Προστατευτείτε από τα τσιμπήματα των κουνουπιών με φυσικούς τρόπους

Τα τσιμπήματα από τα κουνούπια είναι ένα πολύ συχνό καθημερινό φαινόμενο ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Προστατευτείτε από τα τσιμπήματα των κουνουπιών με φυσικούς τρόπους

Πολλοί χρησιμοποιούν διάφορα εντομοκτόνα σε μορφή spray, ταμπλέτας ή υγρού, προκειμένου να προφυλαχτούν χωρίς ωστόσο να τα καταφέρνουν πάντα.

Υπάρχουν όμως και άλλοι τρόποι που μπορεί κάποιος να αποφύγει ή να ελαττώσει τις πιθανότητες να τσιμπηθεί από τα κουνούπια, αναφέρει η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου. Ποιοι είναι αυτοί;

Κουνουπιέρα
Μια πολύ απλή μέθοδος αντιμετώπισης είναι η κουνουπιέρα ιδίως σε βρέφη και μικρά παιδιά. Μπορεί να μπει στο βρεφικό /παιδικό κρεβατάκι και στο καροτσάκι.
Ρούχα
Έχει αποδειχθεί ότι τα σκούρα ρούχα ελκύουν τα κουνούπια διότι δεσμεύουν τη θερμότητα που είναι αγαπητή στα κουνούπια. Ρούχα με έντονα χρώματα, ιδίως λουλουδιών πρέπει να αποφεύγονται. Προτιμούνται τα ανοιχτόχρωμα ρούχα με μακριά μανίκια.
Κλιματιστικά και ανεμιστήρες
Ο δροσερός αέρας είναι εχθρός των κουνουπιών, γι αυτό η χρήση κλιματιστικών και ανεμιστήρων (ιδίως της οροφής) απωθεί τα κουνούπια. Ο αέρας δεν πρέπει να πηγαίνει κατευθείαν στο σώμα του παιδιού.
Αρώματα
Αρώματα με έντονη μυρωδιά ιδιαίτερα λουλουδιών πρέπει να αποφεύγοντα γιατί ελκύουν τα κουνούπια.
Κατανάλωση τροφών με κάλιο
Η λήψη τροφών με πλούσιο κάλιο (π.χ. μπανάνα) προκαλεί παραγωγή γαλακτικού οξέος που ελκύει τα κουνούπια. Το ίδιο ισχύει και για τους ενήλικες που καταναλώνουν μπύρα. Αντίθετα η λήψη τροφών πλούσιων σε βιταμίνη Β1 φαίνεται να απωθεί τα κουνούπια.
Προστατευτικά πλέγματα
Η τοποθέτηση ειδικών πλεγμάτων (σήτες) στα παράθυρα και τις πόρτες είναι ένας πρακτικός τρόπος να κρατούνται τα κουνούπια έξω από το σπίτι
Λαμπτήρες
Οι λαμπτήρες κίτρινου χρώματος ελκύουν λιγότερο τα κουνούπια.
Εντομοαπωθητικά
Κυκλοφορούν στη αγορά διάφορα εντομοαπωθητικά σε διάφορες μορφές που έχουν σαν βάση διάφορα βότανα και φυτά και που είναι κατάλληλα από βρεφική ηλικία.
- Κερί με σιτρονέλα
- Αρωματικά κουτάκια
- Φιδάκια από σιτρονέλα
- Αυτοκόλλητα σιτρονέλλας
- Πλακίδια για ηλεκτρικές συσκευές
- Spay και lotion που μπορούν να μπουν κατευθείαν στο δέρμα
- Βραχιολάκια και κλιπς

Φυτά και βότανα
Έχει αποδειχθεί ότι μερικά φυτά απωθούν τα κουνούπια. Τα φυτά αυτά είναι:
- Το δενδρολίβανο
- Ο βασιλικός
- Ο Δυόσμος
- Η λεβάντα
- Η σιτρονέλα
- Το σκόρδο
- Το γεράνι
- Το λεμόνι

Μπορείτε να φυτέψετε γύρω από το σπίτι σας, έξω από τα παράθυρα και τις πόρτες ή στα μπαλκόνια, αυτά τα φυτά. Το πρόβλημα από τα κουνούπια σίγουρα θα ελαττωθεί στο ελάχιστο.

Αιθέρια έλαια
Υπάρχουν στην αγορά αιθέρια έλαια που είναι αντίστοιχα μερικών από τα πιο πάνω φυτά. Πως τα χρησιμοποιούμε:
- Διαλύουμε το αιθέριο έλαιο της προτίμησης μας σε νερό, ή νερό και οινόπνευμα ανάλογα με τις οδηγίες και νε το υγρό αυτό, ψεκάζουμε τους τοίχους του σπιτιού κάθε 15 μέρες. Παράλληλα μπορούμε να ψεκάσουμε και τα ίδια τα φυτά που έχουμε ήδη φυτέψει.
- Ένας άλλος τρόπος είναι να βράσουμε σε λίγο νερό κάποιο από τα πιο πάνω βότανα ή φυτά και ακολούθως να το βάλουμε σε ψεκαστήρα και να ψεκάσουμε τους τοίχους, τα φυτά ακόμα και πάνω μας.
- Ψιλοκόβουμε ένα ματσάκι μαϊντανό και το βάζουμε σε ένα μπουκάλι μηλόξυδο, το αφήνουμε στο ψυγείο για μερικές ώρες και στη συνέχεια το βάζουμε πάνω στο δέρμα μας ή τα ρούχα μας.
- Τοποθετούμε μερικές φέτες λεμόνι σε ένα πιατάκι και το βάζουμε στο υπνοδωμάτιο. Το λεμόνι έχει την ιδιότητα να μαζεύει και ακολούθως να απομακρύνει τα κουνούπια.

Προσοχή. Μερικά αιθέρια έλαια είναι ακατάλληλα για βρέφη και εγκύους.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved