Είναι επικίνδυνο και πρέπει να σταματήσουν να το κάνουν οι γονείς όταν έχουν το μωρό στο καρότσι

Έχετε προσπαθήσει ποτέ να καλύψετε το μικρό σας με ένα σεντονάκι ή μια λεπτή κουβερτούλα για να μην το «χτυπάει» ο ήλιος στο καρότσι;

Είναι επικίνδυνο και πρέπει να σταματήσουν να το κάνουν οι γονείς όταν έχουν το μωρό στο καρότσι

Σίγουρα οι περισσότερες θα πείτε «ναι!». Αλλά όπως αποδεικνύεται αντί να προσπαθείτε να κάνετε καλό στο παιδί σας προστατεύοντάς το από τις ακτίνες του ήλιο, του κάνετε κακό.

Σύμφωνα με ερευνητές στη Σουηδία, ρίχνοντας κάτι επάνω από το καρότσι -ακόμη και κάτι λεπτό όπως είναι ένα σεντονάκι- μπορεί να δημιουργηθεί ένα «καμίνι» ζεσταίνοντας ακόμη περισσότερο τα παιδιά, μειώνοντας την κυκλοφορία του αέρα με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν από θερμοπληξία, ακόμα και SIDS (Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού θανάτου) καθώς οι θερμοκρασία στο σώμα τους μπορεί να αγγίξει επικίνδυνα επίπεδα.

«Υπάρχει τόση ζέστη όσο σε ένα θερμός», είπε η Svante Norgren, MD, παιδίατρος στο Νοσοκομείο Παίδων Άστριντ Λίντγκρεν στη Στοκχόλμη, συνεχίζοντας, «Υπάρχει επίσης κακή κυκλοφορία του αέρα και είναι δύσκολο να δει το μωρό με ένα κάλυμμα πάνω από το καροτσάκι».

Το πείραμα που διεξήγαγαν ήταν απλό: Χωρίς κάλυμμα, η θερμοκρασία μέσα σε ένα καροτσάκι έξω στη ζέστη έφτασε τους 22 βαθμούς Κελσίου. Αλλά αφού καλύφθηκε από ένα λεπτό ύφασμα, έφτασε 33 βαθμούς Κελσίου μέσα σε 30 λεπτά. Μετά από μία ώρα, η θερμοκρασία έφτασε τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Άρα πώς μπορείτε να καλύψετε το μωρό σας από τον ήλιο κρατώντας το ασφαλές;

Ο Christian Nechyba, MD, FAAP, παιδίατρος της παιδιατρικής κλινικής Carolina Kids στο Raleigh, στη Βόρεια Καρολίνα, είπε στο ABC News ότι όλα ξεκινούν με την σωστή επιλογή στο παιδικό καρότσι, όπως είναι το χρώμα για παράδειγμα.

«Επιλέξτε καρότσι που το πίσω μέρος μπορεί να αποσπάται ή καρότσι που θα μπορείτε επάνω να κουμπώσετε έναν μικρό ανεμιστήρα!», είπε και συνέχισε, «Σε όλες τις περιπτώσεις οι γονείς θα πρέπει να ελέγχουν ανά τακτά διαστήματα τα μωρά τους, να τα ενυδατώνουν, ενώ θα πρέπει να δώσουν μεγάλη σημασία σε προειδοποιητικά σημάδια όπως είναι, η θερμική εξάντληση, η δίψα, η εφίδρωση, ή αδυναμία,η γρήγορη, ρηχή αναπνοή, και να παρατηρούν αν το δέρμα είναι κόκκινο ή ζεστό στην αφή! Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να αναζητήσουν βοήθεια σε κάποιο ιατρικό κέντρο ή από τον παιδιάτρό τους για να τους συμβουλέψει και να τους κατευθύνει σωστά».

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved