Οι καπνιστές είναι τρεις φορές φορές πιο πιθανό να αποκτήσουν παιδιά με άσθμα

Νέα έρευνα έδειξε ότι το άσθμα είναι πολύ πιο σύνηθες στα παιδιά των οποίων οι πατέρες ήταν καπνιστές πριν τη σύλληψη.

Οι καπνιστές είναι τρεις φορές φορές πιο πιθανό να αποκτήσουν παιδιά με άσθμα

Έκπληκτοι οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως, τα σπερματικά κύτταρα καταστρέφονται από τα χημικά που εμπεριέχονται στη νικοτίνη.

Η ηλικία στην οποία αρχίζει ένας άνδρας το κάπνισμα αλλά και ο χρόνος που αφιερώνει στη βλαβερή συνήθεια προτού αποφασίσει να κάνει οικογένεια, παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υγεία των απογόνων του, σύμφωνα με την Διεθνή Επιθεώρηση Επιδημιολογίας.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, μία νέα νορβηγική μελέτη σε 24 χιλιάδες παιδιά έδειξε ότι, όσο πιο νωρίς ξεκινά ένας άνδρας το κάπνισμα, όπως κι όσο παραμένει καπνιστής, αυξάνουν τις πιθανότητες να αποκτήσουν απογόνους με άσθμα. Όσοι καπνίζουν πριν την ηλικία των 15, διέτρεχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν παιδιά με άσθμα. Αλλά και τα παιδιά των οποίων οι μπαμπάδες τους είχαν σταματήσει το κάπνισμα πριν κάνουν οικογένεια, διέτρεχαν επίσης κίνδυνο να εκδηλώσουν άσθμα.

Ωστόσο, δεν εντοπίστηκε καμία επίδραση όσον αφορά το άσθμα, από το μητρικό κάπνισμα, πριν από τη σύλληψη. Η διαφορά από το κάπνισμα του πατέρα, υπογραμμίζει την επίδραση των αρσενικών σπερματοζωαρίων. Τη μελέτη παρουσίαστε το Τμήμα Παγκόσμιας Δημόσιας Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, του Πανεπιστημίου του Μπέργκεν (UIB).

Η έρευνα μάλσιτα, πρέπει να τονίσουμε ότι συμφωνεί με παλιότερα ευρήματα (2014) που είχαν παρουσιαστεί στο συνέδριο European Respiratory Society στο Μόναχο. Τότε είχε φανεί ξανά πως δεν υπάρχει σχέση μεταξύ του να είναι καπνίστρια μια μητέρα πριν τη σύλληψη και του κινδύνου για άσθμα στο παιδί! Ο κίνδυνος ενός παιδιού για άσθμα αύξανε αν ο πατέρας κάπνιζε πριν την ηλικία των 15 ετών και ο μεγάλωνε όσο περισσότερο χρόνο κάπνιζε ο πατέρας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved