Μπορώ να φάω στις γιορτές αλλά να μην παχύνω;

Θα μπορούσε να είναι ρητορικό το ερώτημα καθώς ανεξαρτήτως της απάντησης, σχεδόν όλοι μας, με μεγαλύτερη ή λιγότερη αυτοσυγκράτηση, στις γιορτές θα φάμε.

Μπορώ να φάω στις γιορτές αλλά να μην παχύνω;

Πώς μπορείς άλλωστε να συγκρατηθείς στους γλυκούς και αλμυρούς πειρασμούς που βρίσκονται συνεχώς μπροστά σου από τις πρώτες ημέρες του Δεκέμβρη; Όση εγκράτεια κι αν επιδείξουμε, τελικά θα υποκύψουμε στον πειρασμό! Με ή χωρίς ενοχές. Δεν χρειάζεται όμως άγχος. Πάντα υπάρχουν λύσεις και εμείς σας έχουμε αρκετές. Για την ακρίβεια, όχι εμείς αλλά οι διαιτολόγοι και διατροφολόγοι, που τις ημέρες αυτές γίνονται αποδέκτες της εξής μίας ερώτησης: «Τι μπορώ να φάω τις γιορτές αλλά να μην παχύνω;».

Λοιπόν το μυστικό είναι στο μέτρο. Τι εννοούμε; Όπως εξηγούν οι ειδικοί αν κάνουμε μια παρασπονδία, καλό είναι την επομένη να είμαστε περισσότερο πειθαρχημένοι. Το βασικό είναι να μην παίρνουμε περισσότερες θερμίδες απ΄ όσες καίμε. Δεν τρώμε μία ημέρα ότι θα τρώγαμε για μία εβδομάδα. Ας φροντίσουμε λοιπόν να επιλέξουμε το είδος και το μέγεθος του γλυκού που αναλογεί στις ανάγκες μας και αν μπορούμε ας πάμε και μία βόλτα με τα πόδια. Μία καλή λύση είναι να κάνουμε τα χριστουγεννιάτικα ψώνια μας περπατώντας αντί να πάρουμε το αυτοκίνητο ή να χρησιμοποιούμε τις σκάλες, αντί το ασανσέρ.

Και για να έχετε μία ακριβή εικόνα των θερμίδων των χριστουγεννιάτικων γλυκών, ρίξτε μία ματιά παρακάτω:

Μελομακάρονα:Eίναι ίσως το πιο αγαπημένο γλυκό των γιορτών με πολλές πλέον παραλλαγές. Η γλυκύτητά τους προέρχεται από το μέλι και όχι από τη ζάχαρη, οπότε βελτιώνεται η περιεκτικότητα σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.
Ένα μελομακάρονο, μέτριο σε μέγεθος, έχει 180-220 θερμίδες. Θεωρούνται καλύτερη επιλογή από θερμιδικής απόψεως σε σχέση με τους κουραμπιέδες καθώς παρασκευάζονται με ελαιόλαδο αντί για βούτυρο, και μέλι αντί για ζάχαρη.
Κουραμπιέδες: Ο κουραμπιές εκτός από βούτυρο έχει και καβουρδισμένα αμύγδαλα, με υψηλή θρεπτική αξία. Επειδή ποτέ ένας κουραμπιές δεν είναι αρκετός να θυμάστε ότι το κάθε κομμάτι έχει 150-250 θερμίδες ( το μέγεθος είναι μικρό προς μέτριο).
Δίπλες:Οι περισσότεροι τις αποφεύγουν γιατί πιστεύουν ότι το λάδι στο οποίο έχουν τηγανιστεί, προσθέτει πολλά κιλά ενώ δημιουργεί μια αίσθηση κορεσμού επιβαρύνοντας το στομάχι. Η αλήθεια είναι πως έχουν λιγότερα λιπαρά από τους κουραμπιέδες, αλλά επειδή τηγανίζονται αλλοιώνεται η ποιότητα του λαδιού, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται τα θρεπτικά συστατικά τους. Εδώ ανεβαίνουμε λίγο σε θερμίδες, καθώς μία δίπλα έχει περί τις 200-240.
Βασιλόπιτα: Πρωτοχρονιά χωρίς βασιλόπιτα και φλουρί; Δεν γίνεται. Η παραδοσιακή βασιλόπιτα παρασκευάζεται με πολλά αυγά και βούτυρο, με αποτέλεσμα να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Το ένα κομμάτι των 100γρ. προσδίδει 390-450 θερμίδες ανάλογα με τα υλικά.

Όσον αφορά τα χριστουγεννιάτικα φαγητά, η γαλοπούλα και το χοιρινό είναι τα κατ’ εξοχήν παραδοσιακά φαγητά. Χρειάζεται όμως προσοχή και μέτρο. Τι εννοούμε;Είναι ενδεικτικό ότι τα 15 γραμμάρια πέτσας από τη γαλοπούλα αποδίδουν 70 θερμίδες και 6 γραμμάρια λίπους. Αντίστοιχα, οι θερμίδες του γουρουνόπουλου στον φούρνο αυξάνονται κατά σχεδόν 300 ανά 100 γραμμάρια κρέατος όταν καταναλώνεται με την πέτσα του. Χωρίς πέτσα, πάντως, η γαλοπούλα είναι η καλύτερη επιλογή ( δεν μιλάμε για την γέμιση) ενώ όσον αφορά το χοιρινό, επιλέξτε μπούτι, ψαρονέφρι ή κότσι.

Καλές γιορτές

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved