Advanced Dental Clinics: Οι σύγχρονες λύσεις στην ορθοδοντική

Ο ορθοδοντικός Δρ Ιωάννης Λύρος, επιστημονικός συνεργάτης της κλινικής Advanced Dental Clinics, μας απαντά σε όλες τις συχνές ερωτήσεις σχετικά με την ορθοδοντική θεραπεία.

Advanced Dental Clinics: Οι σύγχρονες λύσεις στην ορθοδοντική

Τί είναι η Ορθοδοντική;
Η Ορθοδοντική είναι η Ειδικότητα της Οδοντιατρικής, η οποία ασχολείται με τη διευθέτηση των δοντιών στα οδοντικά τόξα και την καθοδήγηση των γνάθων σε αρμονικές θέσεις μεταξύ τους, με στόχο την αποκατάσταση της καλής λειτουργίας του στόματος και της αισθητικής του προσώπου. Όπως μας εξηγεί ο ορθοδοντικός Δρ Ιωάννης Λύρος, «Μια καλή σύγκλειση καθιστά ευκολότερο το δάγκωμα, τη μάσηση και την ομιλία. Αυτό μπορεί να βελτιώσει την υγεία των δοντιών, τη γενική υγεία καθώς επίσης και την αυτοεκτίμηση».

Πότε πρέπει να γίνεται η πρώτη επίσκεψη στον Ορθοδοντικό;
Η πρώτη επίσκεψη στον Ορθοδοντικό πρέπει να γίνεται σε ηλικία 6-7 ετών. Μόνον έτσι θα προσδιορίσει ο Ορθοδοντικός, εάν υπάρχει ή όχι πρόβλημα, τη σοβαρότητά του καθώς και τον κατάλληλο χρόνο έναρξης της θεραπείας.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της έγκαιρης έναρξης θεραπείας;
 Μεγαλύτερη πιθανότητα αποφυγής εξαγωγής μόνιμων δοντιών.
 Καλύτερος έλεγχος των σκελετικών προβλημάτων δεδομένου ότι ο ορθοδοντικός μπορεί να ελέγξει και να επηρεάσει τη σκελετική αύξηση.
 Καλύτερη ανταπόκριση των ιστών στη θεραπεία.
 Μεγαλύτερος βαθμός προσαρμογής των μικρών ασθενών στους μηχανισμούς και καλύτερη συνεργασία με τον ορθοδοντικό.
 Αυξημένη αυτοπεποίθηση στην εφηβεία, λόγω της καλύτερης εμφάνισης του στόματος και του προσώπου γενικότερα.

Ποια είναι τα πιο συχνά ορθοδοντικά προβλήματα;
Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι προβλημάτων:
 Ο πρώτος τύπος είναι τα οδοντικά προβλήματα, όπου τα δόντια για διάφορες αιτίες, δεν έχουν σωστές θέσεις στην οστική τους βάση, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται συνωστισμένα, με διαστήματα ή στροφές.
 Ο δεύτερος τύπος, είναι τα σκελετικά προβλήματα, όπου οι γνάθοι δεν έχουν αυξηθεί αρμονικά μεταξύ τους, με επίπτωση στη λειτουργία του στόματος και στην αισθητική του προσώπου.
 Τέλος, στον τρίτο τύπο, ο ασθενής παρουσιάζει συνδυασμό οδοντικών και σκελετικών προβλημάτων.

Ποιος είναι ο σκοπός του Ορθοδοντικού;
«Στόχος μας αρχικά είναι η έγκαιρη και σωστή διάγνωση του Ορθοδοντικού σας προβλήματος και στη συνέχεια η ορθή θεραπεία του και η μόνιμη διατήρηση του αποτελέσματος. Στις μέρες μας, υπάρχει μεγάλη ποικιλία ορθοδοντικών τεχνικών που χρησιμοποιούνται για την ορθοδοντική σας θεραπεία», επισημαίνει ο ορθοδοντικός Δρ Λύρος.

Ποιες είναι οι πιο σύγχρονες τεχνικές;
Μεταλλικά σιδεράκια
Στις μέρες μας, τα μεταλλικά σιδεράκια είναι πολύ πιο μικρά και πιο διακριτικά από αυτά που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν.
Υπάρχει άλλη λύση;
Μια απλή λύση στο πλαίσιο της αισθητικής ορθοδοντικής αποτελούν τα διάφανα κεραμικά σιδεράκια. Γίνονται λιγότερο αντιληπτά από τα μεταλλικά σιδεράκια, μιας και ταυτίζονται με το χρώμα του δοντιού. Χρησιμοποιούνται κυρίως σε θεραπεία ενηλίκων και εφήβων.

Ποιες είναι οι αόρατες τεχνικές;
Διαφανείς νάρθηκες
Μία σειρά από λεπτούς, διαφανείς «αόρατους» νάρθηκες που ευθειάζει τα δόντια σας. Καθώς αντικαθιστάτε τον κάθε νάρθηκα κάθε δύο εβδομάδες, τα δόντια σας θα μετακινούνται προοδευτικά προς την τελική τους θέση.
Είναι άνετο, "αόρατο" και αφαιρείται: το σύστημα Invisalign μεταμορφώνει το χαμόγελό σας χωρίς να επεμβαίνει στη ζωή σας. Μια επιλογή που έχουν ανακαλύψει ήδη 3 εκατομμύρια άνθρωποι.

Εσωτερικά σιδεράκια (γλωσσική ορθοδοντική)
Τα "εσωτερικά" σιδεράκια τοποθετούνται από τη μέσα πλευρά των δοντιών και είναι η εναλλακτική λύση στην τοποθέτηση των κλασσικών εξωτερικών.

Info: Advanced Dental Clinics www.advanceddentalclinics.gr , Τηλ. (+30) 216 20012 1220

F32036ED139038A09685F62C93349D32EF159970326C61AC83pimgpsh fullsize distr 3
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved