλιά υπήρχε η πεποίθηση ότι πρέπει να συνδυάζονται οι τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε αμινοξέα μαζί με άλλες που είχαν περισσότερα, ώστε να μπορέσει ο οργανισμός να λάβει τις απαραίτητες 9 πρωτεΐνες για την εύρυθμη λειτουργία του. Τώρα πλέον γνωρίζουμε ότι εφόσον υπάρχει μια ποικιλία φυτικών τροφών στο καθημερινό διαιτολόγιο τότε δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα έλλειψης της απαιραίτητης πρωτεΐνης.

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα του τμήματος Διατροφής, Άσκησης και Άθλησης του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Food & Nutrition, τα γεύματα που βασίζονται σε πηγές φυτικών πρωτεϊνών όπως τα φασόλια και ο αρακάς είναι πιο χορταστικά απ’ ό,τι εκείνα που βασίζονται στο χοιρινό και το μοσχάρι!

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάνει κανείς πιο εύκολα βάρος. Στην έρευνα πήραν μέρος 43 νεαροί άνδρες οι οποίοι καλούνταν να επιλέξουν ως κυρίως γεύμα πίτα που περιείχε είτε φασόλια-αρακά, είτε χοιρινό-μοσχαρίσιο κρέας. Οι εθελοντές μπορούσαν να φάνε όσο ήθελαν από κάθε γεύμα.Όπως διαπιστώθηκε, όταν οι εθελοντές έτρωγαν την πίτα με τα φασόλια ή τον αρακά, κατανάλωναν στα επόμενα γεύματα της ημέρας κατά 12% λιγότερες θερμίδες απ’ ό,τι όταν έτρωγαν την πίτα με το κρέας.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι φυτικές πρωτεΐνες προκαλούν εντονότερο αίσθημα κορεσμού της πείνας και για περισσότερες ώρες και αυτό βοηθάει στην απώλεια βάρους.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved