Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής- Γιατί τα παιδιά έχουν ανάγκη τη μουσική

Η Ημέρα της Μουσικής, που άρχισε να γιορτάζεται στο Παρίσι το 1982 και γρήγορα εξαπλώθηκε σε πολλές χώρες, είναι μία γιορτή.

Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής- Γιατί τα παιδιά έχουν ανάγκη τη μουσική

Ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικοί κατακλύζουν δημοτικούς χώρους, πλατείες, δρόμους, σταθμούς, πάρκα και διάφορους άλλους χώρους, παρουσιάζοντας συναυλίες απ' όλο το μουσικό φάσμα.

Αυτό είναι άλλωστε και το πραγματικό νόημα της μουσικής, να ψυχαγωγήσει και όχι μόνο να διασκεδάσει. Να «απελευθερώσει» συναισθήματα, να μας ταξιδέψει. Η μουσική έχει τη «δύναμη» να μεταμορφώνει τους ανθρώπους , να τους βγάζει τον καλύτερό τους εαυτό ενώ η επίδρασή της στα παιδιά είναι καταλυτική.

Έχει επιστημονικά αποδειχθεί σήμερα ότι τα παιδιά που ξεκινάνε μουσική στα 6-7 τους χρόνια αποκτούν μεγαλύτερη ικανότητα συγκέντρωσης, καλύτερη μνήμη, μεγαλύτερη μαθηματική ικανότητα, έχουν πειθαρχία στη μελέτη τους και μεγαλύτερη δυνατότητα ανεξαρτησίας κινήσεων.

Επίσης τα παιδιά που συμμετέχουν σε ορχήστρες ή χορωδίες μαθαίνουν να συνεργάζονται καλύτερα με άλλα παιδιά και να έχουν καλύτερη δυνατότητα ακρόασης του διπλανού τους ανθρώπου, άρα και μεγαλύτερη ικανότητα επικοινωνίας. Σύμφωνα με τη μουσικοπαιδαγωγό Μαρία Κουρκουρίκα, www.xarakaimousiki.gr , κάθε παιδί είναι προικισμένο με μουσικές δυνατότητες, οι οποίες πρέπει να ενεργοποιηθούν μέσα από την ενασχόλησή του με τη μουσική. Οι μουσικές ικανότητες των παιδιών χρειάζονται ερεθίσματα αλλά και ενθάρρυνση. Τα παιδιά έχουν ανάγκη από απλές βασικές μουσικές ευκαιρίες.

Όπως συμβαίνει με την εκμάθηση της μητρικής γλώσσας, δηλαδή ότι κάθε άνθρωπος μπορεί να μιλήσει αλλά δεν μπορεί να πει ούτε λέξη από τη γλώσσα του αν δεν έρθει σε επαφή με ανθρώπους που μιλούν τη γλώσσα αυτή για να μάθει από αυτούς, παρόμοια οι μουσικές ικανότητες των παιδιών βρίσκονται σε ύπνωση μέχρι να ξυπνήσουν με τη συμμετοχή τους σε μουσικές δραστηριότητες.

Είναι πολύ εύκολο να παρατηρήσει κάποιος πόσο πολύ αγαπούν τα παιδιά τη μουσική. Αγαπούν να τραγουδούν και να χορεύουν, να δημιουργούν μόνα τους τραγούδια και να χτυπούν παλαμάκια με το ρυθμό της μουσικής. Αισθάνονται το συναίσθημα της μουσικής αλλά και ενθουσιάζονται με το άκουσμα των μουσικών οργάνων.

Τα παιδιά έχουν πολλές ικανότητες και μόνο λίγα χρόνια στη διάθεσή τους για να τις αναπτύξουν. Γιατί λοιπόν πρέπει τα παιδιά να καλλιεργήσουν τις μουσικές ικανότητές τους; Πολλά από τα οφέλη της μουσικής είναι γνωστά από την αρχαιότητα. Σύγχρονες έρευνες επισημαίνουν πολλά περισσότερα οφέλη από τη μουσική πράξη. Μερικοί λόγοι που ενισχύουν την άποψη της ενασχόλησης των παιδιών με τη μουσική ( αλλά και των ενηλίκων) είναι επιγραμματικά:

-Η μουσική ενώνει.
-Η μουσική αποτελεί παγκόσμια γλώσσα επικοινωνίας.
-Η μουσική είναι μια γλώσσα συναισθήματων.
-Η μουσική ολοκληρώνει το άτομο.
-Η μουσική κάνει πιο έξυπνους ανθρώπους.
-Η μουσική είναι κομμάτι του εαυτού μας. Χωρίς αυτήν δεν είμαστε πλήρεις,

Για να αναπτύξουν τις μουσικές ικανότητές τους έχουν ανάγκη τους ενήλικες, τους γονείς για να μοιραστούν τη μουσική μαζί τους. Για να μάθουν μουσική τα παιδιά χρειάζονται τη φαντασία αλλά και να μπορούν να συγκεντρώνουν την προσοχή τους.

Μπορείτε να βοηθήσετε τη φαντασία των παιδιών με την αναγνωση βιλίων, με τη διήγηση παραμυθιών, με το τραγούδι, την ακρόαση μουσικής. Εσείς σαν γονείς των παιδιών σας γνωρίζετε καλυτερα από τον καθένα τι επιθυμείτε για το παιδί σας και πώς να το φροντίσετε.
Τα παιδιά λατρεύουν να παίζουν μουσική και να την παρουσιάζουν στους γονείς, στο σχολείο. Η παρουσίαση δεν είναι ανάγκη να είναι μεγάλη , ένα τραγούδι είναι αρκετό. Επίσης αγαπούν πολύ να ηχογραφούν τη φωνή τους ή το όργανο που παίζουν και μετά να το ακούν και πάλι. Αρέσουν να επαναλαμβάνουν αυτά που τους ενθουσιάζουν.

Αγαπούν πολύ να αναγνωρίζουν κάτι το οικείο. Να αναγνωρίζουν ένα μουσικό όργανο, ένα τραγούδι. Όταν ακούν για πρώτη φορά μια μουσική μπορεί να αντιδρούν. Όμως από τη δεύτερη φορά και μετά που εξοικειώνονται με τη μουσική απολαμβάνουν την ευχαρίστηση της μουσικής.

Μοιραστείτε τις μουσικές που σας αρέσουν με τα παιδιά, παίξτε μουσικά παιχνίδια, κάντε μαζί μουσικές ακροάσεις, ενθαρρύνετε τα παιδιά να χορέψουν , να τραγουδήσουν, να κτυπήσουν το ρυθμό.

Η μουσική είναι σημαντική για τα παιδιά αλλά και τους ενήλικες γιατί:
Η μουσική είναι ήχος και συναίσθημα μαζί, έκφραση του ανθρώπου και επικοινωνία με τους άλλους.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved