Διεθνής Ημέρα για τον Τερματισμό του Μαιευτικού Συριγγίου

Τα μαιευτικά συρίγγια είναι τραυματισμοί στον κόλπο και προκαλούνται κυρίως από παρατεταμένο ή δύσκολο τοκετό.

Διεθνής Ημέρα για τον Τερματισμό του Μαιευτικού Συριγγίου

Τα συρίγγια αυτά προκαλούν ακράτεια και οι γυναίκες συχνά δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τις εξουθενωτικές σωματικές επιπτώσεις αλλά επίσης τον κοινωνικό αποκλεισμό και την ντροπή που νιώθουν.

Μέχρι 65% των γυναικών που πάσχουν από το μαιευτικό συρίγγιο, το αναπτύσσουν στην εφηβική ηλικία και τους προκαλεί σοβαρά προβλήματα στη ζωή τους, σωματικά και κοινωνικά.

Το μαιευτικό συρίγγιο που είναι πολύ σπάνιο στις ανεπτυγμένες χώρες, είναι το αποτέλεσμα ενός δύσκολου και κοπιώδους τοκετού που διαρκεί πολύ. Δημιουργείται συρίγγιο μεταξύ των γεννητικών οργάνων και της ουροδόχου κύστης ή με το έντερο. Συχνά συνυπάρχουν και νευρολογικά προβλήματα. Συνήθως το μαιευτικό συρίγγιο συμβαίνει στις έφηβες που τεκνοποιούν και το ποσοστό θανάτου των παιδιών κατά τη γέννηση είναι πολύ μεγάλο.

Τα περισσότερα συρίγγια μπορούν να θεραπευτούν και οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε επιτυχή χειρουργική επέμβαση συνήθως καταφέρνουν να επανέλθουν στη φυσιολογική τους ζωή και να ενταχθούν ξανά στο κοινωνικό σύνολο.

Γενικά αποδεκτές εκτιμήσεις δείχνουν ότι 2-3.500.000 γυναίκες ζουν με το μαιευτικό συρίγγιο στον αναπτυσσόμενο κόσμο και μεταξύ 50.000 και 100.000 νέες περιπτώσεις εμφανίζονται κάθε χρόνο.

n4

Η εκστρατεία για τον τερματισμό του συριγγίου, που ξεκίνησε από την UNFPA και τους συνεργάτες το 2003 είναι πλέον παρούσα σε 50 χώρες σε ολόκληρη την Αφρική, την Ασία και την Αραβική περιοχή.

Ο ΟΗΕ καθιέρωσε τη Διεθνή Ημέρα για τον Τερματισμό του Μαιευτικού Συριγγίου (International Day to End Obstetric Fistula) το 2012, στο πλαίσιο της παγκόσμιας εκστρατείας του για την εξάλειψη της αρρώστιας αυτής, υπενθυμίζοντάς μας ότι τα περισσότερα συρίγγια μπορούν να θεραπευτούν και οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε επιτυχή χειρουργική επέμβαση συνήθως καταφέρνουν να επανέλθουν στη φυσιολογική τους ζωή και να ενταχθούν ξανά στο κοινωνικό σύνολο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved