Kληρονομητήριο: Τι είναι και πως χορηγείται από το Δικαστήριο

Κληρονομητήριο, ονομάζεται το πιστοποιητικό, που πιστοποιεί ότι κάποιος είναι κληρονόμος ή κληροδόχος ή εκτελεστής διαθήκης ή καταπιστευματοδόχος και εκδίδεται από το αρμόδιο δικαστήριο, κατόπιν αίτησης του ενδιαφερόμενου.

Kληρονομητήριο: Τι είναι και πως χορηγείται από το Δικαστήριο

Η σημασία-αξία τώρα του κληρονομητηρίου, είναι ότι ο κληρονόμος εφοδιάζεται με ένα επίσημο-δικαστικό έγγραφο, βάσει του οποίου τεκμαίρεται, έναντι τρίτων, ότι είναι κληρονόμος και ότι έχει τα δικαιώματα, που αναφέρονται σε αυτό και ότι δεν περιορίζεται από άλλες διατάξεις, πέραν όσων αναφέρονται σε αυτό.

Αυτό σημαίνει ότι είναι έγκυρες όλες οι πράξεις-συμβάσεις, που γίνονται μεταξύ του αναφερόμενου, ως κληρονόμου, στο εν λόγω πιστοποιητικό και των -καλόπιστων- τρίτων, όσων δηλαδή δε γνωρίζουν ότι είναι τυχόν ανακριβές ή έχει γίνει αίτηση για αφαίρεσή του κλπ.

Η αίτηση για τη χορήγηση κληρονομητηρίου απαιτείται να περιλαμβάνει, κατά τη ρητή διάταξη του άρθρου 1957ΑΚ, τη χρονολογία θανάτου του κληρονομούμενου, τη διαθήκη και το περιεχόμενό της ή αντίστοιχα τη συγγενική σχέση επί της οποίας θεμελιώνει ο αιτών το κληρονομικό του δικαίωμα, ανάλογα με το είδος της κληρονομικής διαδοχής, καθώς και δήλωση του τελευταίου, ότι δεν υπάρχουν άλλα πρόσωπα που να αποκλείουν η να περιορίζουν το ανωτέρω δικαίωμά του ή ότι εκείνα που υπήρχαν εξέπεσαν. Επιπλέον ο αιτών υποχρεούται να αναφέρει αν τυχόν υπάρχει άλλη διαθήκη του κληρονομούμενου καθώς και αν εκκρεμεί δίκη με αντικείμενο το κληρονομικό του δικαίωμα.

Το δικαστήριο έχει δικαίωμα να ερευνήσει αυτεπαγγέλτως με κάθε τρόπο για να εξακριβώσει τις δηλώσεις εκείνου που ζητεί το κληρονομητήριο και ιδίως να διατάξει να δημοσιευθεί η αίτηση, καθορίζοντας και τον τρόπο της δημοσίευσης. Έχει επίσης δικαίωμα να διατάξει να κλητευθούν και να ακουστούν πρόσωπα που είναι πιθανό να αξιώνουν κληρονομικά δικαιώματα και ιδίως πρόσωπα τα οποία θα ήταν κληρονόμοι αν τυχόν ήταν άκυρη η διάταξη της τελευταίας βούλησης, ή πρόσωπα τα οποία έχουν δίκη που εκκρεμεί για το ίδιο κληρονομικό δικαίωμα.

Αν το κληρονομητήριο που χορηγήθηκε είναι ανακριβές, το δικαστήριο της κληρονομίας διατάζει να αφαιρεθεί. Με την αφαίρεση το κληρονομητήριο παύει να ισχύει. Αν η αφαίρεση του κληρονομητηρίου δεν είναι αμέσως δυνατή, το δικαστήριο το κηρύσσει με απόφαση του ανίσχυρο. Περίληψη της απόφασης δημοσιεύεται στον τύπο σύμφωνα με όσα καθορίζονται στην απόφαση. Η περίληψη καταχωρίζεται σε κάθε περίπτωση σε εφημερίδα της τελευταίας κατοικίας ή διαμονής του κληρονομούμενου. Όταν περάσει ένας μήνας από την τελευταία καταχώριση, η απόφαση που κηρύσσει το κληρονομητήριο ανίσχυρο ισχύει για όλους.

Ο νόμος παρέχει ρητά το δικαίωμα σε πρόσωπα που έχουν έννομο συμφέρον, σε περίπτωση έκδοσης ανακριβούς κληρονομητηρίου, δηλαδή στους πραγματικούς κληρονόμους ή στον εκτελεστή της διαθήκης, να δρομολογήσουν με ενέργειές τους τη διαδικασία ακύρωσης του ανακριβούς κληρονομητηρίου, απαιτώντας από το πρόσωπο που το κατέχει να προβεί στην παράδοσή του στο Δικαστήριο της κληρονομίας.

Δημήτριος Ν. Αυλωνίτης
Δικηγόρος, LL.B.
κιν. 6972205516
e-mail: info@avlonitislaw.gr
http://www.avlonitislaw.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved