Γιατί έχω νεύρα όταν περιμένω να αδιαθετήσω;

Οι ψυχολογικές και συναισθηματικές διαταραχές πριν την έμμηνο ρύση ορίζονται ως προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο απ΄το οποίο "υποφέρει" η πλειοψηφία των γυναικών.

Γιατί έχω νεύρα όταν περιμένω να αδιαθετήσω;

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του συνδρόμου είναι:
-Συναισθηματική αστάθεια
-Αύξηση της όρεξης
-Επιθυμία για κατανάλωση υδατανθράκων και ειδικά σοκολάτας
-Πρήξιμο

Αρκετές γυναίκες δεν παρουσιάζουν πάντα όλα τα συμπτώματα. Ωστόσο το πιο κοινό είναι νεύρα. Πολλά νεύρα. Τι όμως τα προκαλεί; Οι ορμόνες απαντούν οι ειδικοί. Η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, αυξάνεται όταν βρίσκεστε υπό συνθήκες στρες, κόπωσης ή άλλων ..απροσδιόριστων συναισθημάτων. Eπίσης, όταν τα επίπεδα της κορτιζόλης είναι υψηλά θα νιώσετε δυσφορία ή δυσθυμία καθώς και ιδιαίτερη πείνα, αφού η κορτιζόλη σχετίζεται με κέντρα του εγκεφάλου που επηρεάζουν τη διάθεση και την όρεξη.

Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζουν τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη. Τα επίπεδα αυτών των δύο ορμονών πέφτουν την εβδομάδα πριν ξεκινήσει η περίοδος με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πίεση και κατ' επέκταση τα νεύρα. Αν και δεν έχει γίνει ακόμη κατανοητός ο μηχανισμός με τον οποίο επηρεάζει τη διάθεση της γυναίκας, φαίνεται να επιδρά στη σεροτονίνη. Το ίδιο μπορεί να παρατηρηθεί και κατά την εμμηνόπαυση.

Tι μπορείτε να κάνετε

Προσπαθήστε να αντιμετωπίζετε και να ελέγχετε το άγχος σας και εντάξτε τη σωματική άσκηση στη ζωή σας. Έτσι, θα μπορέσετε να μειώσετε το στρες και να περιορίσετε τη χρόνια μικρή αύξηση στα επίπεδα της κορτιζόλης στον οργανισμό σας, ώστε και η διάθεσή σας να βελτιωθεί, αλλά και να εμποδίσετε πιθανά προβλήματα υγείας που μπορεί να σχετίζονται με τα υψηλά της επίπεδα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved