Τι συμβολίζουν άραγε τα Χριστούγεννα για τον καθένα μας και για όλους μας ταυτόχρονα;

Η χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα είναι πλέον έντονη, δέντρα στολισμένα, όμορφα λαμπάκια αναβοσβήνουν ρυθμικά στους ρυθμούς χριστουγεννιάτικων μελωδιών.

Τι συμβολίζουν άραγε τα Χριστούγεννα για τον καθένα μας και για όλους μας ταυτόχρονα;

Οι οικοδέσποινες και οικοδεσπότες ετοιμάζονται για να υποδεχτούν τους καλεσμένους τους με ανυπομονησία, η γειτονιά μυρίζει μελομακάρονο από τον μικρό μας τοπικό φούρνο...κρύο, καμένο ξύλο και μυρωδιές από βούτυρο και κανέλα έρχονται να ολοκληρώσουν αυτό το υπέροχο γιορτινό σκηνικό. Για όλους; Δυστυχώς όχι...υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που βιώνουν τα Χριστούγεννα πολύ διαφορετικά από τους υπόλοιπους...άνθρωποι μόνοι και πονεμένοι, άστεγοι, με οικονομικές δυσκολίες και ίσως κάποιο μεγάλο βάσανο στην ψυχή τους. Δεν είναι αξιοπερίεργο που τόσο ίδιοι οι άνθρωποι εξωτερικά, είμαστε τόσο διαφορετικοί εσωτερικά; Αυτή η διαφορετικότητά μας μας κάνει να βιώνουμε τα πράγματα επίσης ο καθένας με τον δικό του μοναδικό τρόπο...Κάθε μεγάλη γιορτή κουβαλάει και μεγάλες αντιθέσεις στο μέσα μας...αλλιώς αντηχεί μέσα μου, αλλιώς μέσα σου...

Τι συμβολίζουν άραγε τα Χριστούγεννα για τον καθένα μας και για όλους μας ταυτόχρονα; Τα Χριστούγεννα είναι μια οικογενειακή γιορτή και επομένως για τους περισσότερους ανθρώπους συμβολίζουν την οικογένεια...με ό,τι αυτό συνεπάγεται...χαρά και ευτυχία για όσους έχουν την οικογένεια που επιθυμούν, μελαγχολία για όσους δεν έχουν οικογένεια ή δεν έχουν την οικογένεια που επιθυμούν. Τα Χριστούγεννα συμβολίζουν επίσης και την καλοσύνη, τη φροντίδα, το να δίνεις στον πλησίον σου...είναι η περίοδος που αισθανόμαστε την ανάγκη να προσφέρουμε, να κάνουμε μια καλή πράξη. Πού βασίζεται αυτή η επιθυμία μας; Ίσως στον ναρκισσισμό μας, ίσως στις ενοχές μας που έχουμε χρήματα και ο γείτονας μας πεινάει, ίσως πάλι και στην ειλικρινή μας διάθεση για προσφορά και αλλαγή του κόσμου αυτού. Ο καθένας όπως είπαμε είναι τόσο διαφορετικός μέσα του...Τα Χριστούγεννα ανταλλάσσουμε δώρα κάτω από το δέντρο. Χαρά και ενθουσιασμός για όσους το κάνουν, πίκρα και συναισθήματα ζήλειας για όσους δεν έχουν να αγοράσουν τίποτα. Και πάλι μια ποικιλία συναισθημάτων για τον κάθε άνθρωπο.

Ο μεγαλύτερος συμβολισμός των Χριστουγέννων είναι η γέννηση του Χριστού, η γέννηση της αλλαγής, της ελπίδας, του νέου, του διαφορετικού. Κάθε χρόνος αφήνει τα σημάδια του αλλά κάθε χρόνος μας δίνει και ένα μάθημα. Τι συμβολίζει η πρώτη μέρα του χρόνου; Αποφάσεις, νέες σκέψεις, νέα εγχειρήματα. Θα το κάνω...θα προσπαθήσω...θα το αλλάξω...θα γίνει αυτή τη φορά...γιατί όσο διαφορετικοί και να είναι οι συμβολισμοί των Χριστουγέννων για τον καθένα μας, πάντα η επιθυμία του ανθρώπου για βελτίωση, για αλλαγή, για μια νέα προσπάθεια δεν αλλάζει...και ευτυχώς δηλαδή!

Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr
Blog: psuxis-logos.blogspot.gr
Δήμητρος 6, Μαρούσι

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved