Γνωρίζετε τι συμβολίζουν τα δώρα το Πάσχα;

Λαμπάδες, τσουρέκια και αυγά έχουν την τιμητική τους κάθε Πάσχα.

Γνωρίζετε τι συμβολίζουν τα δώρα το Πάσχα;

Οι νονοί και οι νονές τρέχουν να προλάβουν να δώσουν έγκαιρα στα βαφτιστήρια τους τα πασχαλινά δώρα ενώ τα παιδιά, μικρά και μεγάλα, αδημονούν να τα δουν.

Πόσοι όμως από εσάς γνωρίζετε τον συμβολισμό αυτών των δώρων; Γιατί για παράδειγμα σοκολατένιο αυγό κι όχι ένα γλύκισμα;

Το κάθε έθιμο έχει το δικό του λόγο ύπαρξης και έχει τις ρίζες του πολλά χρόνια πίσω.

Η λαμπάδα
Το έθιμο της λαμπάδας ξεκινάει από τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους. Οι νεοφώτιστοι που βαφτίζονταν το Μεγάλο Σάββατο κρατούσαν στο χέρι τους μια λαμπάδα και συμβόλιζε το νέο φως του Χριστού. Η Πασχαλινή λαμπάδα συμβολίζει επίσης τον ήλιο της Άνοιξης. Η φλόγα από το Άγιο Φως συμβολίζει τη δύναμη της αγάπης και της γνώσης και καθώς την προσφέρουμε ο ένας στον άλλον, μεταδίδεται, δυναμώνει κι εξαπλώνεται.

Το σοκολατένιο αυγό
Η συνήθεια αυτή έρχεται από το εξωτερικό και έχει να κάνει περισσότερο με τον ερχομό της άνοιξης, τη γονιμότητα και την αναγέννηση της φύσης. Συμβολίζει επίσης την ζωή εν τάφω η οποία φτάνει την Ανάσταση.

Το τσουρέκι
Όπως και η λαμπάδα έτσι και το τσουρέκι συμβολίζει την Ανάσταση καθώς το αλεύρι με το ζύμωμα γίνεται τσουρέκι. Τα παραδοσιακά τσουρέκια φτιάχνονται με ένα κόκκινο αυγό στη μέση το οποίο συμβολίζει το αίμα του Χριστού.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved