Ποιοι μύθοι των Χριστουγέννων έχουν καταρριφθεί

Υπάρχουν ορισμένοι μύθοι γύρω από τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς που τους αποδεχόμαστε ως έχουν χωρίς αμφισβήτηση.

Ποιοι μύθοι των Χριστουγέννων έχουν καταρριφθεί

Για παράδειγμα, να μην τρώμε πριν τον ύπνο γιατί θα πάρουμε πολλά κιλά, να μην αφήνουμε τα παιδιά να τρώνε πολλά γλυκά γιατί γίνονται υπερκινητικά και κάνουν φασαρία ή ότι στις γιορτές αυξάνονται οι αυτοκτονίες. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ιντιάνας στις ΗΠΑ αποφάσισαν να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους και με άρθρο τους στη «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» καταρρίπτουν ορισμένους μύθους που σχετίζονται με τα Χριστούγεννα. Ποιοι είναι αυτοί;

-Η κατανάλωση φαγητού αργά τη νύχτα προθέτει βάρος
Δεν ισχύει. Σύμφωνα με τους ερευνητές δεν είναι η ώρα κατανάλωσης τροφής που προσθέτει βάρος αλλά η ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουμε. Επίσης, το βάρος αυξάνεται καθώς τις μέρες των εορτών ο οργανισμός μας προσλαμβάνει περισσότερες θερμίδες.
-Η κατανάλωση γλυκών δίνει έξτρα ενέργεια στα παιδιά και δεν μπορούν να κοιμηθούν
Δεν ισχύει. Η υπερκατανάλωση γλυκών το μόνο που προσθέτει στα παιδιά είναι έξτρα κιλά, ενώ αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης του διαβήτη. Επιπλέον, η ζάχαρη χαλάει τα δόντια και ωθεί τα παιδιά να αναζητούν όλο και περισσότερες γλυκές γεύσεις. Οι ερευνητές αποκλείουν οι αταξίες και η φασαρία που κάνουν τα παιδιά μας την περίοδο των εορτών να οφείλονται στο γεγονός ότι τρώνε πολλά ζαχαροειδή.
-Υπάρχουν φυσικά αντίδοτα για να μην πονάει το κεφάλι μας από το μεθύσι
Δεν υπάρχουν. Πολλές προτείνονται, ακόμη και από γιατρούς, αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι λειτουργούν, παρά τις πολλές δοκιμές που έχουν γίνει.Η μόνη πρόληψη, υποστηρίζουν, είναι να πίνει κανείς λιγότερο.
-Τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά αυξάνονται οι αυτοκτονίες
Παρά την επικρατούσα αντίληψη, τα στοιχεία δείχνουν πως ενώ οι γιορτές αυξάνουν την κατάθλιψη λόγω μοναξιάς, φόβου, άγχους παρόλα αυτά δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία ότι αυξάνουν τις αυτοκτονίες. Για την ακρίβεια, όπως λένε, δεν υπάρχει καμία αύξηση τις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αντίθετα τα ποσοστά δείχνουν να αυξάνονται τους καλοκαιρινούς μήνες σε παγκόσμιο επίπεδο.
-Το Αλεξανδρινό το χριστουγεννιάτικο φυτό που λέγεται αλλιώς Ποϊνσέτια είναι επικίνδυνο
Κι όμως δεν είναι. Ακόμη και σε περιπτώσεις που παιδιά έφαγαν σημαντικές ποσότητες του φυτού αυτού, κανένα δεν χρειάστηκε ιατρική φροντίδα.
-Κρυώνουμε περισσότερο από το κεφάλι
Για τον μύθο, ότι χάνουμε τη θερμότητα από το σώμα μας όταν κρυώνει το κεφάλι μας, γιατί περί μύθου πρόκειται, οι επιστήμονες τόνισαν ότι όταν εκτίθεται το κεφάλι μας στο κρύο δεν χάνουμε πάνω από το 10% της συνολικής μας θερμότητας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved