Το καλοκαίρι πλησιάζει: Η πρώτη φορά του παιδιού μας στην κατασκήνωση

Η ημέρα που τα σχολεία θα κλείσουν και τα ζουζούνια μας θα είναι ελεύθερα από σχολικές υποχρεώσεις και εξωσχολικές δραστηριότητες πλησιάζει...

Το καλοκαίρι πλησιάζει: Η πρώτη φορά του παιδιού μας στην κατασκήνωση

Γράφει η Αγάπη Σοφιανού

Τι γίνεται όμως με όλες εμάς που πρέπει να συνεχίζουμε να πηγαίνουμε στο γραφείο; Πως μπορούμε να εξασφαλίσουμε λίγο χρόνο; Βρήκα τη λύση το περσινό καλοκαίρι και είμαι σίγουρη πως θα την επαναλάβω και φέτος. Και επειδή έχω το know-how μπορώ να σας βοηθήσω ως μανούλες να το πάρετε απόφαση.

Η λέξη είναι μία, απλή και γνωστή σε όλες μας: Κατασκήνωση. Προσωπικά, δεν έτυχε να πάω ποτέ ως παιδί και πέρσι που πήγε η κόρη μου, ειλικρινά μπορώ να πω ότι... ζήλεψα! Και η μικρή μου μετρά ήδη μέρες για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου!

Δεν σου κρύβω ότι τέτοια εποχή πέρσι ήμουν αγχωμένη που θα αποχωριζόμουν την κόρη μου για πρώτη φορά και τόσες μέρες. Είμαι σίγουρη ότι αυτή την ανησυχία την μοιράζονται πολλές μαμάδες. Μαμάδες που προσπαθούν να συνδυάσουν τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας και να μη χάνουν καμία στιγμή από τις ζωές των παιδιών τους. Που ίσως αισθάνονται και λίγες ενοχές που θα πάει το παιδί στην κατασκήνωση μόνο του. Αυτό που συνειδητοποίησα όμως όταν πήγαμε για πρώτη φορά κατασκήνωση και είδα πόσο όμορφα πέρασε η κόρη μου τελικά, είναι ότι ακόμα κι όταν είναι μακριά σου, ό,τι κι αν συμβεί #eisaipantaesy εκεί.

Κι αυτό γιατί, μπορεί να μην είσαι κοντά του αλλά με τις συμβουλές σου και την αγάπη σου βοήθησες το παιδί να προετοιμαστεί για αυτή την πρώτη φορά. Θα σου δώσουμε λοιπόν μερικές συμβουλές για να μην αγχωθείς στην ιδέα της κατασκήνωσης και να προετοιμάσεις και το παιδί σου για αυτή τη σημαντική στιγμή:

Α) Σκέψου πώς είναι μια ευκαιρία για το παιδί να αναπτύξει την κοινωνικότητά του αφού θα γνωρίσει και άλλα παιδιά της ηλικίας του και θα κάνει νέους φίλους. Μίλησέ του για το τι σημαίνει ομαδικότητα, βοήθησέ το να εξοικειωθεί με τη φύση. Με αυτόν τον τρόπο, θα αυτονομηθεί και θα πατήσει πιο γερά στα πόδια του!
Β) Φτιάξτε μαζί τη βαλίτσα του. Είναι σημαντικό να έχει άποψη και, πάντα με την καθοδήγησή σου, να επιλέξει τι θα ήθελε να πάρει μαζί του όπως το αγαπημένο του μπλουζάκι ή το βιβλίο που του πήρες και δεν πρόλαβε να ξεκινήσει. Είναι και αυτό ένα πρώτο βήμα αυτονομίας!
Γ) Εξήγησέ του ότι είναι πιθανό, μιας και θα βρίσκεται στη φύση, να το τσιμπήσει κάποιο έντομο ή να χτυπήσει ελαφρά κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Δείξε του πώς να βάζει κρέμα σε ένα τσίμπημα ή πως να καθαρίζει μια γρατζουνιά. Με αυτό τον τρόπο όχι μόνο βοηθάς το παιδί να αντιμετωπίσει τα... απρόοπτα της κατασκήνωσης χωρίς άγχος ή φόβο αλλά και εσένα την ίδια να μην ανησυχείς διαρκώς!
Δ) Πρώτη μέρα στην κατασκήνωση. Φρόντισε να μη δείξεις το πόσο πολύ στεναχωριέσαι. Είναι μία σημαντική μέρα και για το παιδί, αλλά και για κάθε μαμά. Είναι δύσκολη η πρώτη φορά του αποχωρισμού, έστω και για λίγες μέρες και κυρίως νύχτες αλλά να είσαι σίγουρη ότι μέρα με τη μέρα το παιδί θα είναι ενθουσιασμένο με όλα τα καινούργια πράγματα που θα μαθαίνει!
Ε) Διαβεβαίωσέ του ότι είσαι κοντά του. Για ό,τι χρειαστεί αρκεί ένα τηλέφωνο!

Μπορεί να μην είσαι εκεί, αλλά σίγουρα οι συμβουλές και οι σκέψεις σου θα είναι μαζί του. Άλλωστε, αυτή είναι μια πρώτη φορά που κάνει καλό στο παιδί να μείνει μόνο του. Όλες τις υπόλοιπες σημαντικές στιγμές που το παιδί σου σε χρειάζεται είσαι πάντα κοντά του.
Αλλά ακόμα κι αν δεν τα καταφέρνεις να είσαι πάντα εκεί, η #Amita είναι στο πλευρό όλων των μαμάδων που, όπως κι εσύ, προσπαθούν να μη χάνουν καμία στιγμή από τη ζωή του παιδιού και τις στηρίζει γιατί αναγνωρίζει πόσο σημαντικό είναι για εκείνες να είναι πάντα δίπλα του...

Γι’ αυτό το λόγο κάνει την ευχή σου πραγματικότητα και μέσα από το www.apoagapi.gr , σε προσκαλεί να μοιραστείς αυτή την πρώτη ή σημαντική στιγμή που δεν θέλεις να χάσεις και θα σε βοηθήσει να είσαι εκεί #apoagapi!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved