«Ένα πλακούντα-smoothie παρακαλώ!»

Επισκέφτηκα τον γυναικολόγο μου για το τυπικό ετήσιο τσεκ απ και στο τέλος θυμήθηκα να του κάνω και μια ερώτηση που έφερνε βόλτες καιρό στο μυαλό μου «Γιατρέ, στην Αμερική είναι πολύ της "μόδας" τελευταία οι γυναίκες αφού γεννήσουν να πίνουν smoothie από μπέριζ και τον πλακούντα τους. Κάνει όντως καλό αυτό;».

«Ένα πλακούντα-smoothie παρακαλώ!»

Γράφει η Έλια Κωνσταντινίδη

Ο γιατρός μου, αφού πάγωσε για κάποια δευτερόλεπτα -μέχρι να καταλάβει ότι όντως ξεστόμισα κάτι τέτοιο- μου απάντησε κοφτά και με σαρκαστικό τόνο «και τι είστε σκυλιά, να τρώτε τον πλακούντα σας;». Και εδώ που τα λέμε δεν έχει και άδικο.

Τόσα χρόνια, δισεκατομμύρια γυναίκες γέννησαν και απ΄όσο γνωρίζουμε, πλακούντα, ομφάλιο λώρο ή το χέρι του γιατρού, καμία δεν έφαγε. Και μια χαρά επανήλθαν και έζησαν ωραία και καλά να μεγαλώσουν τα παιδιά τους. Ακόμα και τα ζώα που τρώνε τους πλακούντες τους, δεν ξέρουμε αν τους τρώνε από ένστικτο ή για να στρώσουν δέρμα -όπως κάνουν οι δικές μας. Δεν φαίνεται ιδιαίτερα ελκυστική θα έλεγα η μόδα του κανιβαλισμού. Δεν θα ήθελα να φάω ένα κομμάτι που προέρχεται από το σώμα μου. Μόνο που το σκέφτομαι, μουδιάζουν τα πόδια μου για την ακρίβεια.

Προσπαθώντας να κατανοήσω λίγο καλύτερα αυτή την smoothie-τρέλα, κατέληξα στο εξής συμπέρασμα. Στα πλαίσια της στροφής σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, κάποιοι έφυγαν λίγο πιο πέρα και συνάντησαν τις κυρίες με τον πλακούντα στο πιάτο. Και σίγουρα η στροφή αυτή με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη. Να φάμε ιπποφαές; Να φάμε. Να φάμε chia seeds; Να φάμε. Να φάμε όμως και τα ίδια μας τα λυσσακά; Νομίζω πάει πολύ...

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved