Ήρθε η στιγμή να γνωριστούμε: Νεογέννητο αδελφάκι στο σπίτι -Οδηγός «επιβίωσης» για μικρούς και μεγάλους

Ο ερχομός ενός καινούργιου μέλους στην οικογένεια σίγουρα δημιουργεί μεγάλο άγχος σε όλους. Η μαμά έχει για ακόμη μία φορά την αγωνία να μεγαλώσει σωστά το βρέφος, ο μπαμπάς στεναχωριέται κάθε φορά που ακούει το μωρό να κλαίει και το μεγαλύτερο παιδάκι... Τι γίνεται με το μεγαλύτερο παιδάκι;

Ήρθε η στιγμή να γνωριστούμε: Νεογέννητο αδελφάκι στο σπίτι -Οδηγός «επιβίωσης» για μικρούς και μεγάλους

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να γνωριστεί με το αδελφάκι του ώστε να μην νιώσει πως το αγαπάμε λιγότερο; Η αλήθεια, όπως τη βίωσα, είναι πως η προετοιμασία για το νέο μέλος πρέπει να γίνει ήδη από την ημέρα που θα διαπιστώσεις την εγκυμοσύνη...

Και ξαφνικά οι 9 μήνες περνούν και η μέρα που η μαμά επιστρέφει στο σπίτι με το νέο μέλος έφτασε... Η πρώτη στιγμή που έρχεται το νέο μέλος της οικογένειας είναι πολύ σημαντική για όλους ειδικά για το μεγαλύτερο αδερφάκι.

Για τις μανούλες, 5 σημαντικές συμβουλές είναι οι εξής:
- Δείξε στο παιδί μερικές φωτογραφίες όταν ήταν το ίδιο μωρό, βρέφος. Πολλές φορές τα παιδιά νομίζουν ότι το μωρό που θα γεννηθεί είναι έτοιμο να παίξει μαζί τους. Μπορείς επίσης να του δείξεις και το υπερηχογράφημα, έτσι είναι καλύτερα να έχει εξαρχής εικόνα του βρέφους.
- Επισκεφθείτε παρέα φίλους που έχουν μωρό και προσπάθησε να εξηγήσεις στο παιδί πώς περίπου θα είναι το αδελφάκι που σε λίγο διάστημα θα έρθει να μείνει μόνιμα στο σπίτι.
- Προσπάθησε να το ενθαρρύνεις να σε βοηθήσει στην ετοιμασία της βαλίτσας με τα ρούχα που θα πάρεις στο μαιευτήριο.
- Το μεγαλύτερο παιδί θα μπορούσε να σε βοηθά όταν κάνεις μπάνιο το μωρό δίνοντάς σου την πετσέτα του μπάνιου. Επίσης θα μπορούσε να παίζει με το μωρό, όσο εσύ του ετοιμάζεις το γάλα.
- Το κυριότερο είναι να αφιερώνεις χρόνο, κατά προτίμηση όταν κοιμάται το μωρό, αποκλειστικά στο μεγαλύτερο παιδί σου. Ταυτόχρονα υπενθύμισε στους συγγενείς, αλλά και τους φίλους, που επισκέπτονται το σπίτι σας, να μην ξεχνούν το μεγαλύτερο παιδί.

1 3

Όταν τα δύο αδελφάκια συναντηθούν, καλό θα είναι να μην υπάρχουν άλλες επισκέψεις εκείνη τη στιγμή. Αυτή η γνωριμία θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό και το μυστικό είναι ένα: Να έχεις ένα δωράκι για το παιδί. Όχι κάτι αξίας, αλλά κάτι που σας ενώνει. Μία #Amita είναι το «μυστικό» σας. Κάτι που ειλικρινά παραπέμπει στις στιγμές που οι δύο σας έχετε μοιραστεί...

Οι τρόποι με τους οποίους μια μαμά πρέπει να διαχειριστεί τη σωστή ισορροπία είναι απλοί. Αυτό για το οποίο θα πρέπει να φροντίζεις είναι να είσαι παρούσα στις σημαντικές στιγμές του παιδιού. Έτσι θα νιώσει πως δεν το έχεις εγκαταλείψει και πως κανείς δεν έχει πάρει τη θέση του στην καρδιά σου.

Εξάλλου, είναι σημαντικό τις πρώτες μέρες στο σπίτι να μην αλλάξεις τη ρουτίνα του μεγαλύτερου παιδιού και να αφήσεις το παιδί να πηγαίνει κανονικά σχολείο, όπως και να ακολουθεί τις προγραμματισμένες καθημερινές δραστηριότητές.

Ωστόσο, ταυτόχρονα, δεν θα πρέπει να απέχεις από οποιαδήποτε σημαντική στιγμή, όπως μία σχολική γιορτή ή την παραλαβή ελέγχων ή ακόμη και ένα πάρτι που θέλει να το συνοδεύσεις. Αρχικά διότι είναι πράγματι κρίμα εσύ η ίδια να μην τη βιώσεις αλλά και επειδή το παιδί δεν θα πρέπει να στερηθεί να γιορτάσει αυτή τη σημαντική του στιγμή μαζί με τη μανούλα του!

Ήξερες ότι η Amita σου δίνει την ευκαιρία να μη χάσεις την πρώτη ή πιο σημαντική στιγμή του παιδιού σου; Μπες στο www.apoagapi.gr , δήλωσε ποια είναι αυτή η στιγμή και το λόγο που δεν μπορείς να παρευρεθείς (πχ. έχεις να κρατήσεις το νεογέννητο μωρό, θα πρέπει να είσαι στη δουλειά, αδυνατείς να πληρώσεις τα έξοδα κλπ) και η Amita θα βρει τον τρόπο να είσαι #apoagapi!

Ό,τι κι αν γίνει, μην ξεχνάς: Πίσω από κάθε πρώτη φορά του παιδιού σου #‎eisaipantaesy. Είσαι, δεν είσαι εκεί!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved