«Barbie. Το είδωλο!» Μια έκθεση αφιέρωμα στην πιο διαχρονική κούκλα του κόσμου

Μια έκθεση αφιέρωμα στην πιο διαχρονική κούκλα του κόσμου φιλοξενείται στη Ρώμη, έως τις 30 Οκτωβρίου

«Barbie. Το είδωλο!» Μια έκθεση αφιέρωμα στην πιο διαχρονική κούκλα του κόσμου

Παρόλο που το όνομά της είναι Barbara Millicent Roberts, οι περισσότεροι τη γνωρίζουν ως Barbie. Θα ήταν υποτιμητικό να την αποκαλέσει κανείς κούκλα! Η Barbie είναι πολλά παραπάνω. Είναι ένα παγκόσμιο είδωλο και στην 56 χρόνων ιστορία της έχει κατορθώσει να καταρρίψει κάθε γλωσσικό, πολιτιστικό, κοινωνικό, και ανθρωπολογικό εμπόδιο. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο το πολιτιστικό μουσείο στο Μιλάνο, Museo delle Culture έχει επιλέξει να αφιερώσει μια έκθεση σε αυτή, που θα φιλοξενηθεί στο Complesso del Vittoriano- Ala Brasini στη Ρώμη, με το όνομα «Barbie. Το είδωλο» την οποία επιμελείται η Massimiliano Capella.

Η έκθεση, πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Istituto per la Storia del Risorgimento italiano και με τη στήριξη του Ομίλου Arthemisia και 24 ORE Cultura - Gruppo 24 Ore σε συνεργασία με την Mattel. Φέτος, στην έκθεση περιλαμβάνονται και οι νέες συναρπαστικές Barbie Fashionistas, που καινοτομούν με τρεις νέους σωματότυπους: με καμπύλες, ψηλές και μικρόσωμες. Η νέα σειρά έχει ως σκοπό να αγκαλιάσει τη διαφορετικότητα του γυναικείου σώματος. Ταυτόχρονα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν και το Βασιλικό ζεύγος του πρίγκιπα William και Catherine, όπως δημιουργήθηκαν από τη Mattel.

DFGSDFGS

Μέχρι τις 30 Οκτωβρίου, η έκθεση θα αφηγείται την ιστορία μιας υπέροχης κούκλας, η οποία, για πάνω από μισό αιώνα, έχει ερμηνεύσει τις μεταβάσεις της κοινωνίας με το δικό της μοναδικό τρόπο. Σε αντίθεση με άλλους σύγχρονους μύθους που έχουν φθαρεί με το πέρασμα του χρόνου, η Barbie έχει το προνόμιο να είναι διαχρονική, έχοντας διασχίσει μακρινές εποχές και εδάφη, αντιπροσωπεύοντας περίπου 50 διαφορετικές εθνικότητες.

Από τις 9 Μαρτίου 1959, την ημέρα που έκανε το ντεμπούτο της στην Παγκόσμια Έκθεση Παιχνιδιών της Νέας Υόρκης, η Barbie έχει κάνει πάρα πολλά επαγγέλματα. Έχει ταξιδέψει στο διάστημα, ήταν πρέσβειρα της UNICEF και έχει φορέσει 1 δισεκατομμύριο ρούχα που ισοδυναμούν με 980 μέτρα υφάσματος. Αλλά το πιο σημαντικό απ’ όλα, η Barbie έχει αλλάξει με τον καιρό, όχι μόνο τάσεις και μόδα, αλλά έχει εξελιχθεί για να βρίσκεται σε αρμονία με τον κόσμο. Και σήμερα, αποτελεί ένα πραγματικό είδωλο.

Η έκθεση έχει διαμορφωθεί έτσι, ώστε να προσφέρει διαφορετικά επίπεδα ερμηνείας: λεπτομερής πληροφόρηση με ιστορικό και πολιτιστικό χαρακτήρα που απευθύνεται στο ενήλικο κοινό, διαδραστικά παιχνίδια και δημιουργικές δραστηριότητες για τα παιδιά ώστε να μπορούν να παίξουν και ταυτόχρονα να μάθουν τα πάντα για την ιστορία της Barbie.

DFOIKSDF

Η έκθεση περιλαμβάνει 5 θεματικές ενότητες, ενώ προηγείται ένα εισαγωγικό δωμάτιο με τίτλο “Simply Barbie”, το οποίο φιλοξενεί 8 αντιπροσωπευτικές κούκλες, καθώς επίσης και πολλά αντικείμενα, ορόσημα κάθε δεκαετίας από το 1959 μέχρι και σήμερα. Έτσι οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν ποια είναι στ’ αλήθεια η Barbie και να ταξιδέψουν στον παραμυθένιο της κόσμο.

Η πρώτη ενότητα, «Η Barbie είναι Μόδα», είναι αφιερωμένη σε μία σημαντική πτυχή της ζωής της, τη μόδα. Η Barbie πρώτα απ’ όλα είναι σύμβολο στιλ και αυτό είναι φανερό, καθώς πρωτοεμφανίστηκε ως Teen-Age Fashion Model Doll και ένα χρόνο μετά ως Fashion Editor (1960).

Η μεγάλη της επιτυχία είχε άμεση σχέση με τη δυνατότητα που υπήρχε να αγοράζονται ξεχωριστά τα διάφορα outfits που δημιουργήθηκαν για την ντουλάπα της κάθε χρόνο, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στα κορίτσια να δημιουργούν νέα looks και ατελείωτα στιλ. Το 1959, μερικές από τις δημιουργίες που φόρεσε η Barbie ήταν σε τόσο μεγάλη αρμονία με τις παγκόσμιες τάσεις της εποχής, που αποτελούσαν ένα μικροσκοπικό δείγμα της τότε μόδας. Σε αυτή την ενότητα, η οποία μας ταξιδεύει στην γέννηση της ιστορίας της Barbie, θα παρουσιαστούν δημιουργίες των τελευταίων δεκαετιών από τα μεγαλύτερα ονόματα της μόδας, όπως Valentino, Ferrè, Versace, Dior, Gucci, Calvin Klein, Vivienne Westwood, Prada, Givenchy, Louboutin.

FFDGHDGH

Παρόλο που η Barbie έκανε το ντεμπούτο της ως μοντέλο, κατά τη διάρκεια της 56χρονης ιστορίας της είχε περισσότερα από 150 επαγγέλματα και το διαχρονικό σύνθημά της: «You Can Be Anything» («Μπορείς να γίνεις ό,τι ονειρεύεσαι»). Στο δεύτερο μέρος, «Τα επαγγέλματα της Barbie», οι πολυάριθμες διεθνείς καριέρες της Barbie φανερώνουν τη φιλοσοφία της, η οποία έχει εμπνεύσει και έχει ενθαρρύνει 3 γενιές κοριτσιών να ονειρευτούν, να ανακαλύψουν και να εξερευνήσουν έναν κόσμο χωρίς περιορισμούς και όρια.

KOYKLES

Η τρίτη ενότητα παρουσιάζει την οικογένεια και τους φίλους της Barbie και έχει τον τίτλο «Οικογένεια Barbie». Η μεγάλη οικογένεια της Barbie αποτελείται από τις 4 αδελφές και τον 1 αδελφό της, τους φίλους, το αγόρι της, Ken και τα ζωάκια της. Μόλις η οικογένεια της Barbie συστηθεί στο κοινό, ένα βίντεο παρουσιάζει όλα τα σπίτια στα οποία κατοίκησε η Barbie από το 1962 μέχρι σήμερα. Η ενότητα φιλοξενεί επίσης ένα αντίγραφο από το σπίτι της Barbie το οποίο μπορούν να επισκεφθούν τα παιδιά και να εξερευνήσουν τον χώρο όπου ζει η Barbie, να αποτελέσουν μέρος της καθημερινότητάς της και να βγάλουν αναμνηστικές φωτογραφίες.

Η τέταρτη ενότητα, «Οι κούκλες του κόσμου», αποτίει φόρο τιμής σε μια από τις πιο αυθεντικές και μοντέρνες πτυχές της ιστορίας της Barbie: την αναζήτηση ένας συνδέσμου μεταξύ των διάφορων πολιτισμών, η οποία άρχισε το 1962, καθώς η διαφορετικότητα αποτελεί αναπόσπαστη αξία της σύγχρονης ζωής. Σε αυτήν την ενότητα υπάρχουν κούκλες ντυμένες με τις παραδοσιακές στολές κάθε χώρας αλλά και κούκλες που τιμούν τις μεγαλύτερες στιγμές στη σύγχρονη ιστορία, όπως το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και η πτώση του τείχους του Βερολίνου.

Σε αυτήν την ενότητα τα παιδιά διασκεδάζουν συνδυάζοντας τις διαφορετικών εθνοτήτων Barbie με το αντίστοιχο γεωγραφικό και πολιτισμικό τους πλαίσιο. Ακόμη, ήχοι από διάφορες χώρες μαζί με παραδοσιακή μουσική από κάθε εθνικότητα θα ακούγονται δίνοντας έτσι στοιχεία για να συσχετίσουν τους σωστούς γεωγραφικούς τόπους με τις Barbie.

SDFSDFSDF

Στην πέμπτη και τελευταία ενότητα, «Βασίλισσα, Ντίβα και Celebrity. Barbie Παγκόσμιο είδωλο», γίνεται αφήγηση του τρόπου που η Barbie αναγνώριζε και συνέκρινε τον εαυτό της με τις ηρωίδες της κάθε εποχής. Η Barbie, προτού μετατραπεί σε σπουδαίες γυναίκες της σύγχρονης εποχής, μεταμορφώθηκε σε μυθικές μορφές της ιστορίας, σε βασίλισσες και γυναίκες που χάρη στην προσωπικότητά τους έχουν υπηρετήσει ως μεγάλα πολιτιστικά είδωλα όπως, η Κλεοπάτρα, η Ελισάβετ Ι, η Αικατερίνη των Μεδίκων, η Μαντάμ Πομπαντούρ.

Tέλος, τα παιδιά μπορούν να αφήσουν τις επιστολές τους, τις προτάσεις και τις ζωγραφιές τους για την Barbie στο γραμματοκιβώτιο στην έξοδο.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ
Press images: http://bit.ly/barbieroma
Πού Complesso del Vittoriano - Ala Brasini
Via San Pietro in carcere - Fori imperiali - ROMA

Πότε 15 Απριλίου – 30 Οκτωβρίου 2016

Ώρες λειτουργίας Από Δευτέρα έως Πέμπτη 9.30 π.μ.-7.30 π.μ. και Παρασκευή και Σάββατο 9.30 π.μ.-10.00 μ.μ. και Κυριακή 9.30 π.μ.-8.30 μ.μ.

Πληροφορίες και κρατήσεις www.ilvittoriano.com | T. +39 06 871511 | ufficiogruppi@arthemisia.it

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved