Sex: Ξεπέρασε το άγχος μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, υπάρχουν τρόποι!

Ο διάσημος εξπρεσιονιστής ζωγράφος, Edvard Munch, απεικονίζει στον πασίγνωστο πίνακά του «Η κραυγή», έναν άνθρωπο με το στόμα ανοιχτό -παγκόσμιο εικαστικό σύμβολο για το άγχος- γιατί η αίσθηση ότι παίρνω ανάσες αλλά ο αέρας δεν μου αρκεί- είναι κι αυτό, μεταξύ άλλων, ένα σύμπτωμα της αγχώδους διαταραχής.

Sex: Ξεπέρασε το άγχος μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, υπάρχουν τρόποι!

Γράφει η Μίκα Χατζηδάκη

Το άγχος είναι μια δυσάρεστη συναισθηματική κατάσταση που συνοδεύεται από ψυχοφυσιολογικές μεταβολές σαν απάντηση σε αναμενόμενο κίνδυνο. Δυστυχώς, όλο και περισσότερες γυναίκες καταβάλλονται από άγχος με διαφορετικές αιτίες, είτε παθολογικές είτε ψυχολογικές.

sdf

Όταν έχουμε άγχος, αυτό οφείλεται σε ένα ερέθισμα που μας προκαλεί φόβο και ένα αίσθημα αδυναμίας. Μερικές γυναίκες δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τα αίτια του άγχους που βιώνουν ή πάσχουν από διαταραχές άγχους που απορυθμίζουν τη ζωή τους. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι φοβίες και το άγχος εμποδίζουν την ομαλή εξέλιξη της ζωής ενός ατόμου.

Τι είναι η αγχώδης διαταραχή;

Η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή (generalized anxiety disorder) είναι μια πάθηση στην οποία δεν αναγνωρίζεται κάποια συγκεκριμένη αιτία. Αντιθέτως, η αγχώδης διαταραχή μπορεί να οφείλεται σε συγκεκριμένους παράγοντες, όπως οι κοινωνικές εκδηλώσεις ή η μοναξιά.

Οι φοβίες, από την άλλη, αφορούν στο φόβο που αισθανόμαστε για ένα άτομο ή μια κατάσταση. Υπάρχουν διάφοροι τύποι αγχωδών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένης της διαταραχής πανικού, της διαταραχής κοινωνικού άγχους, των φοβιών και της διαταραχής γενικευμένου άγχους. Οι αγχώδεις διαταραχές, όμως, είναι διαφορετικές. Μπορούν να προκαλέσουν τόσο μεγάλη αγωνία στο άτομο, ώστε επηρεάζεται η ικανότητά του να ζήσει μια φυσιολογική ζωή. Μια αγχώδης διαταραχή είναι μια σοβαρή ψυχική ασθένεια.

Έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, μία στις δύο γυναίκες που ζητεί βοήθεια για θέματα σεξουαλικής υγείας, πάσχει από κάποια σεξουαλική δυσλειτουργία.

sex

Οι γυναίκες συνήθως περιγράφουν το πρόβλημα ως «σημαντική μείωση στη σεξουαλική τους επιθυμία», η οποία τους προκαλεί ενόχληση και αρνητική επίδραση στη σχέση με το σύντροφό τους. Δεν πρόκειται για ασήμαντο πρόβλημα, καθώς η μειωμένη επιθυμία για σεξ έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής, όχι μόνο της γυναίκας αλλά και του συντρόφου της και συχνά συνοδεύεται από την εμφάνιση ψυχολογικών προβλημάτων, καθώς και διαταραχών στη σχέση του ζευγαριού, που σε κάποιες περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα έντονες.

Η έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας στη γυναίκα μπορεί επίσης να οφείλεται στη δυσαρέσκεια από τη σχέση της με το σύντροφό της, τη γενική ψυχολογική της κατάσταση, την κούραση ή την έλλειψη ύπνου, ακόμα και το φόβο απόκτησης ενός παιδιού ενώ εκείνη δεν νιώθει έτοιμη.

Φόβοι: Ο φόβος της αποτυχίας, ο φόβος μήπως εκτεθώ, γελοιοποιηθώ ή δεχθώ απόρριψη, ο φόβος της εγκυμοσύνης.

Τι μπορεί να γίνει;

Η ερωτική επιθυμία δεν μπορεί ούτε να μετρηθεί, ούτε να καθοριστεί, ούτε φυσικά να περιορισθεί. Η αποδοχή της και η προσπάθεια για την ερωτική πράξη αποτελεί την πρώτη και σημαντικότερη κίνηση σε αυτό το δρόμο. Δίνοντας «χώρο και χρόνο» στην ερωτική της επιθυμία μία γυναίκα, πρωτίστως σέβεται τον εαυτό της, αναγνωρίζει τον κόσμο που την περιβάλλει και φυσικά έρχεται σε επαφή με τις ανάγκες της.

Η έλλειψη σεξουαλικής δραστηριότητας μπορεί να αυξήσει περαιτέρω το άγχος, καθώς όλοι ξέρουμε ότι η ερωτική πράξη είναι μεγάλο αγχολυτικό!

uiotu

Απολαύστε το σεξ! Αν σας αγχώνει μία εγκυμοσύνη, μπορείτε να προγραμματίσετε τη ζωή σας με αντισυλληπτικά μέσα (χάπια, σπιράλ, δακτύλιο κ.ά.) και να μειώσετε μία σημαντική πηγή άγχους. Αν νιώθετε ότι δεν μπορείτε να διαχειριστείτε το άγχος σας, συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

«Το σεξ είναι ένας από τους εννέα λόγους για μετενσάρκωση. Οι υπόλοιποι οκτώ είναι άνευ σημασίας» (Henry Miller).

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved