Πόσο χρόνο διατηρούνται τα κόκκινα αυγά;

Το πιο χαρακτηριστικό έθιμο που Πάσχα είναι τα κόκκινα αυγά.

Πόσο χρόνο διατηρούνται τα κόκκινα αυγά;

Ακόμα και σε όσους δεν αρέσουν, λόγω της παράδοσης, φροντίζουν να έχουν στο τραπέζι κόκκινα ή χρωματιστά αυγουλάκια.

Σύμφωνα με το έθιμο τα αυγά βάφονται ανήμερα της Μ.Πέμπτης. Τις περισσότερες φορές όμως δεν καταναλώνονται πάντα αμέσως μετά το Πάσχα. Πόσες μέρες λοιπόν μπορούν τα κόκκινα αυγά να διατηρηθούν και να φαγωθούν;

Αρχικά, εκείνο που θα πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι δεν πρέπει να τα πλένετε. Τα διατηρείτε σε δροσερό χώρο ή στο ψυγείο. Μετά το βρασμό τους, όπως και τα βαμμένα, πρέπει να διατηρούνται υποχρεωτικά στο ψυγείο. Επίσης, ο σωστός τρόπος συντήρησης είναι με την μύτη προς τα κάτω!

Τα βραστά αυγά διατηρούνται στο ψυγείο μία εβδομάδα (το πολύ 1,5 εβδομάδα). Εάν δεν τα έχετε καταναλώσει εγκαίρως, τότε σκεφτείτε να τα χρησιμοποιήσετε άμεσα σε σαλάτες.

Οι βαφές των αυγών που κυκλοφορούν στην αγορά ακολουθούν τις προδιαγραφές που ορίζει κοινοτική οδηγία αλλά και το άρθρο 35 του κώδικα τροφίμων και ποτών για τις χρωστικές που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα. Προκειμένου να μη διαπερνά η βαφή από τους πόρους του κέλυφους του αυγού προσθέτονται ανθρακικά ή φωσφορικά άλατα.

Η προσθήκη αυτή γίνεται για καθαρά αισθητικούς λόγους ώστε να μη βάφεται το εσωτερικό του αυγού. Αν επιλέξετε έτοιμα βαμμένα αυγά, μπορείτε να διαπιστώσετε πόσο φρέσκα είναι από τη μικρή λακουβίτσα στη βάση του. Όσο πιο μικρή είναι, τόσο πιο φρέσκα είναι.

Καλό Πάσχα!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved