Πόσων ειδών τύποι διαθήκης υπάρχουν;

Η διαθήκη είναι δικαιοπραξία τυπική. Ο νόμος προβλέπει έγγραφο τύπο για τη σύνταξη της διαθήκης, ο οποίος είναι συστατικός, ενώ η μη τήρησή του καθώς και οι παραβάσεις σχετικά μ’ αυτόν έχουν ως συνέπεια την απόλυτη ακυρότητα της διαθήκης.

Πόσων ειδών τύποι διαθήκης υπάρχουν;

Συντάσσεται αυτοπροσώπως και ανακαλείται ελεύθερα. Τα αποτελέσματα της διαθήκης παράγονται μόνο μετά το θάνατο του διαθέτη (αυτού του οποίου είναι η διαθήκη).

Από τον Αστικό Κώδικά προβλέπονται τρεις τακτικοί τύποι σύνταξης διαθήκης, η ιδιόγραφη, η δημόσια και η μυστική, καθώς και τύποι έκτακτων διαθηκών που υπό προϋποθέσεις συντάσσονται σε πλοίο ή σε εκστρατεία ή σε περίπτωση αποκλεισμού.

Πώς συντάσσεται η διαθήκη σε πλοίο;

Όποιος βρίσκεται σε ελληνικό πλοίο κατά τη διάρκεια θαλασσινού ταξιδιού μπορεί να συντάξει διαθήκη με προφορική δήλωση που γίνεται σε πολεμικά πλοία ενώπιον του προϊσταμένου της Οικονομικής Υπηρεσίας και αν δεν υπάρχει ή εμποδίζεται, ενώπιον του κυβερνήτη ή αυτού που τον αναπληρώνει. Στα άλλα πλοία, η δήλωση γίνεται ενώπιον του Πλοιάρχου και αν δεν υπάρχει ή εμποδίζεται, ενώπιον αυτού που τον αναπληρώνει.

Στα πολεμικά πλοία, η διαθήκη του προϊσταμένου της Οικονομικής Υπηρεσίας μπορεί να συνταχθεί , όπως αναφέρεται ως άνω, δηλαδή ενώπιον του κυβερνήτη ή αυτού που τον αναπληρώνει. Η διαθήκη του κυβερνήτη, αν δεν υπάρχει προϊστάμενος της Οικονομικής Υπηρεσίας ή αυτός εμποδίζεται, ενώπιον εκείνου που έρχεται μετά τον κυβερνήτη κατά την τάξη της υπηρεσίας.

Η διαθήκη κατά τη διάρκεια θαλασσινού ταξιδιού συντάσσεται πάντοτε ενώπιον δύο μαρτύρων. Για την κατάρτιση της διαθήκης πρέπει να συνταχθεί έγγραφο. Η υπογραφή ενός από τους μάρτυρες είναι απαραίτητη. Αν ο άλλος μάρτυρας δε μπορεί να υπογράψει λόγω άγνοιας ή από άλλο κώλυμα, αυτό μνημονεύεται στη διαθήκη, καθώς και η αιτία του.
Οι διατάξεις για τη διαθήκη κατά τη διάρκεια θαλασσινού ταξιδιού δεν εφαρμόζονται, αν το πλοίο βρίσκεται μέσα σε ελληνικό λιμάνι, στο οποίο υπάρχει συμβολαιογράφος, εντός ανο διαθέτης δε μπορεί να αποβιβαστεί.

Τα τρία βασικά είδη διαθηκών είναι τα εξής: η ιδιόγραφη διαθήκη, η δημόσια διαθήκη και η μυστική διαθήκη.

Δημήτριος Ν. Αυλωνίτης
Δικηγόρος, LL.B.
κιν. 6972205516
e-mail: info@avlonitislaw.gr
http://www.avlonitislaw.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved