Γαστρεντερίτιδα από ροταϊό; Η πρόληψη είναι σαν παιχνίδι!

Η γαστρεντερίτιδα από τον ιό του ροταϊού είναι ο μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» για τις μαμάδες που πρόσφατα αγκάλιασαν για πρώτη φορά το μωράκι τους. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή: Ο ροταϊός είναι ένας ιός ο οποίος πήρε το όνομα του από τη λατινική λέξη «Rota» που σημαίνει τροχός αφού το σχήμα του στο μικροσκόπιο μοιάζει με τροχό.

Γαστρεντερίτιδα από ροταϊό; Η πρόληψη είναι σαν παιχνίδι!

Από τη Σοφία Μαυραντζά

Αποτελεί την κύρια αιτία οξείας γαστρεντερίτιδας σε βρέφη και μικρά παιδιά, προκαλώντας κυρίως διάρροια και εμετό, αλλά και άλλα συμπτώματα όπως πυρετό, πόνο στην κοιλιά, πονοκέφαλο και αδιαθεσία.

Αυτό που κάνει την πρόληψη ενάντια στο ροταϊό τόσο σημαντική είναι η ανθεκτικότητά του στο περιβάλλον καθώς μπορεί να επιβιώσει στις επιφάνειες αντικειμένων επί μήνες ενώ μεταδίδεται όταν μολυσμένα χέρια, παιχνίδια ή άλλα αντικείμενα έρθουν σε επαφή με το στόμα. Επιπλέον, τα παιδιά μπορούν να μεταδώσουν τον ιό τόσο πριν, όσο και μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων, ενώ μπορούν επίσης να τον μεταδώσουν στα μέλη της οικογένειάς τους και σε άλλα άτομα με τα οποία έρχονται σε στενή επαφή, για παράδειγμα σε άλλα παιδιά στον παιδικό σταθμό.

Έτσι, είναι σημαντικό όλοι οι γονείς με βρέφη και μικρά παιδιά να είναι ενημερωμένοι για τη γαστρεντερίτιδα από ροταϊό και να γνωρίζουν πώς μπορούν να προστατέψουν τα παιδιά τους με έναν εύκολο και αποτελεσματικό τρόπο με ένα πόσιμο εμβόλιο, το οποίο συστήνεται από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

Key Visuarrytyutru

Ο εμβολιασμός αποτελεί την πιο αποτελεσματική μέθοδο πρόληψης της σοβαρής διάρροιας και εμέτου, που οφείλεται στο ροταϊό, παρέχοντας σημαντική προστασία για ένα κοινό ιό, ο οποίος όμως μπορεί να προκαλέσει σοβαρή οξεία γαστρεντερίτιδα και επιπλοκές κυρίως σε νεογνά και βρέφη. Ο εμβολιασμός για το ροταϊό προλαμβάνει την προσβολή του παιδιού από τον ιό, μειώνει τις γαστρεντερίτιδες καθώς και τον κίνδυνο νοσηλείας.

Γιατί να εμβολιάσετε το παιδί σας έναντι του ροταϊού;
Διότι ο εμβολιασμός αποτελεί το πιο αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης της οξείας γαστρεντερίτιδας από ροταϊό στα βρέφη και μικρά νήπια και επομένως είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Τα εμβόλια του ροταϊού:

- Συστήνονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της Ελλάδας, κυκλοφορούν εδώ και 9 χρόνια και έχουν εμβολιαστεί με αυτά εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο.
- Μειώνουν τη συχνότητα εμφάνισης γαστρεντερίτιδας κατά 90%.
- Μειώνουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της νόσου σε περίπτωση που το παιδί κολλήσει το ροταϊό.
- Μειώνουν σημαντικά τις νοσηλείες εξαιτίας του ροταϊού.
- Προστατεύουν το μωρό και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, ειδικά σε περιπτώσεις που στην οικογένεια υπάρχουν και παιδιά που πηγαίνουν σε παιδικό σταθμό.
- Περιορίζουν την οικονομική επιβάρυνση που επωμίζεται η οικογένεια, αλλά και το σύστημα υγείας στο σύνολό του.
- Μειώνουν τις ψυχολογικές επιπτώσεις που προκαλεί η γαστρεντερίτιδα από ροταϊό και η νοσηλεία.
- Είναι εύκολα στη χορήγηση και δεν ταλαιπωρούνται τα βρέφη καθώς είναι σε πόσιμη μορφή.

«Ροταϊέ, μην απελπίζεσαι. Οι άνθρωποι είναι τόσο αμελείς... Θα βρεθούν και κάποιοι που δεν θα δώσουν το μαγικό αυτό υγρό στα παιδάκια τους» λέει ο Βασιλιάς των Ιών στον Ροταϊό που μέχρι τώρα συνήθιζε να φωλιάζει στις κοιλίτσες των μωρών και να ναναουρίζεται από τα κλάματά τους όσα εκείνα υπέφεραν από την γαστρεντερίτιδα. Το εκπαιδευτικό και ταυτόχρονα διασκεδαστικό παραμύθι με τίτλο «Ο Ροταϊός και ο Βασιλιάς», με την υπογραφή της γνωστής συγγραφέα Κάρμεν Ρουγγέρη περιγράφει ακριβώς τον κίνδυνο στον οποίο μπορεί να εκθέσουμε το μωράκι μας εξαιτίας της αμέλειάς μας.

Θυμηθείτε: Η πρόληψη είναι σαν παιχνίδι!

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για να ενημερωθείτε στον ενημερωτικό ιστότοπο www.rotavirus.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved