Έχει και δράκο το «παραμύθι» της μέρας της Μητέρας

Η επόμενη ημέρα της ... Ημέρας της Μητέρας βρίσκει την Ελληνίδα «μάνα, μητέρα, μαμά» το ίδιο σκεπτική, προβληματισμένη και αμήχανη σε σχέση με το μέλλον των παιδιών αυτής της χώρας.

Έχει και δράκο το «παραμύθι» της μέρας της Μητέρας

Γράφει η Σόνια Χαϊμαντά

Μπορεί για λίγο τα λουλουδάκια, οι ζωγραφιές, τα δωράκια και οι αγκαλίτσες να έριξαν στην καρδιά της μάνας φως και ευτυχία, όμως το δίχως άλλο, τη νύχτα όταν αυτή η μάνα έπεσε στο κρεβάτι της, επανήλθε ο στρατός των προβλημάτων να παρελαύνει ενοχλώντας τον ύπνο της. Δίδακτρα, ασφάλειες, φύλαξη, ρούχα, διατροφή, ολοήμερο σχολείο, ξένες γλώσσες, σχολικά είδη, κινητά, tablet, φροντιστήρια και ταξίδια για τα μεγαλύτερα. «Ωραία η μέρα της μητέρας» αλλά το παραμύθι έχει και «δράκο».

Και ο δράκος είναι εκεί, μια χώρα που σπάνια σκέφτηκε τη μητρότητα. Μια σειρά από κυβερνήσεις που υπονόμευσαν το δημογραφικό, που ποτέ δεν σεβάστηκαν τις μάνες. Που ποτέ δεν σκέφτηκαν την παιδεία. Που ουδέποτε πόνεσαν για τα παιδιά – ΑΜΕΑ, για τα παιδιά των μονογονεϊκών οικογενειών, για τα παιδιά των ανέργων. Ξεμπερδέψαμε με την Παγκόσμια ημέρα της Μητέρας και γυρίσαμε στη Δευτέρα, την επόμενη ημέρα... με το ασφαλιστικό να σαρώνει τα πάντα, να αφαιρεί από την αγορά ένα τεράστιο ποσόν για να το ρίξει στη μαύρη τρύπα.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο άγχος, λένε οι ψυχολόγοι, από αυτό που αισθάνεται η μάνα για το μέλλον του παιδιού της. Κι εδώ δεν φαίνεται να υπάρχει μέλλον. Ή μάλλον υπάρχει. Αυτό στο οποίο θα κληθούν τα σημερινά 10χρονα να πληρώνουν το χρέος των παππούδων τους. Χθες αγόρασαν ένα λουλούδι για τη γιορτή της μαμάς τους. Του χρόνου δεν θα μπορούν. Ίσως να μαζεύουν σιγά σιγά το ποσόν για το εισιτήριο one way για κάποια χώρα που ο πολίτης θα μπορεί να ζει με αξιοπρέπεια.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved