Φυσικές και λογικές συνέπειες αντί τιμωρίας στα παιδιά- Πώς θα τις εφαρμόσετε

Η καλύτερη μέθοδος πειθαρχίας των παιδιών δεν είναι το ξύλο ή η τιμωρία αλλά οι συνέπειες.

Φυσικές και λογικές συνέπειες αντί τιμωρίας στα παιδιά- Πώς θα τις εφαρμόσετε

Οι παιδαγωγοί και οι ψυχολόγοι ακόμα και οι γονείς έχουν διαπιστώσει ότι πλέον τα παιδιά δεν συμμορφώνονται μέσα από την τιμωρία ενώ πολλές φορές αντιδρούν έντονα, ως μία προσπάθεια αναμέτρησης δυνάμεων.

Μία εναλλακτική λύση είναι η «επιβολή» των φυσικών και λογικών συνεπειών. Ποια η διαφορά τους; Φυσική συνέπεια θεωρείται οποιοδήποτε επακόλουθο προκύπτει από τις ενέργειες ενός παιδιού όταν δεν παρεμβαίνει κάποιος ενήλικας. Για παράδειγμα, εάν ένα παιδί έχει περάσει όλο του το απόγευμα να βλέπει τηλεόραση ή παίζοντας κάτι άλλο, η φυσική συνέπεια θα είναι την επόμενη μέρα να πάει αδιάβαστο στο σχολείο.

Οι λογικές συνέπειες είναι κι αυτές άμεσα συνδεδεμένες με την συμπεριφορά του παιδιού. Για παράδειγμα, αν το παιδί κάνει ποδήλατο έξω από την αυλή, παρά τη συμφωνία σας, μια λογική συνέπεια θα ήταν να χάσει τα δικαιώματά του στο ποδήλατο για την υπόλοιπη μέρα. Αντίθετα, το να του απαγορέψετε να δει το αγαπημένο του παιδικό, δεν είναι μια λογική συνέπεια του γιατί δεν έχει άμεση σχέση με αυτό που έκανε.
Οι λογικές συνέπειες βοηθάνε τα παιδιά να μάθουν από τα λάθη τους.

Αφήνοντας να συμβούν οι φυσικές συνέπειες και οργανώνοντας τις λογικές συνέπειες, ενθαρρύνουμε τα παιδιά να λαμβάνουν υπεύθυνες αποφάσεις και δεν τα υποχρεώνουμε να υπακούν στις δικές μας νουθετήσεις. Αυτή η μέθοδος επιτρέπει στο παιδί να διαλέξει και μετά να έχει το ίδιο την ευθύνη και τις συνέπειες για την απόφασή του, είτε αυτή του βγει σε καλό είτε όχι. Τα περισσότερα παιδιά, όταν αφεθούν να πάρουν ατυχείς αποφάσεις, μαθαίνουν από τις συνέπειες αυτών των αποφάσεων.

Για να είναι αποτελεσματική η εφαρμογή των φυσικών και λογικών συμπεριφορών θα πρέπει:
- Οι συνέπειες να είναι άμεσες
- Οι συνέπειες να είναι κατάλληλες για την ηλικία του παιδιού
- Οι συνέπειες να μη συνιστούν τιμωρία
- Οι συνέπειες να είναι σχετικές με το θέμα
- Ζητήστε τη γνώμη του παιδιού όποτε αυτό είναι δυνατόν
- Παραμείνετε θετικοί/ές και φιλικοί/ές
- Δώστε στο παιδί την ευκαιρία να επιλέξει εκ των προτέρων τις συνέπειες των πράξεων του
- Βεβαιωθείτε ότι είστε σε θέση να εφαρμόσετε τις συνέπειες που προκαθορίσατε

Μέσα από τις συνέπειες το παιδί μαθαίνει να γίνεται υπεύθυνο. Η μέθοδος αυτή προϋποθέτει λιγότερα λόγια και περισσότερες πράξεις και όχι εκδικητικότητα. Να θυμάστε ότι οι συνέπειες θα πρέπει να σχετίζονται λογικά με τις πράξεις του παιδιού τη δεδομένη στιγμή και όχι για κάτι που έγινε πριν μέρες.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved