Πώς αλλάζει η ζωή της γυναίκας κατά την 10η εβδομάδα της κύησης;

Η 10η εβδομάδα της εγκυμοσύνης εκτείνεται από τη συμπλήρωση 9 εβδομάδων από την πρώτη ημέρα της τελευταίας έμμηνου ρύσης μέχρι και τη συμπλήρωση 9 εβδομάδων και 6 ημερών από το ορόσημο αυτό.

Πώς αλλάζει η ζωή της γυναίκας κατά την 10η εβδομάδα της κύησης;

Δείτε ΕΔΩ πώς υπολογίζουμε την ηλικία της εγκυμοσύνης!

Όμως η πραγματική ηλικία του εμβρύου στο τέλος της εβδομάδας αυτής μετρούμενη από τη γονιμοποίηση είναι 7 εβδομάδες και 6 ημέρες!

Οι ορμόνες της κύησης κάνουν όλο και πιο αισθητή την παρουσία τους. Φαίνεται πως οι άνοδος των επιπέδων των ορμονών αυτών, οδηγεί σε ελάττωση της δραστηριότητας του εντέρου. Έτσι σε αυτό το στάδιο μερικές από εσάς, ίσως αρχίσουν να αντιμετωπίζουν πρόβλημα δυσκοιλιότητας. Καλό θα ήταν να αυξήσετε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, καθώς και δημητριακών ολικής άλεσης, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάτε να πίνετε και άφθονο νερό!

koilia

Η μήτρα σας από εκεί που είχε το μέγεθος αχλαδιού στη 10η εβδομάδα της κύησης φτάνει να έχει το μέγεθος ενός γκρέιπφρουτ. Έτσι αν κοιταχτείτε στον καθρέφτη, είναι πιθανό να παρατηρήσετε ένα μικρό εξόγκωμα χαμηλά στην κοιλιά, που τώρα αρχίζει σιγά – σιγά να φαίνεται.

Ειδικά οι πιο αδύνατες από εσάς θα διαπιστώσουν, πως το εξόγκωμα αυτό είναι αρκετά ευκρινές. Εσείς, που ο σωματότυπός σας είναι πιο «στρογγυλεμένος», ίσως να χρειαστεί να κάνετε λίγη υπομονή ακόμα.

Στη 10η εβδομάδα της κύησης συνήθως δεν χρειάζεται πλέον ο υπερηχογραφικός έλεγχος να γίνει δια της κολπικής οδού. Συνήθως η υπερηχογραφική εικόνα του εμβρύου είναι αρκετά ευκρινής, όταν ο έλεγχος αυτός γίνεται από την κοιλιά, ειδικά αν η ουροδόχος κύστη σας είναι σχετικά γεμάτη.

tumblr inline ncclv56boZ1smzf3v

Μια ακόμα αλλαγή, που αρκετές γυναίκες παρατηρούν στο σώμα τους κατά τη 10η εβδομάδα της κύησης, είναι και η εμφάνιση διατεταμένων φλεβών στο δέρμα τους. Οι φλέβες αυτές είναι πιο εμφανείς πέριξ των μαστών, αλλά και στην κοιλιακή χώρα. Όσο πιο ανοιχτόχρωμη είναι η επιδερμίδα, τόσο πιο εμφανείς είναι οι φλέβες αυτές, οι οποίες μοιάζουν με λεπτές κυανές ταινίες, που διασταυρώνονται και δημιουργούν ένα σχήμα, που μοιάζει με οδικό χάρτη.

Η εμφάνιση των φλεβών αυτών αντικατοπτρίζει την αύξηση της ροής του αίματος στη μήτρα, όπου οι ανάγκες είναι αυξημένες, λόγω της ταχείας ανάπτυξης του εμβρύου, αλλά και στους μαστούς, των οποίων το μέγεθος αυξάνεται συνεχώς, αφού προετοιμάζονται για το θηλασμό.

tumblr inline ndszyiyLSZ1sb7jlw

Η πρόοδος της κύησης εξάλλου είναι συνυφασμένη και με την αύξηση του όγκου του αίματος, που κυκλοφορεί στις αρτηρίες και τις φλέβες σας. Σύμφωνα μάλιστα με κάποιες μετρήσεις ο όγκος του αίματος σε προχωρημένη κύηση ενδέχεται να παρουσιάζεται μεγαλύτερος κατά 20% με 30%. Έτσι αρκετές από εσάς ίσως σε ύστερα στάδια της κύησης αρχίσουν να παρατηρούν διόγκωση και των φλεβών, που διατρέχουν τόσο τα χέρια σας, αλλά κυρίως τα κάτω άκρα σας. Υπάρχουν δε περιπτώσεις, που η διάταση των φλεβών των κάτω άκρων είναι τέτοια, που συνιστάται η χρήση καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης.

Γενικά όμως η διάταση των φλεβών είναι ένα φαινόμενο παροδικό, το οποίο υποστρέφει σχετικά σύντομα μετά τον τοκετό.

Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!

Δείτε ΕΔΩ τα άρθρα του γυναικολόγου μας για τη ζωή κατά την εγκυμοσύνη

Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σας εδώ!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
email: care@eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved