HIV και κύηση: Μύθοι και αλήθειες

Ο ιός του AIDS προκαλεί τρόμο σε πολύ κόσμο. Όμως τι γνωρίζουμε πραγματικά για την ασθένεια αυτή; 

HIV και κύηση: Μύθοι και αλήθειες

Τι είναι το Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας και σε τι διαφέρει από το το AIDS; Μπορεί να επηρεάσει μία κύηση και με ποιο τρόπο; Το Κέντρο Ελέγχου και πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕEΛΠΝΟ), έχει τις απαντήσεις:

HIV σημαίνει Human Immunodeficiency Virus δηλαδή Ιός της Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας AIDS σημαίνει Acquired Immune Deficiency Syndrome δηλαδή Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας και προκαλείται από τον ιό της Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας (HIV).Ο ιός δεν μεταδίδεται μέσω της καθημερινής κοινωνικής επαφής (χειραψία, αγκαλιά, φιλί στο μάγουλο), των κουνουπιών ή άλλων εντόμων, της από κοινού χρήσης οικιακών σκευών, του σάλιου, των δακρύων, του ιδρώτα, του αέρα ή του νερού.

Ο όρος AIDS αναφέρεται στο τελευταίο στάδιο της HIV λοίμωξης, κατά το οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα έχει αποδυναμωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε το HIV οροθετικό άτομο είναι επιρρεπές σε διάφορα νοσήματα και συγκεκριμένους τύπους καρκίνου. Οι ονομασίες HIV και AIDS μπορεί να συγχέονται γιατί και οι δύο αυτοί όροι περιγράφουν την ίδια νόσο. Σκεφτείτε το AIDS σαν μια προχωρημένη HIV νόσο. Ο ιός HIV προκαλεί AIDS μολύνοντας και σκοτώνοντας έναν τύπο κυττάρων που ονομάζονται helper T cells, που είναι απαραίτητα για τη σωστή ανοσολογική απόκριση σε μολυσματικούς παράγοντες .Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, σας παρουσιάζουμε όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον ιό και τη δυνατότητα μίας γυναίκας να γίνει μητέρα.

HIV και εγκυμοσύνη: Μύθοι και αλήθειες

Μύθος: Μία HIV οροθετική γυναίκα δεν μπορεί να τεκνοποιήσει.
Αλήθεια:Οι γυναίκες με HIV λοίμωξη μπορούν να τεκνοποιήσουν, εφόσον βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία και δε συντρέχουν άλλοι λόγοι που προκαλούν υπογονιμότητα. Ωστόσο, σε προχωρημένα στάδια της νόσου αυξάνεται ο κίνδυνος αποβολής του κυήματος.
Μύθος: Μία έγκυος γυναίκα με HIV λοίμωξη θα μεταδώσει τον HIV στο παιδί της.
Αλήθεια: Η πιθανότητα μετάδοσης του ιού από μία HIV οροθετική μητέρα στο παιδί της κατά τη διάρκεια της κύησης, του τοκετού και του θηλασμού (κάθετη μετάδοση), όταν δεν πραγματοποιείται καμία παρέμβαση, ανέρχεται σε περίπου 25%. Η χορήγηση της κατάλληλης αντιρετροϊκής αγωγής στη μητέρα και στο νεογνό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον τοκετό, η διενέργεια καισαρικής τομής και η αποφυγή του θηλασμού μειώνουν τον κίνδυνο μετάδοσης του HIV σε περίπου 1-2%.
Μύθος: Σε μία HIV οροθετική έγκυο γυναίκα πρέπει να εφαρμοστεί οπωσδήποτε καισαρική τομή, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού στο νεογνό.
Αλήθεια: Παλαιότερα, η καισαρική τομή θεωρούνταν ασφαλέστερη συγκριτικά με το φυσιολογικό τοκετό, διότι μειώνει το βαθμό έκθεσης του νεογνού στο αίμα και τα λοιπά βιολογικά υγρά της μητέρας του και συστηνόταν σε όλες τις HIV οροθετικές εγκύους. Σήμερα όμως, δεδομένης της προόδου που έχει σημειωθεί στα αντιρετροϊκά φάρμακα, μέσω των οποίων επιτυγχάνεται μείωση του HIV RNA φορτίου ακόμα και σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα, η καισαρική τομή συστήνεται στις περιπτώσεις όπου το HIV RNA φορτίο της μητέρας είναι 1000 αντίγραφα/ml ή υψηλότερο, ή αν συντρέχουν άλλοι λόγοι.
Μύθος: Η εγκυμοσύνη επιταχύνει την κλινική εξέλιξη της HIV λοίμωξης.
Αλήθεια:Σύμφωνα με σχετικές μελέτες, η εγκυμοσύνη δε φαίνεται να επιδρά στην κλινική πορεία της HIV νόσου.
Μύθος: Μία έγκυος ΗIV οροθετική γυναίκα δεν πρέπει να λαμβάνει αντιρετροϊκά φάρμακα κατά τη διάρκεια της κύησης γιατί είναι τοξικά για την ίδια και το έμβρυο.
Αλήθεια: Σύμφωνα με τις τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες, η εγκυμοσύνη όχι μόνο δεν αποτελεί λόγο διακοπής της χορηγούμενης αντιρετροϊκής αγωγής αλλά συνιστά ένδειξη έναρξης αντιρετροϊκής θεραπείας. Συνεπώς, όταν μία HIV οροθετική γυναίκα μείνει έγκυος δε διακόπτεται η λήψη αντιρετροϊκής αγωγής, αλλά τροποποιείται το ήδη χορηγούμενο σχήμα, προκειμένου να αποφευχθούν οι όποιες βλαπτικές επιδράσεις στην κύηση. Εάν, η έγκυος HIV οροθετική γυναίκα δεν έχει λάβει ποτέ θεραπεία, συστήνεται η έναρξή της, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα μετάδοσης του HIV στο έμβρυο. Υπάρχουν πολλές θεραπευτικές επιλογές και ο/η θεράπων/ουσα ιατρός έχει τη δυνατότητα να επιλέξει το αποτελεσματικότερο και ασφαλέστερο για τη μητέρα και το έμβρυο αντιρετροϊκο σχήμα.

Πηγή: Ελληνική Εταιρεία Μελέτης & Αντιμετώπισης του AIDS

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved