«Να αγαπάς τον εαυτό σου! Να τον αγαπάς και να τον εμπιστεύεσαι»- Ένα άρθρο αφιερωμένο στους αναγνώστες!

«Να αγαπάς τον εαυτό σου, να τον αγαπάς και να τον εμπιστεύεσαι». Μια κουβέντα, πάνω στην οποία όλοι οι γονείς πρέπει να χτίσουν συζήτηση με τα παιδιά τους.

«Να αγαπάς τον εαυτό σου! Να τον αγαπάς και να τον εμπιστεύεσαι»- Ένα άρθρο αφιερωμένο στους αναγνώστες!

Γράφει η Έλια Κωνσταντινίδη

Η εμπιστοσύνη στον εαυτό μας είναι κάτι που σίγουρα έρχεται με τις εμπειρίες και με το χρόνο, είναι σα να θες να στο αποδείξει ότι αξίζει να τον εμπιστεύεσαι. Όμως, παρόλα αυτά, οι γονείς συμβάλλουν κατά πολύ σε αυτό και υπάρχουν κάποια πράγματα που χρειάζεται να έχουν στο νου τους, για να βοηθήσουν τα παιδιά τους.

«Όλοι κάνουν λάθη». Το λάθος πρέπει να καταλάβει το παιδί από μικρό ότι είναι κάτι φυσιολογικό. Κάτι που συμβαίνει σε όλους και δεν φέρνει το τέλος του κόσμου. Το λάθος δεν σε καθιστά ούτε άχρηστο, ούτε αποτυχημένο. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό. Ο φόβος του λάθους είναι κάτι που συμβάλλει στη έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό μας.

«Κάνε ό,τι καλύτερο μπορείς». Χωρίς αυτό να μεταφράζεται ως κάποια υπερπροσπάθεια του εαυτού για να αγγίξει το “τέλειο”. Πολύ απλά. Αυτό που κάνουμε καθημερινά είναι και το καλύτερο που μπορούμε να δώσουμε. Με αυτό τον τρόπο, δεν μετανιώνουμε, δεν μας κατηγορούμε, αλλά μας εμπιστευόμαστε.

«Δεν αξίζει μόνο αυτός που “ακούγεται”». Είναι κάτι που μας εντυπώνεται απ’ το σχολείο ακόμα. Είναι παιδιά πολύ κοινωνικά με πολύ θάρρος, που γίνονται εύκολα το επίκεντρο. Εκεί τα πιο ντροπαλά και μαζεμένα παιδιά, εύκολα μπορεί να παρερμηνεύσουν τη δική τους συμπεριφορά ως προβληματική. Που σαφέστατα και δεν ισχύει. Η κάθε προσωπικότητα είναι ξεχωριστή και δεν υπάρχει κανένας λόγος να τις βάζουμε σε σύγκριση.

«Μην ακούς τι λένε οι άλλοι». Η γνώμη των άλλων δεν είναι αυτή που διαμορφώνει το εγώ μας. Η γνώμη των άλλων για εμάς, είναι απλώς η γνώμη τους, όχι η αλήθεια μας.

Η γνώση του εαυτού, δεν είναι κάτι δύσκολο ή ακατόρθωτο. Είναι μια διαδικασία που ωριμάζει μαζί με μας, αλλά ο σπόρος είναι καλό να φυτευτεί από μικρή ηλικία.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved