Πώς θα μάθετε στα παιδιά σας να ανακυκλώνουν σωστά

Πώς θα μάθετε στα παιδιά σας να ανακυκλώνουν σωστά

Ενόψει της Παγκόσμιας Μέρας Περιβάλλοντος, διοργανώνεται πληθώρα εκδηλώσεων από οργανισμούς, τοπικές Aρχές και Μέσα, και φυσικά και από τα Σχολεία. Το γιατί δίνεται βάρος στο Περιβάλλον βέβαια μόνο κάθε 5 Ιουνίου, σε κάτι που θα έπρεπε να μας απασχολεί καθημερινά, είναι μια διαφορετική ιστορία.

Πώς θα μάθετε στα παιδιά σας να ανακυκλώνουν σωστά

Έστω και έτσι όμως, είναι μία ευκαιρία για όλους, να τονίσουμε, ιδιαίτερα στις μελλοντικές γενιές, την αξία του Περιβάλλοντος και τους εκατοντάδες τρόπους προστασίας του.

Το «Περιβάλλον» έχει δεκάδες παραμέτρους: Η θεωρία της έννοιας έχει απασχολήσει ακαδημαϊκούς και φυσιολάτρες, τα θέματα που συνδέονται με αυτό κυμαίνονται μπορεί να έχουν τοπική έως και παγκόσμια εμβέλεια, ενώ τα προβλήματα που δημιουργεί η κακή διαχείρισή του έχουν κάνει να χυθούν χιλιάδες τόνοι μελάνι. Μία από αυτές τις παραμέτρους είναι η Ανακύκλωση, ένα θέμα που θα έπρεπε μέχρι σήμα να μας έχει γίνει βίωμα, αλλά δυστυχώς στη χώρα μας είμαστε ακόμη είμαστε στην κατανόησή του. Δειλά δειλά εμφανίζονται δράσεις ανακύκλωσης στις γειτονιές, αλλά η εφαρμογή σε πανελλαδικό επίπεδο υστερεί ορατά.

Μέχρι πριν μερικά χρόνια ψάχναμε να βρούμε τους κάδους της γειτονιάς και αναρωτιόμασταν αν πρέπει να ανακυκλώνουμε στους μπλε ή στους πράσινους, ενώ πολλές φορές βλέπαμε το ίδιο απορριμματοφόρο να αδειάζει και τους δύο μαζί. Η δικαιολογία των Δήμων παραμένει ως σήμερα ότι αυτό συμβαίνει γιατί ο απαίδευτος Έλληνας πολίτης πετάει στους μπλε κάδους κοινά σκουπίδια και οργανικές πρώτες ύλες, επομένως το κοινό απορριμματοφόρο πρέπει να τα συλλέξει.Ένας φαύλος ατέρμονος κύκλος, με βολές εκατέρωθεν που δε λύνουν το πρόβλημα. Και η λύση ποια είναι;

To κλειδί βρίσκεται φυσικά στην Παιδεία. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να ξεχωρίζουν τα ανακυκλωμένα προϊόντα από εκείνα που φτιάχνονται από πρωτογενή υλικά, να αναγνωρίζουν ποια υλικά μπορούν να ανακυκλωθούν, να εκπαιδευτούν σχετικά με τους τρόπους που μπορούν να συμμετέχουν στην ανακύκλωση στο σπίτι αλλά και στην κοινότητα. Πρώτα από όλα όμως, το βάρος πέφτει στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Οι αυριανοί ενήλικες είναι απαραίτητο να ευαισθητοποιηθούν σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος, να αποκτήσουν θετική στάση προς την ανακύκλωση και να παροτρύνουν και άλλα άτομα να συμμετέχουν στην ανακύκλωση.

Η βιβλιογραφία και οι πρακτικές καταλήγουν σε 4 συγκεκριμένα λάθη που γίνονται στην Ανακύκλωση

- Οι συσκευασίες δεν καθαρίζονται: Δεν μιλάμε φυσικά για σχολαστικό σαπούνισμα αλλά ένα υποτυπώδες ξέπλυμα με νερό ή σκούπισμα με χαρτοπετσέτα. Με το να πετάμε γεμάτα μπουκάλια με χυμούς ή μισογεμάτα κεσεδάκια απο γιαούρτι, δεν κάνουμε μόνο δύσκολο το έργο της διαλογής, αλλά αυξάνουμε το φορτίο μικροβίων στο οποίο εκθέτουμε. με μεγάλους κινδύνους υγιεινής. το ανθρώπινο εργατικό δυναμικό.
- Οι σακούλες είναι πολυ σφιχτά δεμένες: Η λογική των μπλε κάδων θέλει τα σκουπίδια ριγμένα απευθείας μέσα σε αυτούς, ώστε και το επόμενο βήμα της διαλογής να γίνεται ευκολότερο. Αν έχουμε στο νου μας πως οι μπλε κάδοι αδειάζονται σε τεράστιους ιμάντες πάνω από τους οποίους δεκάδες άνθρωποι διαλέγουν με πολύ γρήγορες κινήσεις τα υλικά, γίνεται πιο εύκολα κατανοητές οι δυσκολίες που μπορεί να προκαλέσουν σφιχτοδεμένες σακούλες.
- Τα υλικά δεν διαχωρίζονται: Μην τσαλακώνετε το αλουμινόχαρτο της σοκολάτας μαζί με το χαρτί. Πετάξτε το ξεχωριστά. Μην πετάτε το γυάλινο μπουκάλι με βιδωμένο το μεταλλικό καπάκι. Ξεχωρίστε τα και πετάξτε τα. Από το πακέτο των τσιγάρων αφαιρέστε τη μεμβράνη και πετάξτε τα και τα δύο. Παίρνει ελάχιστα δευτερόλεπτα σε μας και διευκολύνει κατά πολύ την περαιτέρω επεξεργασία.
- Πετάμε λάθος υλικά: Γόπες από τσιγάρα, βιοδιασπώμενες σακούλες, αποφάγια και λοιπές οργανικές ουσίες ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ. 

Αν θέλετε να θυμάστε μερικούς απλούς κανόνες, είναι οι εξής:
-Κάντε ένα γρήγορο ξέβγαλμα ή σκούπισμα με χαρτί στη συσκευασία.
-Μη σκίζετε χαρτιά! Όταν είναι μικρότερα από Α4 δεν ανακυκλώνονται (γιατί στη χώρα μας δεν προβλέπεται ανακύκλωση αυτού του μεγέθους, και όχι γιατί ως υλικό δεν είναι ανακυκλώσιμο).
-Βγάλτε τα μεταλλικά καπάκια από τα γυάλινα μπουκάλια για να διευκολύνετε τον διαχωρισμό των υλικών. Στα πλαστικά δεν ειναι απαραίτητο.
-Όταν υπάρχει χώρος στον κάδο, αδειάστε χύμα τα υλικά σας.
-Μην πετάτε σπασμένα τζάμια ή γυαλιά, είναι επικίνδυνο για τους εργαζόμενους.
-Αν θέλετε να βοηθήσετε κι άλλο, συμπιέστε τα πλαστικά μπουκάλια και τσακίστε τις χάρτινες κούτες, για μείωση του χώρου κατάληψης.

ΔΕΝ πετάμε στους μπλε κάδους:
- Ηλεκτρικές συσκευές, ελαστικά, μέταλλα, ρούχα, δοχεία από φυτοφάρμακα ή λάδια αυτοκινήτων, οικοδομικά υλικά, κλαδιά από δέντρα, οργανικά υπολείμματα τροφών, χρησιμοποιημένες πετσέτες και χαρτομάντιλα, προφυλακτικά.
- Βιοδιασπώμενες σακούλες.
- Μπαταρίες.

Στο site της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης θα βρείτε λεπτομερή λίστα για το τί πετάμε και με ποιο τρόπο, αλλά και ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο για όλα όσα σχετίζονται με την Ανακύκλωση...
Δείτε το εδώ

Αφιερώστε μόνο 9 λεπτά από τη ζωή σας και βοηθήστε να αλλάξουμε τον κόσμο μας. 

Επιμέλεια κειμένου: Εβελίνα Σαρρή

Διαβάστε περισσότερα άρθρα για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ΕΔΩ

23.00 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Μαγιό Μπικίνι Tropical Sunuva
14.95 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Djeco βρεφικό ξύλινο βιβλίο ελεφαντάκι
49.00 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Zoggs Στολή κολύμβησης ''Zoggy'' μπλε 1-2 ΕΤΩΝ
49.90 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Ludi Βρεφική τέντα μωρού με πισίνα
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Πώς αλλάζει η ζωή ενός άνδρα όταν γίνεται πατέρας

Πώς αλλάζει η ζωή ενός άνδρα όταν γίνεται πατέρας

Η πατρότητα αλλάζει έναν άνδρα τόσο που ούτε ο ίδιος δεν μπορούσε…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Τι να κάνετε αν το παιδί σας δεν πίνει αρκετό νερό

Τι να κάνετε αν το παιδί σας δεν πίνει αρκετό νερό

Τα παιδιά συνέχεια τρέχουν, παίζουν και κινούνται αρκετά!
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Παιχνίδια με όλες τις αισθήσεις ή αλλιώς messy play - Εσείς θα δοκιμάσετε;

Παιχνίδια με όλες τις αισθήσεις ή αλλιώς messy play - Εσείς θα δοκιμάσετε;

Messy play ή αλλιώς το αισθητηριακό παιχνίδι πρόκειται για το παιχνίδι που…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Πεντανόστιμοι, καλοκαιρινοί και εύκολοι λουκουμάδες με 3 υλικά

Πεντανόστιμοι, καλοκαιρινοί και εύκολοι λουκουμάδες με 3 υλικά

Οι λουκουμάδες ειδικά με μέλι και κανέλα, παγωτό ή σοκολάτα είναι πεντανόστιμοι!!!
Διάβασε τη συνέχεια
MOTHERTOOLS
novalac-logo
Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Υπολογισμός Σύλληψης & Ωορρηξίας

Εξετάσεις

Εξετάσεις

Θηλασμός

Θηλασμός

Μαιευτήριο

Μαιευτήριο

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Τα πάντα για τον Αυτισμό

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies