Πώς αλλάζει η ζωή της γυναίκας κατά την 26η εβδομάδα της κύησης;

Η 26η εβδομάδα της εγκυμοσύνης εκτείνεται από τη συμπλήρωση 25 εβδομάδων από την πρώτη ημέρα της τελευταίας έμμηνου ρύσης μέχρι και τη συμπλήρωση 25 εβδομάδων και 6 ημερών από το ορόσημο αυτό.

Πώς αλλάζει η ζωή της γυναίκας κατά την 26η εβδομάδα της κύησης;

Δείτε ΕΔΩ πώς υπολογίζουμε την ηλικία της εγκυμοσύνης!

Όμως η πραγματική ηλικία του εμβρύου στο τέλος της εβδομάδας αυτής μετρούμενη από τη γονιμοποίηση είναι 23 εβδομάδες και 6 ημέρες!

Όσο το μωράκι σας μεγαλώνει και ο διαθέσιμος χώρος μέσα στη μήτρα αρχίζει να φαντάζει «περιορισμένος», οι τούμπες και η πιρουέτες, που έκανε μέχρι τώρα δίνουν σιγά – σιγά τη θέση τους σε πραγματικές κλωτσιές. Μάλιστα μπορεί κάποιες φορές να αναγνωρίσετε την κοιλιά σας προεξοχές, που εμφανίζονται και εξαφανίζονται, που έχουν το σχήμα ενός ποδιού ή αγκώνα!

Depositphotos 92975424 m 2015

Μάλιστα έχετε πλέον «γνωριστεί» με το μωράκι σας σε τέτοιο βαθμό, που ενδεχομένως να μπορείτε να αναγνωρίσετε το «πρόγραμμά» του. Έτσι θα ξέρετε πότε κοιμάται και πότε έχει διάθεση για χορό.

Ένα πρόβλημα, που ενδέχεται να γίνει πιο έντονο σε αυτό το στάδιο της κύησης, είναι και οι δυσκολίες στον ύπνο. Κάτι η συχνουρία, κάτι τα πολύ έντονα όνειρα, κάτι οι καούρες και κάτι οι κράμπες στα πόδια, δεν μπορείτε να ξεκουραστείτε. Ευτυχώς όμως αυτές οι καταστάσεις, αν και εξαιρετικά ενοχλητικές, είναι παροδικές και σπάνια συνδέονται με ενδεχόμενη παθολογία της κύησης.

Εντούτοις, μια παθολογία της κύησης, που σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα είναι η λεγόμενη προεκλαμψία. Πρόκειται για μια παθολογία, που χαρακτηρίζεται από υπέρταση, εμφάνιση πρωτεΐνης στα ούρα και οιδήματα.

Pregnancy Music Baby

Η προεκλαμψία εμφανίζεται συνηθέστερα μετά από την 37η εβδομάδα της κύησης, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει, πως δεν υπάρχει περίπτωση να εμφανιστεί και νωρίτερα. Για το λόγο αυτό συχνά συνιστάται από τα μέσα του δευτέρου τριμήνου και έπειτα να παρακολουθείτε την πίεσή σας σε τακτική βάση. Αν διαπιστώσετε, πως στο πρόσωπό σας και γύρω από τα μάτια σας έχει εμφανιστεί απότομα κάποιο οίδημα, συνιστάται να ενημερωθεί άμεσα ο ιατρός σας.

Μία ακόμα ενόχληση, που ενδέχεται να εμφανιστεί στη ζωή σας γύρω στην 26η εβδομάδα της κύησης, είναι και ο πόνος στη μέση. Για την κατάσταση αυτή ευθύνεται καταρχήν η μεγάλη σε μέγεθος μήτρα, που έχει αλλάξει το κέντρο βάρους της ισορροπίας σας. Έτσι οι μύες της ράχης «δουλεύουν υπερωρίες» προκειμένου να ανταποκριθούν στο επιπλέον έργο. Παράλληλα η μήτρα σας ενδέχεται να ασκεί πίεση σε κάποια νεύρα.

Επίσης φαίνεται, πως στην εμφάνιση της οσφυαλγίας εμπλέκεται και η έκκριση ορμονών της κύησης και κυρίως της ρελαξίνης. Οι ορμόνες αυτές δρουν πάνω στους συνδέσμους, που είναι επιφορτισμένοι με τη διατήρηση της σταθερότητας των αρθρώσεων. Η δράση των ορμονών αυτών προκαλούν χαλάρωση των συνδέσμων.

Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!

Δείτε ΕΔΩ τα άρθρα του γυναικολόγου μας για τη ζωή κατά την εγκυμοσύνη

Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σας εδώ!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
email: care@eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved