Προϊόντα χωρίς γλουτένη: Τί να προτιμήσετε

Η αλλαγή σε μια διατροφή χωρίς γλουτένη χρειάζεται λίγος χρόνο για να τη συνηθίσετε. Δεν είναι όμως μόνο οι τροφές που μπορεί να ξέρετε: Υπάρχουν πολλά εξειδικευμένα προϊόντα που πρέπει να αποφύγετε και φυσικά άλλα που πρέπει να προτιμήσετε!

Προϊόντα χωρίς γλουτένη: Τί να προτιμήσετε

Θα εκπλαγείτε όταν καταλάβετε πόσα προϊόντα χωρίς γλουτένη όπως ψωμί και ζυμαρικά είναι πλέον διαθέσιμα. Πολλά εξειδικευμένα παντοπωλεία πουλάνε προϊόντα χωρίς γλουτένη. Αν δεν μπορείτε να τα βρείτε κοντά στην περιοχή σας ρωτήστε κάποια ομάδα για άτομα με κοιλιοκάκη ή ψάξτε τα στο διαδίκτυο.

Η διατροφή χωρίς γλουτένη είναι μια διατροφή που αποκλείει την πρωτεΐνη «γλουτένη», η οποία βρίσκεται σε σπόρους όπως το σιτάρι, το κριθάρι, η σίκαλη και το τριτικάλε (μια διασταύρωση σιταριού και σίκαλης). Διαβάστε εδώ ποιες είναι οι τροφές που επιτρέπονται σε μία δίαιτα χωρίς γλουτένη.

Γενικά αποφύγετε όλα τα προϊόντα που ακολουθούν -εκτός κι αν διευκρινίζουν ότι είναι χωρίς γλουτένη:

Μπύρα
Ψωμί
Κέικ και πίτες
Ζαχαρωτά
Δημητριακά
Μπισκότα και κράκερς
Κρουτόν
Τηγανητές πατάτες
Ζωμοί
Απομιμήσεις κρέατος ή θαλασσινών
Ζυμαρικά
Επεξεργασμένα γεύματα με κρέας
Σάλτσες για σαλάτες
Σάλτσες, συμπεριλαμβανομένου και σάλτσα σόγιας
Καρυκευμένο ρύζι
Καρυκευμένα σνακ όπως πατατάκια και τορτίγιας
Σούπες και βάσεις για σούπες
Λαχανικά σε σάλτσα

Ορισμένα σιτηρά, όπως η βρώμη, μπορεί να μολυνθεί με σιτάρι κατά την διάρκεια της καλλιέργειας και κατά τα στάδια της επεξεργασίας της.
Για αυτό το λόγο οι γιατροί και οι διαιτολόγοι προτείνουν γενικά να αποφεύγετε την βρώμη εκτός κι αν έχει την ένδειξη «χωρίς γλουτένη».

Επίσης περιέχουν γλουτένη:

Πρόσθετα τροφών, όπως αρωματικά βύνης, τροποποιημένες τροφές που περιέχουν άμυλο και άλλα
Φάρμακα και βιταμίνες που χρησιμοποιούν την γλουτένη ως συνδετικό συστατικό
Η πλαστελίνη

Να προτιμάτε τα εξής προϊόντα:

Φασόλια, σπόροι, ξηροί καρποί στην φυσική τους μη επεξεργασμένη μορφή
Φρέσκα αυγά
Φρέσκο κρέας, ψάρι, και πουλερικά (όχι παναρισμένο, επικαλυμμένο ή μαριναρισμένο)
Φρούτα και λαχανικά
Τα περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα
Αραρούτι
Φαγόπυρος
Καλαμπόκι και καλαμποκάλευρο
Λιναρόσπορος
Άλευρα χωρίς γλουτένη (από ρύζι, σόγια , καλαμπόκι, πατάτα, φασόλια)
Καλαμπόκι τύπου Hominy
Κεχρί
Κινόα
Ρύζι
Σόργος
Σόγια
Ταπιόκα
Τέφ

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved