Γιατί οι μύκητες στα πόδια των παιδιών είναι πιο συχνοί το καλοκαίρι;

Οι μύκητες στα πόδια είναι ένα ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο που ταλαιπωρεί μικρούς και μεγάλους.

Γιατί οι μύκητες στα πόδια των παιδιών είναι πιο συχνοί το καλοκαίρι;

Για τις μυκητιάσεις ευθύνονται κυρίως ανθρωπόφιλα δερματόφυτα, μύκητες δηλαδή που μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο με άμεση επαφή ή μέσω αντικειμένων.

Το καλοκαίρι λόγω της έντονης εφίδρωσης η λοίμωξη αυτή είναι πάρα πολύ συχνή. Ειδικά η ζέστη όπως και η άμμος ευνοούν την εμφάνιση μυκητιάσεων στα πόδια. Πολλές φορές μάλιστα, δεν γίνεται αντιληπτή, γιατί οι μόνες ενδείξεις είναι η δυσοσμία, η απολέπιση ή κάποια «σχισίματα» ανάμεσα στα δάχτυλα. Πολύ πιο σπάνια και σε σοβαρές περιπτώσεις υπάρχει έντονος πόνος και δυσχέρεια στο βάδισμα. Στην περίπτωση που έχει προσληφθεί από ποικιλόχρου πιτυρίαση αποκτά κηλίδες στο δέρμα του οι οποίες μπορεί να παραμείνουν για μεγάλο χρονικά διάστημα, ακόμα και μετά την θεραπεία και την «απομάκρυνση του μύκητα».

causes of fungal toenail infection in children

Οι μύκητες στο δέρμα των ποδιών εμφανίζονται στην περιοχή κάτω από τα δάχτυλα και η μυκητίαση αυτή είναι γνωστή και ως «το πόδι του αθλητή». Εκδηλώνονται με δερματικό εξάνθημα, κοκκίνισμα, έντονη φαγούρα και συχνά δυσοσμία.

Εάν διαπιστώσετε ότι το παιδία σας έχει μύκητες στα πόδια ( έντονος κνησμός στην περιοχή και άσχημη μυρωδιά) αφήστε το χωρίς παπούτσια για όσο το δυνατό μεγαλύτερο διάστημα. Επίσης, φροντίστε να στεγνώνετε καλά την περιοχή των μεσοδακτύλιων πτυχών μετά το μπάνιο.

Πώς να τους αντιμετωπίσετε

Ο γιατρός σας το πιο πιθανό είναι να σας συνταγογραφήσει αντιμυκητιασικές κρέμες. Επίσης μπορείτε να κάνετε το εξής:
Σε λεκάνη με ζεστό νερό προσθέστε 2 κουταλιές λευκό ξίδι και κάντε ποδόλουτρο για 10΄. Συνεχίστε για 10 ημέρες, πρωί και βράδυ ή μόνο βράδυ. Αντί για ξίδι, μπορείτε εναλλακτικά να προσθέσετε 2-3 σταγόνες tea tree.
( Αν πρόκειται για παιδί καλό είναι να ρωτήσετε τον παιδίατρό σας).

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved