Νεανική Κύφωση: Σε τι οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται;

Βλέπεις ότι το παιδί σου καμπουριάζει, σου παραπονιέται για πόνο στην πλάτη ή αισθάνεται κόπωση μετά από ορθοστασία. Μην προσπεράσεις τα συμπτώματα αυτά. Ίσως το παιδί σου να έχει νεανική κύφωση

Νεανική Κύφωση: Σε τι οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται;

Τι είναι η κύφωση;
Η φυσιολογική θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης εκτείνεται από τον 1ο έως τον 12ο σπόνδυλο και θα πρέπει να έχει μια μικρή καμπυλότητα, που κυμαίνεται από 20 ° έως 40 ° Όταν αυτή η γωνία υπερβαίνει τις 40 °, λέγεται κύφωση. Η μέτρησή της γίνεται σε πλάγια ακτινογραφία και σε όρθια στάση.

Τα είδη της Κύφωσης
-Εύκαμπτη ή Ορθοστατική κύφωση
Θεωρείται ο πιο συνηθισμένος τύπος, που συνήθως προκαλείται από λανθασμένη στάση (καμπούριασμα) και είναι αναστρέψιμη με τη διόρθωση της μυϊκής ανισορροπίας.
-Δύσκαμπτη Κύφωση
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι μορφές κύφωσης που δεν μπορούν να διορθωθούν από τον γιατρό ή τον ασθενή και είναι:
-Η νεανική κύφωση ή νόσος του Scheuermann
-Η αγκυλωτική σπονδυλοαρθρίτιδα
-Η γεροντική κύφωση
-Οι συγγενείς κυφώσεις
-Η διατροφική, που μπορεί να προκύψει από διατροφικές ελλείψεις, ειδικά κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, όπως η έλλειψη βιταμίνης D (ραχίτιδα)
-Η μετατραυματική, εξαιτίας σπονδυλικών καταγμάτων.
-Νεανική κύφωση ή νόσος του Scheuermann
Είναι μία δομική παραμόρφωση, που συνήθως παρουσιάζεται στην κατώτερη θωρακική και στην ανώτερη οσφυϊκή περιοχή της σπονδυλικής στήλης. Μπορεί να θεωρηθεί ως μία μορφή νεανικής οστεοαρθρίτιδας. Εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά ηλικίας μεταξύ 13 και 16 ετών. Μάλιστα, η αναλογία μεταξύ αγοριών και κοριτσιών που πάσχουν από κύφωση κυμαίνεται από 2/1-7/1 και τα παιδιά αυτά είναι συνήθως ψηλότεροι απ’ ό,τι οι συνομήλικοί τους. Χαρακτηρίζεται από υπερβολική καμπυλότητα της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης προς τα εμπρός, που οφείλεται σε σφηνοειδή παραμόρφωση των σωμάτων των σπονδύλων.

Διαβάστε περισσότερα στο www.nestlenoiazomai.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved